Annonce
Debat

Regionerne aktuelt – og i fremtiden

Byrådsmedlem - 1. viceborgmester Per Møller Jensen - Socialdemokratiet (A). Foto: Photocare Viborg

Til november skal det nye Regionsråd sammensættes – og opstillingerne er så småt ved at falde på plads rundt omkring i regionen.

Senest har Stine Damborg meldt sig på banen som De Konservatives spidskandidat i Region Midt – og tillykke med kandidaturen.

Og tilsvarende er Lone Langballe (O) og Ib Bjerregaard (V) klar til at tage endnu en tørn – og jeg har meldt min kandidatur som Viborg-egnens socialdemokratiske spidskandidat.

Annonce

Vi har alle fire en fælles baggrund, idet vi har siddet i Viborg Byråd sammen – og i øvrigt arbejdet godt sammen gennem årene.

Så langt, så godt – og vel, realistisk set, hvis stemmerne fordeler sig hensigtsmæssigt, også udsigt til, at vort (lokal-)område vil blive godt repræsenteret i det nye Regionsråd.

Næppe heller tvivl om, at vi alle vil have særlig opmærksomhed på Viborgs interesser – dog med nuancer, idet vi ikke bør forfalde til sognerådspolitik.

Når jeg lige går til tasterne og skriver dette indlæg har det baggrund i følgende:


Realistisk set er der, hvis stemmerne fordeler sig hensigtsmæssigt, også udsigt til, at vort (lokal-)område vil blive godt repræsenteret i det nye Regionsråd.


I januar 2019 fremlagde den daværende borgerlige regering med Lars Løkke Rasmussen i spidsen et forslag, som kort og godt gik ud på, at regionerne skulle nedlægges. Basta.

En længe næret drøm som i en lang årrække har levet sit eget liv – især i Dansk Folkeparti og hos De Konservative – og således også hos Kristian Thulesen Dahl og Søren Pape.

Som bekendt fik Lars Løkke Rasmussen ørerne i maskinen i sit V-bagland anført af Stephanie Lose, formand for Danske Regioner, men ikke desto mindre var det gældende borgerlig tankegang, da vi fik valget i sommeren 2019.

Vi fik en socialdemokratisk regering, som sammen med sine støttepartier punkterede det borgerli-ge forslag – og godt for det! – og bevarer regionerne.

Den væsentlige kritik af det borgerlige forslag var, at det for alvor ville fjerne den lokale indflydelse og mulighed for at påvirke lokalt – til fordel for fjerne, centrale beslutningsorganer uden væsent-lig folkelig forankring. Og uden mulighed for at skifte regionspolitikere ud hvert 4. år hvis man øn-skede andre i Regionsrådet.

Altså i skærende kontrast til hvad især Venstre og Dansk Folkeparti ellers hylder – i skåltaler.

Regionerne består og Lars Løkke Rasmussen blev gået som partiformand og tog sidenhen sit gode tøj og tog på ’reality-søfart’ og forlod Venstre.

Det kan derfor være på sin plads at stille to spørgsmål til Lone Langballe og Stine Damborg:

- Deler I jeres respektive partiformænds ønske om at nedlægge regionerne, hvis der opstår mulighed herfor ved et regeringsskifte (langt ude) i fremtiden?

- Anerkender I præmissen om, at den lokale indflydelse, læs: nærdemokratiet, forsvinder ved en sådan voldsom centralisering?

Ib Bjerregaard har tidligere vendt sig mod forslaget – og respekt for det.

Netop Socialdemokratiet og Venstre er toneangivende i Regionsrådene rundt omkring – i Region Midt med henholdsvis 16 og 13 mandater ud af 41, mens Dansk Folkeparti og De Konservative har henholdsvis 3 mandater og 1 mandat.

I sit indlæg i avisen udtrykker Ib Bjerregaard tvivl om, hvorvidt han kan opnå genvalg, når man ser på Venstres aktuelle situation, hvad angår vælgeropbakning.

Jeg tror hans bekymring er ubegrundet – og jeg håber, at han bliver genvalgt. Det er vigtigt, at de to store toneangivne partier i Regionsrådet har lokale repræsentanter indvalgt.

Et tilbageblik på sidste valg fortæller mig, at det er vigtigt at prioritere de politiske kræfter i enten Byrådet eller Regionsrådet.

Denne gang stiller som bekendt både Lone og Stine op til begge råd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Friis og Grønning om potentielt snarlig oprykning: - Vi vil stadig vinde vores egne kampe

Debat

Viborgs historiske hjerte er grønt

Sport

Det stinker af superligafodbold - Viborg FF tilbage på sejrskurs mod Helsingør

Annonce