Annonce
Viborg

Regionspolitikere: Viborgs karkirurgi kan komme i fare

Akutte karkirurgiske operationer skal samles på universitetshospitalet i Skejby. Arkivfoto: Jacob Schultz
Fremover kan læger, der vil være karkirurger, ikke tage hele uddannelsen i Viborg. Og det kan føre til, at man ikke kan rekruttere nye læger til specialet.
Annonce

Viborg: I adskillige år har der på det karkirurgiske speciale i Viborg været fire uddannelsesstillinger til læger, der vil videreuddanne sig til karkirurger. Det har sikret, at specialet altid har kunnet tiltrække læger, fordi mange af dem, der har fået deres uddannelse på stedet, gerne vil fastansættes på afdelingen efter endt uddannelse.

Men med de besparelser, som blev gennemført ved efterårets budgetforlig, som indebærer, at karkirurgi hovedsageligt skal foretage planlagte operationer, mens universitetshospitalet i Aarhus skal overtage langt de fleste af de akutte funktioner, vil læger i uddannelsesstillinger ikke kunne tage hele deres uddannelse i Viborg.

På det seneste møde i regionsrådet spurgte Venstres Christian Møller-Nielsen, der er tidligere cheflæge i Viborg, om der forsat skal være uddannelsesstillinger på regionshospitalet. Og så konstaterede han, at hvis ikke der skal det, fjerner man på længere sigt grundlaget for at opretholde karkirurgi i Viborg.

Annonce

Overgangsordning

Hans partifælle, Ulrich Fredberg, der er overlæge i Silkeborg, konstaterede, at han ser den vedtagne struktur for karkirurgien, som mister status som selvstændig afdeling og lægges ind under den fælles kirurgiske afdeling, som en overgangsordning. Og han forudser, at der på længere sigt ikke vil være nogen karkirurgisk funktion i Viborg.

- Uden uddannelsesstillinger kan man ikke rekruttere nye læger til afdelingen, sagde Ulrich Fredberg.

Formanden for regionsrådet, Anders Kühnau, (S), svarede, at der i budgetforliget ligger, at der fortsat skal være uddannelsesstillinger i karkirurgi i Viborg. Og han understregede, at der ikke er tale om, at karkirurgi på længere sigt skal nedlægges i Viborg.

Annonce

Tilbage til udvalget

Det lokale medlem af regionsrådet, Ib Bjerregaard, (V), der er næstformand i hospitalsudvalget, siger, at efter hans opfattelse kan der næppe fortsat tilbydes fire uddannelsesstillinger på karkirurgi i Viborg, og at det i forligsteksten ikke er afklaret, om og i givet fald hvordan - der kan opretholdes uddannelsesstillinger i Viborg.

Det får hospitalsudvalget nu mulighed for at se nærmere på, for regionsrådet besluttede at sende sagen om udmøntningen af besparelser på karkirurgi tilbage til ny behandling i udvalget. Blandt andet fordi der er usikkerhed om, hvad det vil indebære, hvis man gennemfører et forslag om at droppe vagtberedskabet af læger på karkirurgi i Viborg i weekenden og i ferieperioder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

To unge narkosælgere varetægtsfængslet: Blev anholdt med både kokain og hash på lommen

Viborg For abonnenter

Stor og ambitiøs plan for Ellekonebakken ligger klar: Nye broer, nye bygninger og en ny vej skal kæde området sammen med byen

Annonce