Annonce
Navne

Regnebøger i skolen skal bruges til andre resultater end tal

Thorkild Kløvborg. Foto: Jens Ingolf Nørgaard.
Thorkild Kløvborg blev uddannet som lærer, og sammen med en kollega lavede han en regnebog, hvor en særlig undervisning viste, hvordan man kan omregne tal til at danne billeder af verden omkring. I morgen søndag fylder han 75 år.

75 år: Thorkild Kløvborg arbejdede som ung buffist på Preislers Hotel og på salonen om sommeren.

Han kom på Silkeborg Seminarium, hvor han tog læreruddannelsen. Soldatertiden blev aftjent hos marinen med en spændende udstationering til Flådestation Grønnedal på Grønland, hvor han gjorde tjeneste i ni måneder og blandt andet var lærer i skolen og kørte skolebus til Ivigtut.

I sine unge lærerår udgav Tholkild Kløvborg en regnebog sammen med sin lærerkollega Erland Aarup. Den blev solgt fra eget forlag igennem 30 år.

Filosofien opstod, da USSR sendte en Sputnik i kredsløb om Jorden. USA proklamerede, at nu skulle vesten aktivere intelligensreserven. Hele tankegangen var, og er, at en regneopgave er mere end et facit af tal. Matematikkens grundsætninger er, at tallene er en del af at opleve og forstå verden omkring.

Annonce

Vestervang Skole

Tidligere skoleinspektør ved Vestervang Skole gennem 32 år, Thorkild Kløvborg, Grævlingehøjen 6, Viborg, fylder på søndag den 30. juni 75 år.

Thorkild Kløvborg er ærke Viborg-dreng og har livet igennem boet og arbejdet i Viborg.

Som barn boede han i Sct. Ibsgade og gik i Østre Skole, hvorfra han fik sin realeksamen. I 1968 blev han ansat som lærer på Nordre Skole på deltid. Han var samtidig leder af Viborg Kommunale Ungdoms- og Aftenskole, det der nu til dags hedder VUC.

De lavede forberedelseskurser, og det var spændende at opleve, at elever uden de allerbedste boglige forudsætninger fik en ballast til vores fælles samfund. Herefter startede årene på Vestervang Skole.

- Jeg startede op i 1972, hvor Vestervang Skole blev oprettet i nogle pavilloner som en satellit under Nordre Skole. Den 1. august 1974 blev jeg ansat som skoleinspektør, en stilling jeg havde den glæde at kunne få lov til at bestride igennem 32 år.

Der er det kuriosum, før den senere etapevise udbygning af Vestervang Skole, at der lå et forslag til et byrådsmøde, hvor man ville fortsætte udbygningen via pavilloner. Men byrådssalen på Stænderpladsen var fyldt til bristepunktet og ned ad trapperne af beboere, som ønskede grundmurede skolebygninger. Og sådan blev det.

Vestervang Skole blev gennem årene udbygget i klynger med nogle pædagogisk fine fysiske rammer med klasselokaler og fællesrum til brug alt efter fag og undervisningsform, som han her bagefter altid har glædet sig over.

De menneskelige egenskaber

På anden vis har Thorkild Kløvborg også været med i nye initiativer.

- Jeg var formand for den lokale afdeling af Frie Børnehaver, og vi etablerede den første aldersintegrerede institution i Viborg Amt, der blev placeret i Houlkær med 19 fripladser ud af 20. Det er også blevet til udvikling af undervisningsmateriale for Viborg Stift, hvor jeg har stået for undervisning af både præster og sognemedhjælpere.

Thorkild Kløvborg har gennem mange år været i bestyrelsen for Socialdemokraterne i Viborg. Han var som suppleant i to omgange medlem af Viborg Byråd. Igennem årene har arbejde og fritid været to sider af den samme sag, forstået på den måde, at han har sat en ære i at have gjort sit hjemmearbejde.

Thorkild Kløvborg og hans hustru Lis har tre børn og seks børnebørn. De nyder ferierne i sommerhuset i Klitmøller. Og så har de et medmenneskeligt gen, der gør, at de elsker at omgås andre mennesker og få fællesskaber til at blomstre og gro.

- Vi kan godt lide en samværskultur sammen med kreative mennesker. Vi har oprettet et par samværsgrupper både for tidligere kolleger på Vestervang Skole og for pensionerede skoleledere i hele Viborg Storkommune. Vi har her nogle fantastisk spændende ekskursioner og samvær. Det er en livsværdi hele tiden at følge med og opleve, hvordan ting og kulturer udvikler sig, både her i vores nære samfund og videre omkring, fortæller fødselaren med sit vanlige engagement.

Thorkild Kløvborg er lidt af en træmand, når han selv skal sige det. Han slapper af ved at dreje ting ud i træ og lave sofaborde og den slags brugbare ting.

Fødselsdagen markeres ved en privat fest for familien og de nærmeste venner.

Annonce
Forsiden netop nu
112

Betjente var sikre i deres sag, da de nåede frem: Anholdt 71-årig havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce