Annonce
Rundt om Viborg

Regnskab: Landmænd får rekordstor indtjening

Karup Kartoffelmelfabrik tog et nyt fabriksafsnit i brug op til kartoffelhøsten i 2019. Det betød, at den såkaldte kampagne, hvor kartoflerne afleveres og forarbejdes på fabrikken, blev væsentligt kortere end hidtil. Arkivfoto: Morten Dueholm
Karup Kartoffelmelfabrik har haft et godt år. Fabrikkens avlere fik en rekordstor indtægt på 36.500 kroner per hektar.
Annonce

Karup: Faktisk var 2019 et vanskeligt år for de kartoffelavlere, der leverer kartofler til Karup Kartoffelmelfabrik. Alligevel kan avlerne glæde sig over, at de gennemsnitligt set tjener penge som aldrig før.

Kartoffelmelfabrikkens regnskab viser, at avlerne i gennemsnit har fået en indtægt på 36.500 kroner per hektar, og det er det bedste resultat, der er opnået nogen sinde. Året før var indtægten på 32.200 kr., og i 2017 var  den på 34.700 kr.

På Karup Kartoffelmelfabriks generalforsamling forleden kunne formand Anders Dyrberg fortælle om, at vækstsæsonen  i 2019 begyndte godt, men at det fra august begyndte at regne, og at det fortsatte næsten uafbrudt efteråret og vinteren igennem. Det gav meget vanskelige forhold for kartoffeloptagningen, og nogle avlere fik slet ikke bjærget alle de regnvåde kartofler. Alligevel fik man altså et særdeles godt resultat.

Annonce

Nyt fabriksafsnit

Karup Kartoffelmelfabrik tog op til sidste års høst et nyt fabriksafsnit i brug med en højere produktionskapacitet. Det betød, at man kunne forkorte høstperioden - den såkaldte kampagne - så den var afsluttet den 14. december efter 93 døgn mod 145 døgn året før.

Gennem hele regnskabsåret har der været en høj efterspørgsel på kartoffelmel, og det har givet det, som formanden kalder "tilfredsstillende markedsforhold". Med andre ord har prisen været god, og corona-krisen har kun givet en beskeden påvirkning.


Gennem hele regnskabsåret har der været en høj efterspørgsel på kartoffelmel, og det har givet det, som formanden kalder "tilfredsstillende markedsforhold".


Årets resultat blev på 218,4 millioner kroner. Alle pengene på nær 900.000 kroner udbetales som efterbetaling til avlerne. Samlet har avlerne fået en afregning på 4,18 kroner per kilo leveret stivelse.

Annonce

Farvel til formanden

Generalforsamlingen bød på et farvel til formand Anders Dyrberg. Han valgte efter 12 år på posten og 24 år i bestyrelsen ikke at genopstille. Næstformand Kristian Møller Sørensen og direktør Vagn Nielsen takkede Anders Dyrberg for hans lange og professionelle indsats for fabrikken.

Genvalgt til bestyrelsen blev Ole Madsen, Ikast, og Henrik Madsen, Ørre, og Annette Dam, Ilskov, samt Niels Ejnar Rytter, Allelev, blev nyvalgt. Ud over de nævnte består bestyrelsen af Kristian Møller Sørensen, Bording, David Straadt, Fårbæk, og Jens Hansen, Ørum Norddjurs.

Efter generalforsamlingen valgte bestyrelsen Kristian M. Sørensen som ny formand, Ole Madsen som næstformand, og David Straadt blev sekretær.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Noget om at folde sig ud

Viborg

Nærværende ledelse er afgørende

Danmark

Søren Brostrøm øjner smittens skyer over efteråret - og en fremtid med mere hygiejne

Annonce