Annonce
Rundt om Viborg

Massiv regn giver problemer: Lokale landmænd er ved at drukne i gylle

Lars Kristensen, formand for Landboforeningen Limfjord og ejer af Elmegaarden i Frederiks, har selv været så heldig, at han indtil videre kan opbevare gyllen fra sine 900 køer hos en nabo med ledig tankkapacitet. Arkivfoto: Preben Madsen
Det massive regnvejr gennem længere tid giver også lokale landmænd problemer med at komme af med gyllen, selv om man hjælper hianden med opbevaring.
Annonce

Frederiks: - Vi har været gode til at hjælpe hinanden, men der er snart ikke mere ledig kapacitet, og det begynder at stresse folk.

Det siger gårdejer Lars Kristensen, der er formand for Landboforeningen Limfjord, om landmændenes gylleproblemer forårsaget af efterårets og vinterens vedvarende regn.

Regnen betyder, at det mange steder er umuligt at køre på markerne for at nedfælde gyllen. Jorden er simpelthen for sumpet. Det betyder, at gylletankene rundt om er fyldt op.

Der er dog også landmænd, der indtil nu har haft ledig kapacitet. Måske fordi de enten er stoppet med husdyrproduktion eller har droslet den ned.

Disse landmænd - nuværende eller forhenværende - har så i mange tilfælde ladet kolleger med opbevaringsproblemer fylde gylle i de tomme eller halvtomme tanke. Men også disse tanke er snart ved at være fyldte, vurderer Lars Kristensen.

Det vedvarende regnvejr giver landmændene problemer med at køre på markerne og dermed komme af med gyllen. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce

Forsinker såningen

For sit eget vedkommende har han fået lov at opbevare gødningen fra sine omkring 900 køer i tanke hos en nabo. Der er nok kapacitet til yderligere et par uger. Men så kan han også få problemer, hvis han ikke derefter kan komme i gang med at køre gylle ud på en del af sine 650 hektar marker.

- Det ser ikke for godt ud. Vejrudsigten siger jo, at det våde vejr fortsætter, siger Lars Kristensen.

Og så er han endda forholdsvis godt stillet med at have fortrinsvis sandjord, der alt andet lige er nemmere at køre på end marker med lerjord, som der også er en del af i det område, Landboforeningen Limfjord dækker. Der gælder eksempelvis dele af Fjends og store dele af Salling.

Problemerne med at få gyllen kørt ud, betyder også, at forårssåningen kan blive forsinket, hvilket igen kan gå ud over årets afgrøder og høstudbytte.

Landboforeningen Limfjord med hovedkvarter i Skive har omkring 800 medlemmer. 40-årige Lars Kristensen afløste sidste år Claus Clausen, Vroue, som formand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Landbrugets CO2-udledning

Annonce