Annonce
Erhverv

Rekordmange kreative iværksættere i Østjylland

Søren Jønsson er en af de mange kreative iværksættere.

Iværksætteraktiviteten i de kreative erhverv i Østjylland sætter ny rekord med en stigning på 10 procent. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.

Viborg: Iværksætteraktiviteten i de kreative erhverv i Østjylland sætter ny rekord med 320 nye virksomheder i 2016, hvilket svarer til en stigning på 10 procent. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.

Der etableres således langt flere kreative virksomheder end for alle erhverv under ét, hvor etableringsraten er 7,3 pct., svarende til 2985 nye iværksættervirksomheder.

Flere end seks ud af 10 kreative iværksættervirksomheder i Østjylland overlever de første fem år og lægger sig dermed på det højeste niveau i landet. De adskiller sig fra andre iværksættere, idet de typisk kun beskæftiger iværksætteren i etableringsåret, mens nye virksomheder i de øvrige brancher i gennemsnit beskæftiger halvanden person.

Den vækst, kreative iværksættere skaber, nyder andre virksomheder til gengæld godt af.

Kreativt arbejdsmarked

Det kreative arbejdsmarked udgøres af:Kreative virksomheder som for eksempel reklame- og arkitektbureauer, mode- og filmbranchen samt mediehuse. Medarbejdere i kreative stillinger, som for eksempel arbejder med indretning, design, web- og mediedesign, indretning, skuespil og dekoratørarbejde. Medarbejdere med kreative uddannelser som for eksempek webdesignere, industrielt design og arkitekter, journalister, grafikere og skuespillere.

Kilde: Danmarks Statistik. Tal bearbejdet for Business Region Aarhus af eStatistik.

Succesfuld satsning

Viborg er en af de kommuner i Business Region Aarhus, der har opnået succes med at skabe forudsætninger for iværksættervækst inden for den kreative branche.

- Viborg har en vision om at være en europæisk metropol for animation - at blive stedet for udvikling, innovation og produktion af animation. Vi ser denne form for kommunikation som et vigtigt element i vidensamfundet, fordi den kan forklare komplekse problemstillinger, så alle kan forstå det. Derfor har vi valgt at satse strategisk på området. For de kreative iværksættere er virksomhedsmiljøer og -samarbejde vigtigt for kompetenceudvikling, nye opgaver og dermed overlevelse. Det er vi som kommune med til at understøtte blandt andet gennem Inkubatormiljøet Arsenalet, som huser 35 kreative iværksættervirksomheder. Og vi kan se, at denne satsning betaler sig, siger borgmester Ulrik Wilbek (V).

Iværksætteraktiviteten er så høj, at der nu arbejdes med forskellige modeller for en udvidelse. Huset kan ikke rumme flere nye virksomheder, ligesom der heller ikke er plads til at ansætte medarbejdere hos de eksisterende virksomheder. Og det er vigtigt, at en kommende udvidelse placeres i forlængelse af eller tæt på Arsenalet og den nærvedliggende, internationalt anerkendte animationsskole The Animation Workshop.

Annonce

Klyngefællesskabet

Lemuria en af de kreative enkeltmandsvirksomheder, der nyder godt af nærheden til økosystemet af andre kreative virksomheder og videnmiljøer i Viborg. Virksomheden, der producerer debatskabende brætspil og online spil til skoler, virksomheder og organisationer, blev stiftet af Søren Jønsson for fire år siden. Han fortæller:

- Det gode ved at være i Arsenalet er, at det er en slikbutik. Hvis der er en bestemt grafik, jeg gerne vil have, ved jeg, hvem jeg skal gå til, ligesom jeg nu er koblet på en tegnefilm.

Søren Jønsson har fremstillet brætspil, siden han var 8, og altid vidst, at han gerne ville være selvstændig ligesom sin far. Efter 15 år som producer og spildesigner af undervisningsspillet Pixeline hos Egmont tog han springet og startede sin egen virksomhed i Arsenalet. Produktionen af et fondsfinansieret online musikundervisningsspil lagde en solid økonomisk bund for opstarten.

Om fordelene og ulemperne ved at være en enkeltmandsvirksomhed siger han:

- Det er fleksibelt, fordi jeg kan hyre folk ind til projekter, ligesom jeg undgår risikoen ved at ansætte medarbejdere, hvis jeg ikke har opgaverne. Når man har netværket, så ringer man til dem, man ved kan det, der er brug for. Et år var jeg oppe på 20 underleverandører. Til gengæld er det vigtigt at få skabt en balance mellem arbejde og fritid, når man har valgt at gøre sin hobby til sit arbejde. Ellers ender man i en totalløsning. For vores branche generelt ville det være en fordel, hvis det blev muligt at måle på, hvor meget værdi, vi skaber i erhvervslivet. Det arbejdes der på, da de nuværende metoder ikke dækker denne del. Det ville være med til at hjælpe os i salgsfasen, som kan være en udfordring, når man er i etableringsfasen.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Pludselig stod der en kvart million på kontoen: Hashhandleren anede ikke, hvor de kom fra - påstår han

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Babyboom på vej: Skrigende behov for børnepasning i øst og vest

Sport For abonnenter

Målræven Stine Andersen gør status: - Jeg håber snart, jeg brænder banen af igen

Alarm 112

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn på vej

Viborg

Forsvaret forurenede bæk: Nu skal kød fra kvæg alligevel testes for giftstoffer

Navne

Mød Sabrina: Selvudnævnt serie- og filmnørd, kulturel storforbruger - og ny kvinde på folkebladets redaktion

Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Erhverv

Dansk Erhverv: Lad offentlig-privat samarbejde skabe verdens bedste ældrepleje

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Romerlys og ballade foran stadion efter fredagens superligakamp: - Man skal høre efter, hvad politiet siger

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Debat

Et sundhedsvæsen i knæ: Hvorfor kun mundtlig orientering

Viborg FF For abonnenter

Genlæs liveblog: Viborg FF-reserver vinder sikker 4-0-sejr over Hobro

Livsstil

Lene forelskede sig i både ridestilen og ridelæreren

Annonce