Annonce
Bjerringbro

Reportage fra retten: Man konstaterede hurtigt, at skaderne var uforenelige med liv

Det var her i Bredgade 10, at en 41-årig mand sidste år blev dræbt af flere end 100 knivstik. Foto: Morten Dueholm
Han erkendte at have dræbt en mand med 119 knivstik og halvvejs skåret hans hoved af. Han har også bidt flere personer, hans tidligere svoger mistede endda en del af sit øre. Men anger kunne man ikke spore, da han tirsdag troppede op i retten. Her risikerer en 23-årig mand fra Viborg en forvaringsdom.

Bjerringbro: Smilet er forsigtigt, stolt, men måske også lidt skræmt. Han sidder med et barn i sine arme, hans egen lille søn.

Billedet er fra december 2017, og rigtig meget er sket siden da. Alt for meget.

Barnet var allerede da kommet i pleje, og den grønhvide fodboldtrøje, som dets far var iklædt på billedet, ligger et sted hos politiet som bevismateriale - indsmurt i en 41-årig mands blod.

Denne 41-årige mand døde natten til den 1. februar 2018, og samme nat blev der taget endnu et foto af det lille barns far. På det billede smiler han igen.

"Et lettet smil" kaldte han det selv, da han tirsdag var i retten - vel vidende, at han på billedet netop var blevet iført en af politiets blå dragter - anholdt og sigtet for et bestialsk og makabert drab.

Annonce
Den dengang 21-årige mand blev anholdt klokken 03.30 om natten til den 1. februar, halvanden kilometer fra gerningsstedet.

119 knivstik

Den nu 23-årige mand sad tirsdag i Retten i Viborgs retssal F med sit pjuskede, mørke skæg, ventende på, at hans sager - ikke mindst drabssagen - skulle for en dommer.

Han ankom til retten bevogtet af fire brede fængselsbetjente iklædt en mørkeblå Adidas-træningsdragt med tyske Bayern Münchens logo på bryst og lår, og ved siden af sad hans forsvarsadvokat Steen P. Husbjerg, som hurtigt efter dommerens entré klokken 09.15 kunne meddele, at hans klient erklærer sig skyldig. Ikke bare i det drab, han begik med 119 knivstik, fortrinsvis i hoved- og halsregionen, men også i adskillige tilfælde af vold i form af slag, spark og ikke mindst bid.

Sidstnævnte har kostet hans tidligere svoger en del af hans venstre øre.

Seksuelt motiv?

I vidnestolen var det en både-og-meddelsom 23-årig, der i timevis måtte svare på spørgsmål fra anklager Pia Koudahl. Hun går efter en forvaringsdom, fordi manden foran hende angiveligt er så farlig, at han ikke bør se dagens lys foreløbigt.

Steen P. Husbjerg mener dog, at retten "bare" bør idømme hans klient en behandlingsdom, alternativt en fængselsdom.

Forvaring er - sammen med fængsel på livstid - den eneste dom, som er uden tidsbegrænsning.

Et egentligt motiv til drabet fik man aldrig klarlagt. Enten kunne den 23-årige ikke huske noget, eller også ville han ikke huske noget.

Pia Koudahl mere end antydede, at det sidste var tilfældet. Særligt, da både hun og Steen P. Husbjerg forsøgte at spore sig ind på et eventuelt seksuelt motiv, som vidner i næste uge sandsynligvis vil kaste mere lys over.

Advokaterne ville begge vide, om den 41-årige, altså den dræbte, ville i seng med den dengang 21-årige mand, men det afslog han i retten - og gav senere udtryk for, at han ikke ønskede at tale om den slags.

Han anså blot den 41-årige som en drukven, som han havde et fint forhold til, og det var da også for at drikke, at han sammen med en god kammerat var troppet op i huset på Bredgade onsdag den 31. januar sidste år: For at feste og for at drikke.

I en hvid stol i stuen

Den 23-årige gav udtryk for, at han ikke husker meget. Eksempelvis huskede han ikke, at han skulle have væltet sin gode kammerat eller have truet ham med en kniv hjemme hos den 41-årige, hvilket han er tiltalt for.

Dog står det klart, at vennen - som den tiltalte har kendt i årevis - flygtede hjem til sin mor, som også bor i Bjerringbro.

Dermed var den 21-årige alene tilbage hos den mand, han siden slog ihjel.

Det var kammeratens mor, der kontaktede politiet som den første. Hendes søn var netop kommet hjem, bange og frustreret, og han fortalte om knivtruslerne. Han havde siden modtaget et billede fra sin ven, der viste den 41-årige siddende i en stol. Det var mørkt og grumset, men der var masser af blod på billedet, og han frygtede for, hvad der mon var sket.

Med god grund.

De første fire minutter af det 11 minutter lange opkald til alarmcentralen blev spillet i retten.

Klokken var 01.51, da vagtcentralen blev alarmeret, og 40 minutter senere ankom to betjente til Bredgade 10. I stuens venstre hjørne fandt de i en hvid lænestol den 41-årige beboer.

Hans skader var - som Pia Koudahl formulerede det i retten - "så tydelige, at man straks kunne se, at de var uforenelige med liv".

"Det er ikke godt skat"

Helt konkret var der tale om 119 knivstik og et halvvejs afskåret hoved. I køkkenet løb vandet fra hanen, og på brødristeren lå to knive. Nu gik jagten ind på den mand, som politiet allerede i telefonen havde fået navnet på.

På Skive-kanten havde mobiltelefonen bippet et par minutter i midnat. Her modtog en kvinde en sms fra sin mand.

"[41-årig] er en kæmpe stor idiot, og jeg har lyst til at slå ham ned skat," stod der i beskeden.

"Hvad fanden sker der skat?" svarede hun.

"[41-årig] er bare en idiot skat," returnerede han.

"Ring og fortæl skat. Du skal ikke slå ham. Det er en dum idé. Tænk på din lille familie," bønfaldt konen sin mand, som igen svarede, at "han er bare en idiot lige nu," og som senere - uvist præcist hvornår - altså ikke bare slog den 41-årige, men dolkede ham ihjel.

Senere sendte han også et billede til sin kone af liget i lænestolen.

Klokken 01.27 svarede konen: "Skat … Det er ikke godt skat".

Og så ringede hun til alarmcentralen.

Ventede med kniven ved kiosken

Den 21-årige blev anholdt på Markedsgade 29, 1,4 kilometer fra gerningsstedet. Klokken var 03.30.

Den unge drabsmand ventede pænt på politiet, som også han i løbet af den seneste halvanden time havde været i telefonisk kontakt med.

Foran kiosken på hjørnet af Markedsgade og Vestre Ringvej havde han sat sig ved et bord-bænkesæt og banket en stor og blodig køkkenkniv ned i bordet. Det var her, billedet af den smilende, 21-årige blev taget, ligesom fodboldtrøjen, dynejakken, skoene og hans hænder blev foreviget.

- Jeg var paranoid og var lettet, da politiet kom, sagde han i retten.

Han havde dog også været nordpå i den natmørke Bjerringbro forinden. Han ville nemlig sige undskyld til den kammerat, der var stukket af, mindes han. Med sig havde han en kniv, men han ville ham intet ondt. Kammeratens mor meddelte dog den 21-årige via telefonen, at hun ikke ville fortælle, hvor hendes søn var, og drabsmanden gik derfra med uforrettet sag.

Klovnen skulle dø

En kort åbenbaring fik den tiltalte i retten tirsdag, da hans forsvarer spurgte ind til en særlig film, IT, som han holder af.

Her er der en morderisk klovn, Pennywise, som den 23-årige udtrykte en vis fascination af, og pludselig fortalte han levende om, hvordan den 41-årige havde forvandlet sig til denne klovn for hans indre, og hvordan han i sine vrangforestillinger følte, at det var klovnen, han slog ihjel.

- Klovnen var død, men jeg syntes alligevel, at jeg så den ud af øjenkrogen hele tiden, forklarede han sig, og sagde, at det også var på grund af paranoiaen og frygten for klovnen, at han havde taget en kniv med hen til den ven, der var flygtet tidligere på aftenen. Det var den kniv, som endte med at blive boret ind i bord-bænkesættet ved kiosken.

Chop, chop, chop

Pia Koudahl så ikke særligt imponeret ud over denne påståede sindssyge, for hvorfor havde han ikke nævnt det i alle de første timer i retten, hvor hun havde spurgt og spurgt, og hvorfor havde han skrevet til sin kone, at det var den 41-årige og ikke en klovn, der var en idiot?

Et rigtig godt svar fik hun aldrig, og generelt var de fleste forklaringer påhæftet et "højest sandsynligt". Eksempelvis havde den 23-årige tidligere på formiddagen i retten sagt, at "vi har højest sandsynligt skændtes om noget latterligt noget," med henvisning til hvorfor, han endte med at slå sin 41-årige "drukven" ihjel.

Til politiet havde han efter anholdelsen brugt udtryk som "hackenslash," "chop, chop, chop" og "bang, slam, van damme, boom" til at forklare, hvordan han havde slået den 41-årige ihjel.

De udtryk kunne han ikke rigtigt forklare meningen med i retten, men endte dog med at sige, at de betød noget i retning af at hugge, hakke, skære og stikke.

Bomben

I retten ønskede den 23-årige ikke at vise, hvordan han havde slået omkring sig med knivene, hvilket han ellers havde gjort til politiet under en af de mange, lange afhøringer, siden han blev fængslet for 16 måneder siden.

Han kunne nu kun huske, at han havde ramt den 41-årige i halsen, påstod han, og blev herefter ved med at fortælle, at den 41-årige op til drabet havde truet ham, men han ville - eller kunne - ikke sige med hvad. Heller ikke, om det var med noget seksuelt.

- Det hele kulminerede, jeg følte mig presset op i et hjørne, sagde han, og forklarede, at han ikke har "mentaliteten" til bare at gå i sådan en situation.

- Jeg kender kun én udvej, og det er at daske til folk. Jeg plejer at sige, at bomben sprænger, når jeg ikke kan forsvare mig med ord længere. Så tager jeg andre midler i brug, og det er jo vold.

- Og bomben er dig selv? spurgte Pia Koudahl.

- Ja, og når først, den går af, så har den meget svært ved at stoppe igen. Jeg stopper først, når jeg ikke har flere kræfter, eller når der ikke er mere modstand tilbage i folk.

Gentagende angreb

En lang række sager lå i forvejen og ventede på manden, da han blev anholdt i februar sidste år.

I 2016 havde han løbet en kvinde ned ved sit hjem i Viborg, og derfor var han sigtet for vold. Han huskede intet, sagde han.

Han huskede heller intet fra en aften i 2016 i Bowl 'n' Fun i Skive, hvor han skulle have skubbet en ansat ind i en bardisk, slået en betjent og kastet et ølglas ind på en kvindes ben.

I Skive havde han ligeledes i 2016, da han skulle flytte sammen med sin senere kone, under et skænderi med hendes tidligere overboere om nogle ting i kælderen, slået en mand flere gange, også med et bræt, da han prøvede at flygte, ligesom han sparkede en kvinde flere gange. Det huskede han - og fortalte medlevende om det i retten.

Bed, slog og slap for svigerfamilien

Han huskede også tydeligt en episode, hvor han overfaldt sin kones mor og bror i sin svigermors hjem, da de ikke ville lade ham hente sin kones pung. Her blev dagens eneste vidne også afhørt, nemlig den tidligere svoger. Han havde fået flere slag - og til sidst fik han bidt noget af sit venstre øre, indtil han lod ham hente pungen. Den nu 23-årige kvitterede ved at smadre sin svigermors briller, efter at han havde banket hende og bidt hende i hånden.

Den 23-årige konstaterede i retten, at han efter overfaldet ikke måtte besøge sin svigerfamilie, hvilket han heller ikke gad - "så det var to fluer med ét smæk" ...

Det sidste punkt blev føjet til anklageskriftet i oktober 2018. På institutionen Kofoedsminde i Rødby, hvor tiltalte var placeret i varetægtssurrogat, kom han op at skændes med en kvindelig medindsat. Hun ville have ham til at skrue ned for fjernsynet, hvilket han ikke gjorde. Da hun hev stikket ud til tv'et, angreb han hende, slog hende, tog kvælertag og bed hende i ansigtet.

- Når vidnerne kommer i næste uge, tror jeg, de vil fortælle, at du bed så hårdt, at det var svært at få dig væk fra hende, konstaterede Pia Koudahl, som lagde megen vægt på, at den 23-årige tilsyneladende ikke har forbedret sig trods lang tids fængsling. Et varsel om, at forvaring kan vise sig at være den eneste holdbare løsning.

Det mente den 23-årige nu nok ellers, at han havde.

- Lidt.

Den 23-årige blev skilt fra sin kone for lidt over et år siden. Retten ventes at afsiges dom over hans fremtid den 17. juni.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Konfirmander i kælderen

Annonce