Annonce
Viborg

Revas-chef om ny affaldsaftale: Vi skal gentænke, hvordan vi løser opgaven

Affaldssortering skal nu inddeles i ti kategorier i stedet for fire, som det er tilfældet i Viborg Kommune i dag. Foto: Morten Pedersen
Gert Schandorff fra Revas ser frem til en spændende udfordring omkring den nye aftale om affaldssortering. Han er dog ikke i tvivl om, at man sagtens kan klare udfordringen.
Annonce

Viborg: Tirsdag kom en ny aftale om affaldssortering på plads. Folketinget har således besluttet, at danskerne fremover skal inddele deres skrald i ti forskellige kategorier.

Det skal danskerne, fordi den nye ordning er første del af et projekt som, ifølge Klimaministeriet, vil spare klimaet for cirka 0,7 millioner ton udledning af drivhusgasser i 2030. Det svarer til at fjerne 280.000 diesel- og benzinbiler fra vejene.

Det betyder samtidig, at et nyt system omkring affaldsspandene ved de private borgere skal udvikles. Men det er man klar til i Viborg.

- Det bliver da en spændende udfordring. Der er ingen tvivl om, at Viborg Kommune, på lige fod med mange andre kommuner, skal til at gentænke, hvordan vi løser den her opgave. Jeg tror dog ikke, at det er en umulig opgave, og jeg hilser det da velkommen, at vi på landsplan får en større ensretning, siger Revas-chef Gert Schandorff.

Gert Schandorff er således ikke i tvivl om, at man skal omrokere på det system, som man bruger i kommunen på nuværende tidspunkt. Men præcis hvordan det skal gøres, har man endnu ikke drøftet med politikerne samt direktionen hos Viborg Kommune.

Annonce

Nye spande for to år siden

Det er ellers kun lige omkring to år siden, at man i Viborg Kommune satte 80.000 nye skraldespande ud, hvor det er muligt at inddele sit skrald i fire kategorier, nemlig restaffald, madaffald, papir og metal-glas-plast.

- Så er vi jo et skridt på vejen. Hvis vi nu ikke havde gjort noget endnu, så havde vi jo haft en endnu større opgave foran os. Så vi skal på ingen måde se det som spildt arbejde, siger Gert Schandorff, som slet ikke er i tvivl om, at de 80.000 skraldespande også kan bruges i det nye system.

Affaldet skal fremover inddeles i ti kategorier. Piktogrammer: Miljøstyrelsen

- Så alt det, der er gjort, det er ikke spildt arbejde. Det skal vi bare udbygge. Så man skal endelig ikke tro, at vi skal til at starte forfra, siger Revas-chefen.

Annonce

Får travlt

Aftalens krav skal senest være i brug i alle landets kommuner den 1. juli 2021, og det kan godt skabe en smule pres.

- Når nu de siger, at det er et krav fra 1. juli 2021, så får vi da travlt med at få taget nogle beslutninger, men det skal nu nok kunne lade sig gøre. Jeg er fortrøstningsfuld. Vi skal nok løse opgaven i Viborg, siger Gert Schandorff.

Da man i sin tid kørte de 80.000 nye skraldespande ud til borgerne i Viborg Kommune, kostede det 34 millioner kroner. Hvad prisen bliver denne gang er endnu ikke til at sige.

- Regeringen siger jo, at det ikke kommer til at koste nævneværdigt, og det må vi jo regne på, om vi kan holde os inden for. Én ting er sikkert, og det er, at det kommer ikke til at koste en krone mere, end det skal. Det er ikke en forretning, som skal give afkast det her. Vi vil gøre det så billigt som muligt, slutter Gert Schandorff.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce