Annonce
Kultur

Ridesporten er presset: Viborg Idrætsråd er på sagen

Viborg Idrætsråds bestyrelsesmedlem Ole S. Nielsen og sportschef Morten Erfurth har længe været bevidst om rideklubbernes udfordringer. Og lige så længe har de i deres arbejde forsøgt at hjælpe og støtte klubberne. Foto: Morten Pedersen
Siden en ny hestelov trådte i kraft for mere end et årti siden, er fire rideklubber i kommunen lukket, og den femte har netop kastet håndklædet i ringen. Viborg Idrætsråd har i flere år kigget på løsninger, og nu er man tæt på at kunne afsløre en ny tilskudsmodel, som kan støtte klubberne.

Viborg: Søndergård Rideklub fortalte i sidste uge folkebladet, at den så sig nødsaget til at lukke ved udgangen af året, og klubben er dermed den femte i rækken, der har måttet dreje nøglen om inden for de sidste 10 år.

Når vi træder ind i 2020, er der bare otte rideklubber tilbage i Viborg Kommune med omkring 1500 aktive medlemmer tilsammen.

Taler man med folk, der er engagerede i ridesporten, er der én ting, de hurtigt kan blive enige om; og det er, at sporten er presset.

Men hvorfor? Hvad er udfordringerne? Og hvad bliver der gjort for at støtte foreningerne?

Annonce
Kommunens rideklubber er blevet inspiceret i løbet af den sidste måned, noget der blandt andet blev muliggjort med en bevilling fra Fritidsrådet. (Fritidsrådets formand Daniel Andersen og bestyrelsesmedlem i Viborg Idrætsråd Ole S. Nielsen). Pressefoto

Udfordringer i et årti

Viborg Idrætsråd, der har til formål at hjælpe idrætsforeninger i alle afskygninger og bygge bro mellem dem og kommunen, zoomede ind på ridesporten for godt 10 år siden og igen i 2017.

Første gang, rådet satte særligt fokus på sporten, var det fordi, en ny lov om hold af heste var trådt i kraft og skulle implementeres trinvist frem til 2020.

- Vi kunne se, at loven ville udfordre rideklubberne, fordi det betød, at staldene skulle være på en lidt anden måde, end de var tidligere, siger bestyrelsesmedlem i idrætsrådet Ole S. Nielsen og fortsætter:

- Det koster jo penge at bygge om.

Det første, rådet gjorde, var at undersøge, hvilke konsekvenser loven ville have i de 13 individuelle klubber i kommunen. Man skønnede, det ville koste mere end 10 millioner kroner tilsammen, hvis samtlige stalde skulle leve op til lovkravene i 2020.

Rapporten skulle give klubberne et grundlag for at kunne løse udfordringerne. Men i stedet begyndte de at lukke.

Fra konkurrence til samarbejde

Ole S. Nielsen og sportschef Morten Erfurth fra Viborg Idrætsråd har længe haft hænderne dybt begravet i arbejdet med at hjælpe rideklubberne. Særligt siden 2017, hvor de fornemmede, at der stadig var store udfordringer i klubberne.

Man besluttede sig for at kalde klubberne sammen og oprette et netværk.

- Vi hører om, hvordan det går derude, og alle klager jo over, at de stadig kæmper med den lov. Så blev vi enige om, at vi havde et fælles problem, og at vi måtte prøve at samarbejde, fortæller Ole S. Nielsen.

Der er på kort tid kommet meget godt ud af det netværk. Klubberne har intern erfarings- og idéudveksling om alt fra frivillighed til hestemøg, og allerede i et af de første møder blev ønsket om at genbesøge kommunens tilskudsmodel luftet.

I øjeblikket kan rideklubberne få tilskud til klubhus og ridehal, altså begge ting der har med lokaler at gøre. Men netop den lidt traditionelle tankegang er Viborg Idrætsråd i gang med at gøre op med. Rådet arbejder på et forslag til en ny tilskudsmodel, der kunne imødekomme nogle af rideklubbernes udfordringer.

Tænker tilskud ud af boksen

For at kunne løse et problem er man nødt til at kende problemets størrelse.

- Nu har vi i halvandet år suget data ud af rideklubberne: hvor mange er de, hvad laver de, hvordan er de konstitueret, hvordan er deres faciliteter, rammer inde og ude, hestehold og alt det der, siger Ole S. Nielsen.

Fritidsrådet under Viborg Kommune besluttede at støtte arbejdet med en bevilling. Det gav et økonomisk råderum til at indkøbe faglig bistand, så rideklubberne kunne blive videre inspiceret, og det igen kunne blive klarlagt, hvor langt fra mål man er.

Al den information går ind i idrætsrådets forslag til en ny tilskudsmodel, der forventes færdig i slutningen af november.

- Så kan vi måske gå ind og se på, hvad skal vi gøre ud over og fremadrettet; for tilskud er kun et tilskud. Klubberne skal stadig køre som sunde foreninger, siger Ole S. Nielsen.

Kommunens rideklubber i 2020

Når Søndergård Rideklub lukker den 31. december 2019, er der otte rideklubber tilbage i Viborg Kommune.

 

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce