Annonce
Bjerringbro

Rift om gulerødderne: Grøntsagsgartneri har ekstra travlt lige nu

Danroots-direktør Klaus Vestergaard med gulerodspaller, der klar til at blive bragt ud. Folk køber tilsyneladende gulerødder som aldrig før her under coronakrisen. Foto: Morten Pedersen
Danroots i Tange har under coronakrisen usædvanligt travlt. Efterspørgslen på gulerødder er nærmest eksploderet, fortæller direktøren.
Annonce

Tange: - Jeg kan ikke helt forklare det - men vores salg er eksploderet under coronakrisen.

Det siger Klaus Vestergaard, direktør og ejer af grøntsagsvirksomheden Danroots i Tange.

Hver dag - alle ugens dage - kører virksomheden omkring 300 ton gulerødder - alle af egen avl - i gennem produktionsanlægget på Tange Søvej 42. Det kommer der omkring 250 ton salgbare og posepakkede rodfrugter ud af. Og de afsættes med det samme. Selv om restauranter, cafeterier, kantiner med flere er lukket og ikke for tiden skal have grøntsager, er efterspørgslen fra dagligvarebutikkerne steget mere end nok til at opveje det, oplyser Danroots-direktøren.

- Det kan man jo godt blive lidt forundret over. Måske laver folk mere mad derhjemme. I hvert fald bliver vi jo bekræftet i, at vi virkelig er med til at levere en basisvare og dermed medvirker til, at folk kan få mad på bordet, siger Klaus Vestergaard.

Måske laver folk mere mad derhjemme. I hvert fald bliver vi jo bekræftet i, at vi virkelig er med til at levere en basisvare og dermed medvirker til, at folk kan få mad på bordet

Klaus Vestergaard, direktør for Danroots i Tange

Annonce

Ros til politikerne

Det betyder, at virksomheden kører for fuldt tryk. Det gælder også de ansatte i marken, hvor nye gulerødder og andre grøntsager snart skal såes, sættes og derefter holdes rene.

Den største, praktiske corona-forandring hos Danroots er, at de ansatte i administrationen samt sælgerne ikke længere er stationerede i hovedbygningen på Tange Søvej. De arbejder som så mange andre hjemmefra.

- Og for de ansatte i produktionen er der også den forskel, at de skal holde afstand og spritte af. I kantinen sørger vi for, at medarbejderne kan sidde et stykke fra hinanden, når de spiser, tilføjer Klaus Vestergaard.

Han roser de danske myndigheder og politikere for deres hidtidige håndtering af coronakrisen.

- Det kan vi være stolte af. De har virkelig taget action, siger Danroots-direktøren, der også peger på, at krisen kan være en påmindelse om, at vi skal vogte os for "Fake News", holde os til de oplysninger, vi finder hos de traditionelle medier - og ikke stole på alle mulige, tilfældige opslag på de sociale medier.

Annonce

Forandringernes tid

Selv om Danroots med i alt omkring 100 medarbejdere ikke som mange andre, danske virksomheder er økonomisk ramt af coronakrisen, mener han alligevel, at den også vil få eftervirkninger for Tange-virksomheden. Som den sandsynligvis vil få det for de fleste andre.

- Vi ved kun, at der også i fremtiden venter os konstante forandringer. Det må vi indstille os på. Det gælder jo også klimaforandringerne, som allerede har givet os udfordringer de seneste år. For to år siden havde vi en meget tør sommer, som fik os til at etablere vandingssystemer mange steder. Siden har vi haft ekstremt vådt vejr, der betyder, at vi arbejder med, hvordan vi kan komme af med store vandmængder, så vi kan køre på markerne, Klaus Vestergaard.

Danroots dyrker i alt omkring 3000 hektar med afgrøder. Heraf de 700 hektar med grøntsager - særligt gulerødder, men med jordskokker, persillerødder, pastinakker og rødbeder som nicheprodukter. På de resterende 2300 hektar avler Danroots diverse kornarter.

Gulerødderne vælter ind og ud hos Danroots, hvor produktionsapparatet kører på fuldt tryk syv dage om ugen. Foto: Morten Pedersen
Klaus Vestergaard er som direktør én af de få administrative, der har sin daglige gang i virksomheden Danroots. Ellers arbejder folk hjemmefra eller "ude i marken" - enten bogstaveligt eller i overført betydning. Foto: Morten Pedersen
Hver dag køres omkring 300 ton gulerødder til Danroots-fabrikken i Tange, og 250 ton af dem bliver til spiselige rodfrugter, der sælges videre. Foto: Morten Pedersen
Produktionsmedarbejderne hos Danroots skal i sagens natur møde frem, men i forhold til risikoen for coronasmitte blandt dem er der taget en række forholdsregler. Foto: Morten Pedersen
Gulerødderne kommer til sidst ud i færdigpakkede poser, der køres ud til forskellige lagre, hvorfra de fordeles til landets supermarkeder. Foto: Morten Pedersen
En stor del af produktionen hos Danroots er automatiseret. Foto: Morten Pedersen
Gulerødder hos Danroots i Tange. Foto: Morten Pedersen
Gulerødder hos Danroots i Tange. Foto: Morten Pedersen
Gulerødder hos Danroots i Tange. Foto: Morten Pedersen
Gulerødder hos Danroots i Tange. Foto: Morten Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce