Annonce
Rundt om Viborg

Risiko for grundvandet: 77 mulige giftgrunde skal undersøges

Rent drikkevand prioriteres højt, og derfor undersøger Region Midtjylland 77 grunde i Viborg Kommune, hvor der er en risiko for, at vandet kan blive forurenet af giftige stoffer. Foto: Region Midtjylland
77 grunde - fordelt over hele Viborg Kommune - udgør en potentiel risiko for drikkevandet og bliver inden for dette årti forurenings-undersøgt af Region Midtjylland.
Annonce

Viborgegnen: Som folkebladet forleden omtalte, vil Region Midtjylland som myndighed på området inden for de næste 10 år undersøge 2000 grunde, hvor der er risiko for en forurening, som kan skade drikkevand, boliger eller mennesker på anden vis.

Af disse 2000 grunde befinder de 77 sig i Viborg Kommune. Det oplyser civilingeniør Karin Birn Nielsen fra Region Midtjylland.

Grundene, der skal undersøges, er fordelt over stort set hele kommunen.

Region Midtjylland vil inden for de næste 10 år undersøge 77 grunde i Viborg for mulig forurening, som udgør en risiko for grundvandet og/eller en sundhedsrisiko for beboelser. Illustration: Region Midtjylland

Ifølge den midtjyske region er der kortlagt i alt 5200 "muligt forurenede" grunde i de 19 kommuner. Heraf befinder de 346 sig inden for Viborg Kommune, der geografisk er landets næststørste - kun overgået af Ringkøbing-Skjern.

Annonce

Må prioritere skarpt

Det er dog ikke alle steder en umiddelbar risiko for, at grundvandet kan blive forurenet - eller for at forureningen kan skade mennesker på anden vis. Eksempelvis erhvervsgrunde, der ikke ligger i områder med værdifuldt drikkevand under.

Regionen undersøger udelukkende grunde, som er omfattet af den offentlige indsats. Det betyder, at de enten skal udgøre en risiko for værdifuldt drikkevand eller menneskers sundhed, det er for eksempel beboelser og børneinstitutioner. Det medfører at der i Viborg kommune vil blive undersøgt 77 grunde indenfor en 10-årig periode.


Ifølge den midtjyske region er der kortlagt i alt 5200 "muligt forurenede" grunde i de 19 kommuner. Heraf befinder de 346 sig inden for Viborg Kommune


Prioriteringen hænger også sammen med, at Region Midtjylland ifølge Jørgen Nørby (V), formand for udvalg for regional udvikling, har "et stramt årligt budget" på cirka 40 millioner kroner til alle opgaver vedrørende forurening.

Det i den store sammenhæng begrænsede miljøbudget betyder blandt andet, at Region Midtjylland ikke mener at have midlerne til at gøre noget væsentligt ved de store "generationsforureninger", som skyldes Cheminovas deponeringer af gift på Harboøre Tange.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Stortalent efter perlemål: Jeg har tit drømt om at sætte den i krydset på Viborg Stadion - nu har jeg gjort det

Viborg

Nu brøler kronhjortene

Viborg

Lad os sikre den bedst mulige velfærd

Rundt om Viborg For abonnenter

Tre polakker sigtet og varetægtsfængslet for tyverier fra varebiler på Viborg-egnen: - Man stjæler godt i Danmark

Sport For abonnenter

Rutineret back har manglet procenter - men er sulten efter at erobre stamplads tilbage

Annonce