Annonce
Debat

Ro på landet

Annonce

Læserbrev: Formanden for foreningen Ro på landet, Per Ellemose Andersen, har i et indlæg i avisen onsdag stillet spørgsmål til Viborg Byråd. Det drejer sig om motocross og fredelig natur. Før spørgsmålene stilles, gør han meget ud af at fastslå, at byrådet naturligvis har kompeteancen til at træffe afgørelser om, hvad områder i kommunen skal anvendes til. Men nu til spørgsmålet, som jeg synes er interessant:


  1. Kan man forestille sig, at Viborg Byråd vil igangsætte en undersøgelse med det formål at etablere en motorsportsbane i et område, som støder op til et boligområde eksempelvis i Viborg eller Bjerringbro, hvis en motorsportsbane gerne vil have en bane i området og derfor sender en ansøgning til kommunen.

Jeg har ikke spor problem med at forestille mig, hvad Per Ellemose Andersen forventer, at svaret vil være. Der bliver selvfølgelig ikke noget med en motorsportsbane som nabo til et boligområde. Det siger sig selv. Ideen med en kommuneplan er jo netop at forhindre en sådan situation. Boliger skal bygges i byer og ikke i landområdet. Derved kan man sikre sig, at boligområderne netop bliver stilleområder for deres beboere.

I det åbne land er der allerede boliger, men der bliver ikke flere. Det er fastlagt med planloven. Og der er ikke tale om planlagte boligområder. Alle boliger er underlagt kommuneplanens regler for landzonen. Hvis man planlægger at bosætte sig her kan man ikke påberåbe sig retten til de samme forhold som i byernes boligområder.

Det kan man så blive sur over, men der er ved købet af en bolig ude i det åbne land ikke givet nogen garanti for, at der ikke bliver planlagt for aktiviteter, som kræver plads, og som f. eks. ikke kan være nabo til byernes boligområde. Det kan være biogasanlæg, storlandbrug, vindmøller, udvinding af råstoffer og selvfølgelig også en motorsportsbane. I det hele taget aktiviteter, som ikke er særlig populære for eventuelle naboer.

Når der vil være behov for planlægning for disse pladskrævende og måske også støjende aktiviteter, vil landzonen være stedet. For der er ingen andre steder. Der bliver naturligvis kigget efter områder med få boliger. Men at borgere i landdistrikterne skulle have lavere værdi end alle andre borgere er kort og godt noget vrøvl.

De borgere der køber bolig i det åbne land har selv valgt det. Nogen fordi de forventer, at ude på landet skal der være fred og ro. Andre fordi de ikke ønsker at bo i et boligområde inde i byen. Men så må de selvfølgelig finde sig i ulemper fra biogasanlæg, råstofudvinding, storlandbrug, motorsport o.s.v. Er det virkelig rimeligt at sprede mistillid til politikere på det grundlag?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce