Annonce
Bjerringbro

Robotter slår græs med strøm fra solceller

Det er Bjerringbro Plæneklipper Service, som leverer robotplæneklipperne til Viborg Kommunes Park og Vej. Her er værkfører Jonas Jakobsen fra Bjerringbro Plæneklipper Service sammen med Bent Bach fra Park og Vej. Foto: Hanne Bliksted
Viborg Kommunes Park og Vej har debut med robotplæneklippere

Bjerringbro: Med forårets sol og varme er robotplæneklipperne kommet ud af deres hi, og der bliver flere og flere af dem, efterhånden som både private og offentlige virksomheder opdager, at robotplæneklippere kan spare både tid og penge.

I denne uge har Bjerringbro Plæneklipper Service gjort klar til, at tre robotter kan køre rundt på den omkring 15.000 kvadratmeter store græsplæne ved de tre boligblokke på Anlægget i Bjerringbro. Der er lagt såkaldte guidekabler ned i græsset, så robotterne kun kører på græsset, og ikke suser uden for området.

Det er Viborg Kommunes Park og Vej, som normalt står for at slå græs og vedligeholde området, men som mange andre er Park og Vej også i gang med at vurdere, hvilke områder der egner sig til robotter.

Annonce

Forsøg

Da det er en forsøgsordning, er det vigtigt at kommunen får udvalgt de rigtige områder, da der ikke er god økonomi i at bruge robotter til al græsklipning. Og robotterne i Bjerringbro er faktisk Park og Vejs debut ud i græsslåning med robotter.

- Ja det er jo første gang, at vi prøver det, men det er spændende at se, hvad den nye teknologi kan gøre, og her er der ovenikøbet tale om, at robotterne oplades med solenergi, fortæller smed ved Park og Vej Bent Bach.


Ja det er jo første gang, at vi prøver det, men det er spændende at se, hvad den nye teknologi kan gøre, og her er der ovenikøbet tale om, at robotterne oplades med solenergi.

Bent Bach, smed ved Park og Vej.


De tre robotter lades op fra hver sin solcelle-ladestation, som er placeret rundt på plænens mest solrige steder.

Investeringen i anlægget er på godt 100.000 kroner, og det forventes, at den er tjent hjem i løbet af fire til fem år.

Annonce

Rådhuset

Planen var, at robotplæneklipperne skulle have været installeret ved Anlægget i Bjerringbro allerede sidste år, men blandt andet på grund af corona'en blev projektet forsinket.

- Hvis alt går som det skal, vil græsplænerne ved Viborg Rådhus også overgå til klipning med robotter senere på året, siger afdelingsleder ved Viborg Kommune Kræn Bach Holmberg,

Robotplæneklipperne har både gps og chips påmonteret, så hvis tyve skulle lade sig friste til at stjæle en, så vil robotterne hurtigt blive fundet igen. Viborg Kommune har købet robotplæneklipperne hos Bjerringbro Plæneklipper Service, som oplever en større og større interesse både hos private og hos firmaer for at få overlade græsslåningen til en robot.

I 2019 solgte butikken 85 robotter, og i 2020 mere end det dobbelte nemlig omkring 180 robotter. Indehaver af butikken Ove Riisberg anslår, at 80 procent af de danske haveejere har en robotplæneklipper om 20 år.

I én arbejdsgang graver den lille maskine en rende og lægger et kabel, en såkaldt guideline ned i græsset. Kablet  sikrer, at robotterne ikke kommer på afveje. Det er Magnus Sørensen fra Bjerringbro Plæneklipper Service, som styrer maskinen, hvor det grønne kabel er monteret. Foto: Hanne Bliksted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce