Annonce
Danmark

Roman: Selvudslettelse i Odense

Annonce

En ung kvinde bliver modvilligt indlagt på Odense Universitetshospital på grund af anoreksi. Det indleder en lang kamp mod måltiderne og behandlingen, for eksempel misbrug af motion(!), slankepiller og afføringsmidler kombineret med små tricks for at snyde vægten; eksempelvis risposer i brystholderne. Kvinden spiser våde stykker vat for at stille sulten, og hun forsøger i det skjulte at forbrænde de forhadte kalorier på daglige gåture eller i gruppemøderne. En anden patient smører den afmålte havregryn ud over undersiden af tallerkenen.

Johanne Kirstine Falls roman skildrer en skræmmende og fascinerende opfindsomhed i forskellige metoder til at forsvinde. Det er nemlig dét, anoreksien handler om. Den egentlige årsag til spisevægring er egentlig en slags livsvægring. Den syge kvinde vil egentlig ikke dø, hun vil bare forsvinde. Maden får hende til at bule ud, og det er skrækindjagende for én, der gerne vil reduceres til et minimum.

Man finder samme tema og en lignende historie i franske Delphine de Vigans "Dage uden sult", som udkom tidligere i år. Den handlede også om en ung, anorektisk kvinde på en hospitalsafdeling. Den franske roman kommer tættere på anoreksien som et middel til selvudslettelsen. Denne roman kommer ikke helt derind eller derned. Til gengæld kommer romanen tættere på galskaben som anoreksiens ene ekstrem (den anden er døden). Forskellige monstre og virkelighedsforvrængninger begynder at gro ud af sulten og sygdommen. Det begynder med beskrivelser af rejeosterejer, der bevæger sig op og ned ad hendes arme. Det er morsomt, ulækkert og skræmmende på én og samme tid.

Roman: Johanne Kirstine Fall: "Der er altid nogen at befri"

248 sider, Forlaget Gladiator

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce