Annonce
Rundt om Viborg

Romandebut: Landsbyens lægesøn sender "en kærlig hilsen" til by og hjemstavn

Jon Jeberg voksede op som lægesøn i dette hus på Hybenvej i Vammen. Da han var 18 år, flyttede familien til Viborg, og Jon har kun få gange været tilbage i barndommens landsby, selv om den - i delvis fiktiv form - danner rammen om hans debutroman. Foto: Morten Pedersen
Jon Jeberg voksede op i Vammen for 40-50 år siden. Med sin debutroman fortæller han humoristisk, satirisk - og solidarisk - om den tids mennesker i et svundent landsbymiljø.

Vammen/Birgittelyst: - Jeg ser bogen som en kærlig hilsen til min barndomsby.

Sådan siger Jon Jeberg om sin debutroman "Vammen by - en krønike om sex, sortsyn og selvmord".

Bogen har også undertitlen: "Jylland i 1970'erne", hvilket indikerer, at handlingen nok foregår i en specifik landsby, som nu 57-årige Jon Jeberg gennem sin opvækst som søn af byens praktiserende læge kender særdeles godt. Men historierne kunne egentlig være placeret i mange andre småbyer på den tid, mener forfatteren.

"Købmanden" er en central figur i Jon Jebergs hjemstavnsroman "Vammen by". Købmandsforretningen lå i 1970'erne - lige som nu - på et hjørne midt i byen. Foto: Morten Pedersen

Titlen indikerer, at handlingen trods den kærlige hilsen også handler om et landsbyliv, der foruden den udadtil synlige del også billedligt og bogstaveligt talt udspiller sig bag nedrullede gardiner. Om menneskeliv, der på overfladen er lykkelige og harmoniske, men bag facaden også rummer mørke og til dels skjulte sider.

- Der kan skjules utroligt meget bag en pæn facade, som forfatteren siger.

Titlen er en korrekt varedeklaration, for "Vammen by" rummer en mængde fortællinger om blandt andet drifter og seksuelle forhold på kryds og tværs og om menneskelige skæbner på godt og ondt, herunder selvdestruktion og ultimative begivenheder som selvmord.

Annonce

Drama og humor

"Vammen by" handler meget om tabubelagte emner i et svundent landsbyliv. Men det er samtidig en bog med masser af muntre indslag. Et letfordøjeligt værk med mange kapitler, der udgør en helhed, men som også kan læses hver for sig. Kapitler om "købmanden", "fiskermanden", "bagerens Ida", "godsejeren på Tjele" og "landpostbudet" for blot at nævne en håndfuld.

- Jeg er gået efter, at fortællingerne skal være underholdende, siger Jon Jeberg.

Eller som Knud Mogensen, tidligere redaktør af Viborg Nyt, skriver i en bagsideanbefaling:

"Gennem hele bogen går en undertone af humor, som tidvis står i en velgørende skarp kontrast til de dramatiske begivenheder, der fortælles om".

Jon Jeberg er sprunget ud som forfatter med romanen "Vammen by". Den er fiktiv, men stærkt inspireret af mennesker og miljøer i den landsby, hvor han selv voksede op for 40-50 år siden. Foto: Morten Pedersen

Humoren og satiren er dog ofte iblandet et stænk af gys og katastrofe. Som da fortælleren ved et uheld er ved at hænge sig selv, fordi han mislykkes med at kravle ud af et vindue på skolen.


Jeg er gået efter, at fortællingerne skal være underholdende

Jon Jeberg, debuterende forfatter


"Vammen by" handler om det virkelige liv og tager afsæt i steder, mennesker og - ofte dramatiske - begivenheder. Men det er fiktion blandet med fakta, understreger Jon Jeberg. Ikke at det nødvendigvis bliver voldsommere af den grund. For som forfatteren selv skriver i forordet:

"Virkeligheden overgår som bekendt fantasien, det så vi gang på gang, og hver gang blev vi lidt klogere på livet og døden - og på os selv".

Annonce

Flytning og voksenliv

At "Vammen by" foregår for mange år siden, handler for forfatteren ikke alene om at skrive med en vis - også tidsmæssig - distance. Det skyldes også, at han rent ud sagt ikke kender meget til dagens Vammen endsige livet i andre forholdsvis autonome landsbysamfund.

For siden han sammen med sine forældre og tre brødre flyttede fra Vammen for snart 40 år siden, er han kun sjældent vendt tilbage.

Men som det vel gælder for de fleste, så stikker opvæksten i barndomsbyen og -landet stadig dybt. Selv om han på sin vis er glad for, at han kom væk.

I første omgang rykkede han "kun" til Viborg med familien, idet faren skiftede tilværelsen som landsbylæge ud med at drive en praksis i købstaden.

Det var, mens Jon, næstyngst i børneflokken, var i gang med at blive handelsstudent. Men straks efter, at han fik huen på, drog han til Kolding "for at stå på egne ben". I Kolding uddannede han sig til korrespondent i engelsk og spansk. Senere flyttede han til Fredericia og senere Aarhus, hvor han videreuddannede sig til translatør - cand. ling.merc., som det også hedder.

Fra 1.-7. klasse gik Jon Jeberg i Vammen Skole - nu Langsø Friskole - hvor han en gang ved uheld var ved at hænge sig selv i et vindue, som han prøvede at kravle ud af. Foto: Morten Pedersen
Annonce

Bog om Viborg-bordel

For en snes år siden flyttede han sammen med kone og børn tilbage til Viborg. Først til en lejlighed i midtbyen og siden til et hus i Birgittelyst, hvor familien stadig bor.

Som translatør arbejder Jon Jeberg primært for virksomheder inden for landbrugsmaskinbranchen med at oversætte tekster fra engelsk til dansk.

Han har således stor erfaring med sprog og med at skrive. Men at skrive skønlitterært er forholdsvis nyt for ham. Efter et første-forsøg, som han skrottede, gav han sig i kast med Vammen-bogen for et års tid siden.

Bogen er på 166 sider og koster 260 kroner. Den udkommer på Randers-forlaget Bogform.

Jon Jeberg er med Vammen-bogen ikke blevet sin skrivekløe kvit. Han er allerede i fuld gang med en ny roman. Om handlingen afslører han indtil videre kun, at den handler om et bordel i Viborg...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Dobbelt målscorer i stor VFF-sejr: Er mest ærgerlig over, at jeg ikke laver det tredje

Viborg FF For abonnenter

Karakterbogen: Topscorer og legendekandidat blandt de bedste mod Fredericia

Viborg FF

VFF med sikker sejr i jubilæumsfejring: Deble tilbage på måltavlen

Annonce