Annonce
Viborg

Rumænerne skal til stemmeurnerne - også i Viborg

Rumæniens ambassadør Alexandru Gradinar ser frem til valg-weekenden. Stemmeprocenten i Rumænien ligger sædvanligvis mellem 50-60 procent. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Denne weekend er der præsidentvalg i Rumænien. Syv lokale 3F-afdelinger, heriblandt 3F Viborg, lægger i samarbejde med den rumænske ambassade lokaler til de mange tusinde herboende rumænere, der vil afgive deres stemme.

Viborg: Hvem skal være Rumæniens præsident de næste fem år?

Det er weekendens helt store spørgsmål for de 19 millioner indbyggere i Rumænien samt de 30.000 herboende rumænere, der i løbet af de næste par dage skal afgive deres stemmer til præsidentvalget.

Og netop fordi der er så mange rumænere, der bor uden for landets egne grænser, har ambassadørerne sørget for stemmeurner, eller nærmere bestemt stemme-Ipads, i hele Europa. Også i Viborg.

- Det er vildt spændende. Det er jo noget helt andet, end det vi normalt beskæftiger os med. Og selvom vi ikke på den måde har noget med valget at gøre, så er jeg da spændt på, hvad der skal ske, fortæller formand for 3F Viborg, Hanne Andersen, der håber, at valget gør fagforeningen mere synlig for rumænerne på egnen.

Valget, der foregår i Fagforeningernes Hus på Vestervangsvej, startede fredag klokken 12 og fortsætter indtil søndag. Diplomater fra den rumænske ambassade i København er valgobservatører.

Annonce

Godt samarbejde

I Danmark er der 12 forskellige valgsteder, hvoraf de syv er hos lokale 3F-afdelinger. Ambassadør Alexandru Gradinar er rigtig glad for samarbejdet med 3F, der sikrer, at flest muligt kan få stemt.

- Sidste gang, der var valg i Rumænien, stemte omkring 8000 personer fra Danmark, og det er meget svært at vide, men jeg håber, antallet bliver omkring det samme denne gang. Brevstemmer er ikke populære blandt rumænerne, derfor må vi gøre det på denne måde. Det er vigtigt, at folk får muligheden for at give deres mening til kende og bruge deres ret til at stemme, siger ambassadør Alexandru Gradinar.

I Viborg håber den lokale valg-ansvarlige Andrea Bucnaru at se omkring 1000 rumænere i løbet af weekenden.

Hvis ikke én af de 14 præsident-kandidater får over 50 procent af stemmerne til valget, stiller de to kandidater med flest stemmer op til endnu et valg om cirka 14 dage. Den nuværende præsident, Klaus Werner Iohannis, stiller op til genvalg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Vestbadet åbner i pinsen

Annonce