Annonce
Sport

Rutineret aarhusianer skal forme de unge talenter

Bo Rudgaard glæder sig helt vildt til for alvor at komme i gang med sit nye job i Viborg HK. Foto: Morten Lee Pedersen.

Du skal ikke snakke ret længe med Bo Rudgaard, før du finder ud af, hvor han kommer fra i Danmark. Dialekten er tydelig. Han er fra Aarhus - Smilets By - hvor han i øvrigt stadig bor. Og 50-årige Bo Rudgaard har meget at smile af i øjeblikket. Han har taget hul på et spændende job i Viborg HK, hvor han både skal stå for talentudviklingen af klubbens U18-piger og være ligaholdets cheftræner Allan Heines højre hånd.

»Da Lars Friis (Hansen, fra Viborg HK Foreningens bestyrelse, red.) tog fat i mig, synes jeg, at det lød som et rigtig spændende projekt med en ny start i Viborg HK, hvor man vil tilbage til de gode værdier, hvor klubben selv udvikler spillere og ikke er bundet op på at skulle hente profiler fra udlandet. Selvfølgelig skal der også være profiler på holdet, men det er en spændende opgave at få etableret det her mix mellem profiler og unge talenter,« siger Bo Rudgaard.

Bo Rudgaard begyndte trænerkarrieren i Tilst for mere end 30 år siden og fortsatte efterfølgende i Brabrand IF, hvor han var træner i mange sæsoner. I begyndelsen var han både aktiv som spiller og træner, men det blev trænergerningen, som efterhånden tog overhånd - blandt andet fordi Bo Rudgaard fandt ud af, at han ikke var god nok til at nå topniveauet herhjemme som spiller og derfor tabte interessen for selv at gå på banen. I alle årene - på nær et - har det været pige- og damespillere, som Bo Rudgaard har stået i spidsen for, og sådan fortsætter det altså også med at være i Viborg HK.

Annonce

»Jeg blev tiltrukket af, at piger er rigtig gode til at være disciplinerede. Det vil sige, at når man laver en plan, så følger de den. Herrehåndbold, dengang jeg startede som træner, handlede mere om at kunne sætte sig i respekt, mens det på pigesiden drejede sig mere om at have de gode argumenter for det, som man gjorde,« siger Bo Rudgaard.

Bo Rudgaard har flere gange været træner i Håndboldligaen. Først hos Skovbakken/Brabrand tilbage i sæsonen 2002/2003 og senere i tre sæsoner som assistenttræner for Jan Paulsen i Team Esbjerg, inden Rudgaard overtog jobbet som cheftræner i HC Odense for en kort periode. Nu skal han så være assistent for Allan Heine, og det er en rolle, som Bo Rudgaard ser frem til.

»Jeg glæder mig helt vildt til jobbet, fordi det frigør mig på nogle andre områder. Når du er cheftræner, er du bundet op på mange ting - også uden for banen - og det kan jeg overlade til Allan (Heine, red.), så jeg kan fokusere meget mere på det håndboldmæssige. Og når kampene kører, kan jeg bruge meget mere tid på at snakke med den enkelte spiller på bænken. På den måde får jeg mulighed for arbejde med nogle andre sider af mig selv som håndboldtræner, end jeg gør som cheftræner,« siger Bo Rudgaard, som også er glad for, at han med en deltidsstilling i Viborg HK kan forsætte jobbet som underviser på IBC i Kolding.

»Den tilværelse, jeg har nu, er perfekt for mig,« siger Bo Rudgaard, som har store forventninger til samarbejdet med Allan Heine.

»Vi kender hinanden via håndboldmiljøet. Vi har mødt hinanden i ligaen og arbejder begge inden for Dansk Håndbold Forbund (DHF). Jeg synes, at vi supplerer hinanden vanvittigt godt. Allan er den sindige nordjyde, mens jeg er mere temperamentsfuld, og så tror jeg bare, at vi har lidt den samme form for humor. Det gør, at tingene glider lettere, selv om der i et nyt makkerskab selvfølgelig nok skal være nogle ting (som man er uenige om, red.),« siger Bo Rudgaard.

Hudløs ærlig træner

Håndboldfilosofien hos Rudgaard og Heine er meget ens. I forsvaret skal der blandt andet arbejdes med noget 6-0 forsvar, hvor der bliver lagt pres på modstanderen ved at støde frem på forskellige positioner, mens der i angrebet arbejdes med en meget bevægelig playmaker, som forsøger at skabe overtal i en af siderne. idéerne skal indføres på et VHK-hold med mange nye ansigter, så tingene kan godt komme til at tage lidt tid, men Bo Rudgaard er fortrøstningsfuld.

»Jeg synes, det er en spændende trup med forskellige typer spillere, og det gør, at vi kan bruge mange våben. Der er fysisk stærke spillere med stor skudkraft, der er nogle mindre spillere, som er gode teknikere, og så er der en god balance mellem de ældre og rutinerede samt de unge, som bare kaster sig ud i det,« siger Bo Rudgaard.

Mens målsætningen for ligakvindeholdet er en plads i slutspillet, så vil Bo Rudgaard føre klubbens U18-hold op blandt landets bedste. De seneste tre sæsoner har han trænet Skanderborgs U18-piger, som i sidste sæson blev nummer tre i ligaen, og han tror på, at han også kan få Viborg HK op på et højt niveau på pigesiden.

»Jeg synes, at der er rigtig mange spændende U18-spillere i Viborg. De skal bare ind i et bedre forløb med planlægning af deres udvikling. Fra mit arbejde i DHF, hvor jeg er områdeleder for talenttræningen i Jylland, ved jeg, hvad de unge spillere skal kunne for at blive landsholdsspillere, og så må vi jo løfte os derfra. Vi skal være blandt de bedste i Danmark, så vi kan tiltrække de bedste spillere og møde de bedste hold. Det skal vi gøre ved at skabe de rigtige rammer, for pigerne snakker jo også sammen indbyrdes, og når de unge spillere oplever, at de kan få chancen på ligaholdet, så bliver det endnu mere attraktivt at være i Viborg,« siger Bo Rudgaard

I Viborg vil de unge spillere opleve en træner, som vil give dem et realistisk billede af deres evner, og som - hvis talentet er stort nok - vil forbedrede dem på at blive spillere på højeste niveau.

»Jeg vil være hudløs ærlig i forhold til, hvor langt deres talent rækker, så de ikke bruger en masse tid på noget, som alligevel aldrig kan lade sig gøre. Og så vil jeg uddanne dem i at blive elitespillere ved blandt andet at fortælle dem, hvorfor det lige er, at de skal styrketræne, og hvorfor kosten er så vigtig,« siger Bo Rudgaard, som mener, at Viborg HK i en årrække har manglet en rød tråd i forhold til, hvad klubben gerne vil.

»Jeg synes stadig, at Viborg HK er et flagskib i dansk kvindehåndbold, men jeg mener, at klubben rent strategisk har skiftet for meget gennem årene. Så vil man talentudvikle, så vil man gerne konkurrere med de allerbedste internationalt, så vil man talentudvikle, og så vil man vinde Champions League....... Man har manglet, at man tør holde næsen i sporet og fortsætte med at følge den plan, som er vedtaget,« siger Bo Rudgaard.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet holder fast i spinkelt håb: 57-årig mand er stadig indlagt med svære skader knap en måned efter mystisk episode

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Livsstil For abonnenter

Ungdomsoprøret sendte dem på barrikaderne, i kollektiv og i byretten. Siden har Viborg-veninderne Lene og Liz modsat sig borgerlige normer og kæmpet for lige vilkår

Viborg For abonnenter

Først den ene, så den anden: En af byens mest betagende bygninger pakkes væk i et år

Debat

Nogen forsøger at føre Viborgs befolkning bag lyset

Viborg FF For abonnenter

Analyse: Tre grunde til, at Viborg FF slår AaB og spiller sig i Europa

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Rundt om Viborg

Se billederne fra Kalkmineløbet: Randi og Lone sørgede for Strawberry Daiquiri til løbeturen

Viborg FF For abonnenter

Flot comeback mod AGF sender Viborg FF's U17-hold i pokalfinalen

Sport

Tid til ny inspiration: Succesfuld serietræner siger stop efter tre år i Kvik/Aalestrup

Alarm 112 For abonnenter

Der røg den sidste chance for 55-årig familiefar: Dømt og udvist for gentagne voldtægter og vold mod sin hustru

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Navne

Det kan blive meget bedre: 25-års jubilar tror på det gode børneliv - også i børnehaverne

Viborg For abonnenter

Syge- og plejepersonale skal køre i elbiler, som har dumpet sikkerhedstjek - 'men I skal ikke være utrygge'

Viborg

Nemt overblik over Viborgs guidede ture

Annonce