Annonce
Viborg

Rutineret politiker jubler over nye tanker på socialområdet: Noget af det bedste, jeg har været med til

Åse Kubel Høeg, Venstre, Viborg Byråd. Arkivfoto: Morten Pedersen
Efter utallige år i lokalpolitik kalder Åse Kubel Høeg et nyt tiltag for en landvinding. Det skal være slut med at flytte folk rundt som skakbrikker, siger hun.

Viborg/Bjerringbro: I længere tid har politikerne i socialudvalget drøftet en idé om at etablere en såkaldt matrikelløs indsats. Altså et tilbud til unge, der har fysiske eller psykiske handicaps, og som fremover skal bo et sted, der ikke er kommunens.

Nu er idéen vedtaget. I første omgang blandt andet med et opgangsfællesskab i Bjerringbro, hvor unge trænes i at bo selv.


Annonce

Det kommer til at gøre en forskel for nogle mennesker. Det er noget af det bedste, jeg har været med til at lave: Vi normaliserer de her personer, og så er det os, der skal flyttes os.

Åse Kubel Høeg, formand for social- og sundhedsudvalget


Kongstanken er, at når de en dag - måske efter et år - ikke længere har brug for intensiv støtte, så kan de alligevel blive boende i deres lejligheder på almindelige vilkår.

- Det skal ikke være sådan, at borgerne skal være bekymrede for, om de skal flytte, når de bliver bedre. Det oplever vi alt for tit. Jeg synes, det er en landvinding, at vi nu kigger på det på den her måde, siger Åse Kubel Høeg (V), formand for social- og sundhedsudvalget.

Kan blive boende

Det var længe på tegnebrættet at bruge nogle lejligheder på Sct. Jørgens Vej i Viborg til formålet, men som fortalt i folkebladet sidste år blev det for dyrt.

Til projektet kaldet "Trædestenen" anvender man i stedet 16 nybyggede lejligheder på Adolfsvej i Bjerringbro. Det er Boligselskabet Sct. Jørgen, der har opført disse, og nu stilles de så til rådighed som såkaldte træningspladser.

Det betyder, at unge med handicap kan flytte ind her på ordinære vilkår, men med kommunal støtte i ryggen.

- Man skal have massiv hjælp i starten, og når den hjælp er trappet ned, så har man stadig sin lejlighed og det fællesskab, der er omkring en, forklarer Åse Kubel Høeg.

Annonce

Tre elementer

Der er tre elementer i Trædestenen. Ud over træningspladserne er der "fokuspladser," hvor borgere med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse i en periode modtager intensiv bostøtte og hjælp i deres hjem, så borgeren forhåbentligt undgår at skulle flytte i et botilbud.

Det tredje element er "udredningspladser," som borgerne kan få i op til tre måneder. Her kan borgeren så bo på et allerede eksisterende tilbud, mens man finder ud af, hvad behovene for fremtiden består i.

Annonce

Noget af det bedste

For socialområdet løser den matrikelløse indsats forhåbentligt et stadig voksende problem, hvor flere og flere borgere får brug for indgribende hjælp i deres hverdag.

Åse Kubel Høeg håber og tror, at man ved at tænke ud af de faste botilbudsformer kan skabe et både bedre og billigere flow, og samtidig bør borgerne efter planen opleve en stigende tryghed.

- Vi skal ikke flytte rundt med mennesker, som om de var skakbrikker. Hvis nogen brækker foden eller får en hjerneblødning, så får de altså hjælp i deres bolig - de skal ikke flytte på grund af det. Men på vores område tør folk næsten ikke at få det bedre, når de bor på de midlertidige botilbud, fordi de ikke vil flyttes. Dét skal vi væk fra, siger Åse Kubel Høeg.

- Når borgerne nu får en lejekontrakt hos et boligselskab, så kan vi ikke flytte dem. Det er det, der er det nye i det her. Og jeg var så glad, da vi vedtog det. Det kommer til at gøre en forskel for nogle mennesker, er jeg sikker på. Det er noget af det bedste, jeg har været med til at lave: for vi normaliserer på en måde de her personer, og så er det fremover os som kommune, der skal flytte os.

Annonce

Inhabil?

Midt i glæden er der dog lige en formalitet, der skal styr på.

Når både du og næstformand Niels Dueholm (S) sidder i bestyrelsens hos Boligselskabet Sct. Jørgen, har I så været inhabile i sagen?

- Det havde vi slet ikke tænkt på. Det må jeg straks undersøge, lyder det med umiddelbar overraskelse fra Åse Kubel Høeg, da spørgsmålet bliver stillet.

Hun har nu kontaktet embedsmændene på kommunen for at finde ud af, om det konkrete forslag burde være drøftet og vedtaget, uden at hun og Niels Dueholm var til stede.

Annonce
Viborg For abonnenter

Roede knap 2000 kilometer på russiske floder og i Det Kaspiske Hav i specialbygget båd: Thomas Frank vil bevise, at der er en anden fortælling om vikingerne, end den man kender

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112 For abonnenter

Antallet af indbrud falder og falder i de officielle tal - men hos lokalpolitiet synes man, at det går den modsatte vej

Viborg For abonnenter

Klubben, der ikke skulle lukke alligevel: - Jeg var klar til at kæmpe til det sidste

Rundt om Viborg

En del af arven gik til en koncert med Johnny Reimar: Der var dansktop-fest på plejecentret

Danmark

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Erhverv

Skal der bygges mere: Omstridt lokalplan for Kærvænget sendes nu i offentlig høring

Viborg FF For abonnenter

18 år, superligaspiller og på ungdomslandsholdet - men Viborg FF-teenager har ambitioner om meget mere

Debat

Helhedsplanen for Skals, der kan blive en succes

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Viborg

Boliger renoveres og moderniseres for trekvart milliard: Alt sker inden for en radius af én kilometer

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Sport For abonnenter

Karakterbog: Den unge målvogter overskyggede alle

Viborg

SF peger gerne på en borgerlig borgmester: - Men det afgørende bliver, at vi får en plads i det rum, hvor beslutningerne træffes

Annonce