Annonce
Sport

Så er det officielt - Viborg-løber skal til OL i Tokyo

Thijs Nijhuis er nu officielt udtaget til OL i Tokyo. Foto: Bestseller for DIF og Team Danmark
De sidste formaliteter er nu faldet på plads. Viborg-løberen Thijs Nijhuis er sammen med Abdi Ulad udtaget til OL i Tokyo i 2021.

Viborg: Det er efterhånden et par måneder siden, at Thijs Nijhuis med en fantomtid i Sevilla klarede kvalifikationskravet til maratondistancen ved OL.

Siden da er der dog sket frygteligt meget.

Coronaen har sat sporten i stå og har blandt andet medvirket til, at OL er blevet udsat fra i år til 2021.

Blandt andet derfor har det taget lidt tid at få de sidste formaliteter til at falde på plads. Der var nemlig usikkerhed om, hvordan kvalifikationen stod i forhold til det udskudte OL.

I en pressemeddelelse kan DIF dog slå fast, at Thijs Nijhuis og Abdi Ulad begge skal løbe maraton ved OL i Tokyo.

- Jeg har sovet trygt, for jeg havde gjort det, som jeg selv kunne kontrollere, og så kunne jeg ikke gør mere. Jeg tænkte nok, at det ville blive for besværligt for alle, hvis man skulle starte helt forfra med kvalifikationen, siger Thijs Nijhuis i pressemeddelelsen.

Det var først i begyndelsen af 2019, at han slog over til maratondistancen for alvor, og han ser det blot som en fordel, at han får længere tid til at forberede sig.

- Jeg har det fint med OL-udskydelsen, og jeg ser det faktisk som en fordel for mig. Jeg er meget ny inden for maraton, så jeg regner kun med at blive bedre. Jeg har løbet fire maraton i mit liv. Første gang var i efteråret 2018, hvor jeg blev dansk mester, næste gang kvalificerede jeg mig til VM, så løb jeg VM, og endelig kvalificerede jeg mig til OL i mit fjerde løb. OL til sommer skulle dermed have været mit femte maraton, siger han.

Løberen, som oprindeligt fra Sparkær og som i en årrække har været topløberen hos Viborg Atletik og Motion glæder sig meget over, at en drøm nu er gået endegyldigt i opfyldelse.

- Da jeg var 13 år, udtalte jeg til det lokale folkeblad, at jeg ville til OL. Så det er 14 år siden. Jeg så maratonløbet ved OL i Athen 2004, da jeg var 12 år. Det var et fantastisk løb, og det vækkede min interesse. Jeg prøvede at komme til OL i Rio i 2016 på fem kilometeren, men jeg manglede 18 sekunder. Det lyder ikke af så meget, men det er rigtig meget på den distance. Så skiftede jeg til maraton, og det har været et forrygende karriereskifte, siger den kommende OL-debutant, som ser frem til en indbyrdes OL-duel med Abdi Ulad, som han gennem årene har haft mange dueller med.

- Abdi og jeg holder hinanden skarpe. Jeg slog ham på 10 kilometeren, og det gav mig en tro på egne evner, så han har været motiverende for mig. Vi ønsker kun hinanden det bedste. ’Kom så, vi skal sammen til OL’, var det sidste han sagde til mig, inden jeg løb i Sevilla, hvor jeg kvalificerede mig til OL. Men når vi begge deltager i et løb, så gælder alle kneb. Abdi har flere gange kørt mig flad med sit tempo, men omvendt har han ikke en chance, når vi kommer sammen ind på den sidste kilometer. Så det prøver jeg at udnytte, men det er bare spillets regler, siger Thijs Nijhuis.

Thijs Nijhuis og OL

Født: 20. september, 1992 (27 år)

Klub: Viborg Atletik og Motion

Bedste resultat: Nr. 31 ved VM-maraton 2019

Bedste maratontid: 2.10.57 timer

OL-deltagelser: debutant

Kvalificerede sig til OL ved at løbe maraton i Sevilla den 23. februar 2020 i tiden 2 timer, 10 minutter og 57 sekunder.

Kvalifikationskravet til OL er 2 timer, 11 minutter og 30 sekunder.

Flot på ikonisk distance

Også hos forbund og Team Danmark er der jubel over, at Danmark skal stille med to løbere ved OL.

- Jeg er meget glad for, at vi både får Abdi Ulad og Thijs Nijhuis med til OL og håber, at både konkurrencen og samarbejdet mellem de to kan skærpe dem, så de løber deres livs maraton i sommeren 2021. På grund af varmen og fugtigheden i Tokyo er maraton-distancerne flyttet til det noget køligere Sapporo, som ligger 800 kilometer fra Tokyo. Derfor arbejder vi nu på, hvordan vi kan skabe de helt rigtige og optimale OL-betingelser for de to løbere, når nu de ikke bor sammen med resten af den danske OL-delegation i Tokyo, siger Søren Simonsen, som er chef de mission for det danske OL-hold.

Team Danmark-direktør Lone Hansen er også særdeles tilfreds med kvalifikationen og udtagelsen af to danske maratonløbere.

- Maratondistancen er en ikonisk distance, hvor konkurrenceniveauet er meget højt. Derfor er det flot, at Danmark kan stille med to løbere til OL. Både Thijs og Abdi har begge haft en utraditionel vej ind maratondistancen, og det bliver spændende at se, om de sammen med deres trænere kan bygge videre på deres positive udvikling frem mod OL i 2021. Med udskydelsen af OL har Team Danmark sammen med de to løberes trænere mulighed for at finjustere på forberedelserne, som forhåbentlig kan være med til at give dem de bedste muligheder for at få opfyldt deres drømme og ambitioner til OL i Tokyo, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket her: Politikerne blev enige i nat - Danmark genåbner næsten 21. maj

Debat

Der er mange myter om den hvide hest

Annonce