Annonce
Livsstil

Sådan fisker du hornfisk: Fire teknikker til at fange den populære fisk

Fiskeguide Claus Eklundh Christensen fanger årets første hornfisk med en bombarda. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Hornfisken har et langt næb, så den kan være svær at kroge. Derfor er en traditionel krog ikke altid det bedste. I stedet bruger man blandt andet krogforlænger eller silkesnor. Fiskeguide Claus Eklundh Christensen guider til fire teknikker.

Fiskeguiden fortæller om fire teknikker.

1 Blink med krog

Hornfisk kan fanges ved hjælp af blink med en krogforlænger, som ses i midten af billedet. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Du kan fiske hornfisk med et langt, slankt blink, der vejer 15-22 gram. Blinket minder om en tobis, som hornfisken gerne spiser. Fordi det er hornfisk, du fisker efter, skal der sættes en krogforlænger på blinket. Det er et stykke lidt kraftig fiskeline, og for enden bindes en trekrog på. Med krogforlængeren glider hornfiskens næb nærmest på krogen i stedet for at smutte af. Blinket koster typisk 30 kroner. Hvis du fisker i modvind eller livligt vejr, kan det være en fordel at skifte til et lidt tungere blink. Fisker du med blink, skal du spinne ind i et hurtigt tempo efter kastet.

2 Blink med silkesnor

Med silkesnor for enden af blinket slipper du for at fiske med krog. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Med silkesnor fisker du hornfisk uden at bruge en krog. Det er smart, fordi man på den måde undgår selv at få fingrene i krogen. Silkesnoren er ligesom sytråd og lagt i flere lag i en cirkel, så hornfiskens næb og små tænder vikler sig fast. Men det kan faktisk være overraskende svært at vikle ud igen, når man har fanget fisken. En pakke med silkesnor koster omkring 30 kroner. Når du fisker med silkesnor, skal du snurre ind i et hurtigt tempo efter kastet.

Hornfisken

Lever i Atlanterhavet, Middelhavet og Østersøen.

I midten af april og frem til juni trækker den ind i de danske farvande for at yngle.

Selv om der bliver færre i løbet af sommeren, kan man stadig være heldig at fange en hornfisk i efteråret.

Hornfisken er en aflang sølvfarvet fisk og måler typisk 60-70 centimeter, men kan godt blive længere. De svømmer gerne i flok.

Den spiser blandt andet tobis, rejer og tanglopper og har et næb med små spidse tænder.

Hornfisken har ikke mindstemål og er ikke fredet.

Vær alligevel opmærksom på fredningszoner og regler for lystfiskeri, som du kan finde mere information om på hjemmesiden www.fishingindenmark.info, og appen havørred.com viser fredningszoner. Husk også at købe fisketegn på hjemmesiden www.fisketegn.dk.

Hornfisk fiskes typisk fra havnemoler, kysten og stensætninger.

Vil du prøve at fiske hornfisk, skal du som minimum bruge en fiskestang, fisketegn, agn (blink, silkesnor eller bobleflåd), lille saks og/eller kniv samt en krogløser. Find en god grejbutik, der kan guide dig til en god fiskestang for begyndere.

På Youtube deler lystfisker Gordon P. Henriksen desuden videoguider om lystfiskeri - også om hornfisk - under navnet Fiskeguiden.

3 Bombarda og sildestrimmel

En bombarda er et flydende flåd med en lille vægt i. For enden af bombardaen binder man et stykke line, gerne omkring en meter lang. For enden af linen binder man en trekrog. På dens to kroge skal du sætte et lille stykke sild fast skåret i en trekantet form. Det er bedst, hvis det er friskt, men det kan også sagtens gå an med frossen sildefilet fra brugsen. Når du har kastet, lægger bombardaen sig i vandoverfladen. Lad den enten ligge der eller træk langsomt ind, så flyder det lille sildestykke gennem vandet og lokker hornfisken. Hvis du får bid, så undgå modhug. Det vil sige at spinne hurtigt ind. For så kan der være risiko for, at hornfiskens næb ikke har bidt ordentlig på. En bombardaflåd koster cirka 30 kroner.

4 Bobleflåd og sildestrimmel

En bobleflåd er også en mulighed, når man fisker efter hornfisk. Den fungerer lidt ligesom bombardaflådet, men man skal selv fylde den med tre fjerdedele vand. Så kan man kaste den ud og lade den drive rundt med et lille stykke sild for enden.

Når du har kastet, lægger bombardaen sig i vandoverfladen. Lad den enten hvile der eller træk langsomt ind, så flyder det lille sildestykke gennem vandet og lokker hornfisken.

Claus Eklundh Christensen, fiskeguide

- Det er ret oldschool. Da jeg var dreng, brugte vi bobleflåd. Så kan man faktisk bare sidde på en sten eller mole, vente og slappe af, fortæller Claus Eklundh Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Vent med at smide mundbindet i skraldespanden: Det skal fortsat bruges på sygehuset og ved lægen

Annonce