Annonce
112

Sænk farten: Politiet sætter målrettet ind over for landevejenes fartsyndere

Fotovognene er i uge 33 klar til at blitze fartsynderne langs de danske landeveje. Arkivfoto: Michael Bager
Hele uge 33 sætter politikredsene i hele landet målrettet ind over for fartsyndere på landevejene.

Viborgegnen: Det kan godt betale sig at lette foden fra speederen den kommende tid - ikke blot for pengepungens skyld, men også for at undgå alvorlige ulykker. Ifølge Rigspolitiets Nationale Færdselscenter kunne mange alvorlige ulykker på landevejene nemlig undgås, hvis bilisterne sænkede farten.

I Danmark sker de fleste alvorlige ulykker på landevejene, og ifølge Vejdirektoratets hastighedsbaromenter kører mere end halvdelen af alle trafikanter for hurtigt på disse veje. Derfor sender politiet i denne uge fotovognene ud i landet som en del af de fælleseuropæiske færdselskontroller, der delvist er finansieret af EU-komminsionen og som er arrangeret af det europæiske færdselspolitisamarbejde TISPOL.

- Hvert år bliver politiet kaldt ud til trafikulykker, der kunne have været undgået, hvis trafikanterne havde overholdt fartgrænserne. Trafikulykker, der i nogle tilfælde får en tragisk udgang og i andre tilfælde mærkes de implicerede for livet. Derfor er hastighed et meget vigtigt indsatsområde, og vi prioriterer fartkontrol på vejene for at redde liv og skabe tryghed for dem, der færdes i trafikken, siger Christian Berthelsen, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter og fortsætter:

- Vi registrerer hver eneste dag for mange bilister, der kører alt for hurtigt, og der er en klar sammenhæng mellem farten på vejene og antallet af dræbte og tilskadekomne. Selv en lille hastighedsoverskridelse har stor betydning for bremselængden.

Indsatsområdet er samtidigt en del af Rigspolitiets strategi frem mod 2020.

Annonce

Hvorfor laver politiet en indsats mod hastighed?

  • Ved 80 km/t. kører du ca. 22 meter inden du begynder at reagere, og efter ca. 64 meter holder du stille. Kører du 95 km/t. bruger du yderligere 19 meter på at holde stille ved maksimal bremsning af køretøjet.

  • Hvis 2 bilister kolliderer med 80 km/t., vil ulykken i 30 procent af tilfældene have dødelig udgang. Risikoen fordobles til 60% ved en hastighed på 90 km/t.

  • Hvis en bilist rammer en fodgænger med 80 km/t. vil ulykken være fatal i 60% af tilfældene. Risikoen stiger til 80% ved 90 km/t.

  • De fleste dødsulykker i trafikken sker på landeveje og motortrafikveje, hvor modkørende og krydsende trafik samt bløde trafikanter skaber de meget risikable forhold. 62% af dødsulykkerne på disse veje sker med en hastighedsoverskridelse på mindre end 20 km/t.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

Diamantbryllup

Annonce