Annonce
Viborg

Søren Gytz: Insekter, landbrug og virkeligheden

09.12.2008. VIA Direktion

Læserbrev: Anders Jensen fra Venstre er altid på pletten, hvis der rejses kritik af landbrugets påvirkning af miljøet. Forleden blev dette garneret med en et par citater der bl.a. omhandlede årsagerne til reduktionen i antallet af insekter, hvor en tysk og meget omtalt undersøgelse påviste, at omkring 70% af reduktionen skyldes landbrugsdrift.

Anders Jensen bruger udtalelser fra en dansk forsker, Rasmus Ejrnæs, ved at klippe en lille tekststump ud af en sammenhæng. Det virker smart, men er sjældent klogt, fordi Ejrnæs til Nordjyske var citeret for en del mere mere, nemlig, også følgende:

"De såkaldte neonicotinoider har en effekt og skal tages alvorligt, men som regel vil det være sådan, at når nogle insektarter dør som følge af insektgift, vil deres plads blive taget af andre arter. Her ser vi i stedet stedet en dramatisk nedgang af insekter målt i biomasse. Der er altså ifølge denne undersøgelse ikke tale om, at nogle arter har det skidt, men at de overjordiske insekter som gruppe har mistet terræn…...En så drastisk nedgang i mængden af insekter tyder snarere på et økologisk kollaps."

Annonce


I slutningen af maj 2018 konstaterede ministeren, at selvom antibiotikaforbruget var faldet i løbet af det seneste årti, var faldet stagneret, og forbruget viste en stigende tendens.


Den store tyske undersøgelse om landbrugets indvirkning på insekt- og dyreliv i øvrigt, er fortsat veldokumenteret og accepteret.

Dernæst skriver Anders Jensen, at landbruget bruger mindre antibiotika, og at dette er faldet fem år i træk. Pudsigt nok omtalte DR den 23. januar 2019, at godt nok faldt forbruget af antibiotika frem til 2018, men derefter steg det igen: "I slutningen af maj 2018 konstaterede ministeren, at selvom antibiotikaforbruget var faldet i løbet af det seneste årti, var faldet stagneret, og forbruget viste en stigende tendens."

Ministeren var Jakob Elleman Jensen på daværende tidspunkt. Vi må forvente et fortsat fald i brugen af antibiotika til svinedriften, men Folketinget har kun pålagt en reduktion på et par procent pr. år - hvilket ikke er særligt betryggende, når vi ved, at der udvikles resistente bakterier, der kan ramme menneskers sundhed alvorligt. Brugen af antibiotika bør reduceres langt mere.

Afslutningsvis er det bemærkelsesværdigt, at Anders Jensen tilkendegiver, at dyrevelfærd er et spørgsmål om, at dyrene skal have det bedst muligt og set under de givne omstændigheder. En sådan logik kan jo begrunde stort set hvilken som helst behandling af dyr, bare det er produktionsdyr. Moderne svineproduktion er organiseret ud fra hensyn til økonomi og stordrift som det væsentligste.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Pludselig stod der en kvart million på kontoen: Hashhandleren anede ikke, hvor de kom fra - påstår han

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Babyboom på vej: Skrigende behov for børnepasning i øst og vest

Sport For abonnenter

Målræven Stine Andersen gør status: - Jeg håber snart, jeg brænder banen af igen

Viborg

Forsvaret forurenede bæk: Nu skal kød fra kvæg alligevel testes for giftstoffer

Navne

Mød Sabrina: Selvudnævnt serie- og filmnørd, kulturel storforbruger - og ny kvinde på folkebladets redaktion

Debat

Et sundhedsvæsen i knæ: Hvorfor kun mundtlig orientering

Sport For abonnenter

Serieoverblikket: Stor spænding i begge ender af tabellen

Debat

I skal huske at stemme den 16. november

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Romerlys og ballade foran stadion efter fredagens superligakamp: - Man skal høre efter, hvad politiet siger

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Livsstil

Lene forelskede sig i både ridestilen og ridelæreren

Viborg FF For abonnenter

Genlæs liveblog: Viborg FF-reserver vinder sikker 4-0-sejr over Hobro

Debat

Flot hyldest til Viborgs 1400 krigsveteraner

Annonce