Annonce
Rundt om Viborg

Søtømmere angriber lokal MF'er

Lars Vedsø, formand for søtømmer-foreningen, langer gevaldigt ud efter de lokale søforkæmpere i ny rapport. Arkivfoto.

Søslaget. Foreningen, der vil nedlægge Tange Sø, sender krasbørstig rapport på gaden.

Foreningen til nedlæggelse af Tange Sø ved formand Lars Vedsø, Sahl, har sendt en 74 sider lang rapport på gaden med mange argumenter for, hvorfor Tange Sø bør fjernes fra landkortet. Rapporten rummer også nogle harske angreb på navngivne personer, der kæmper for søens og Tangeværkets bevarelse.

Rapporten bærer titlen: »Gudenåen efter nedlæggelsen af Tange Sø Del 1« og er forfattet af Lars Vedsø og fire medforfattere. Dens gennemgående tese er formuleret på denne måde:

»Tange Sø er den sidste forhindring i Gudenåens vandsystem, før vi igen vil kunne opleve en fritløbende Gudenå og dermed genetableringen af et flere tusinde år gammelt økosystem til glæde for tusindevis af mennesker, både i Danmark og internationalt - og ikke mindst til glæde for de fremtidige generationer.«

Til støtte for tesen anfører forfatterne 32 argumenter, som de ordner inden for fire kategorier: Fordele af miljømæssig, økonomisk, naturmæssig og samfundsmæssig art. Men inden man kommer frem til disse argumenter, bliver historikken og debatten om sø-problematikken resumeret - og det er her, man finder en række krasse personangreb. Om den lokale folketingsmand Kristian Pihl Lorentzen (V) kan man eksempelvis læse følgende passus:

»Kristian Pihl Lorentzen har i øvrigt på forskellig måde forsøgt at »cementere« Tange Sø. Det er blandt andet sket gennem anlæggelse af en cykelsti langs Tange Sø. Pihl Lorentzen er absolut ikke kendt som en tilhænger af »grøn« endsige »kollektiv transport« - tværtimod, men når chancen byder sig for at »cementere« Tange Sø, lader man naturligvis ikke en sådan chance gå fra sig.«

Senere oplyser rapporten, at det drejer sig om 13 millioner kroner, som Kristian Pihl Lorentzen har arbejdet for at få staten til at investere i en cykelsti ved søbredden i Ans. Og rapporten bringer et citat af folketingsmanden i den anledning: »Jeg benytter alle lejligheder til at gøre opmærksom på Tange Søs fortræffeligheder. Nu er pengene bevilget...«

Verner og Jarl Gorridsen - begge kendte Ans-borgere og særdeles aktive i den såkaldte sø-forening - får også en ordentlig en med Lars Vedsø og konsorters krabask. Det samme gør Gudenaacentralens formand, Bent Kornbæk. Det drivende motiv bag deres lobbyisme til fordel for søens bevarelse karakteriseres på denne måde i rapporten:

»Her er det kun egeninteressen, der er i centrum!«

Men diverse miljøministre og miljøpolitikere i Folketinget, regionen og i kommunerne går heller ikke ram forbi. De får at vide, at de lider af manglende visioner og savner politisk mod til at træffe kontroversielle beslutninger.

Avisen har bedt Kristian Pihl Lorentzen om at kommentere rapportens udsagn om hans person, og i en mail til avisen skriver folketingsmanden således:

»Jeg erfarer, at Foreningen til nedlæggelse af Tange sø nu for alvor optrapper i dens fanatiske kamp imod Tange Sø. Mage til manipulation og tilsvining af navngivne personer, der formaster sig til at værne om Tange Sø, skal man lede længe efter. Helt i tråd med, at selvsamme forening før jul blev afsløret i manipulation på Facebook, så rigtig mange søtilhængere pludselig figurerede som fjender af Tange Sø. Sådanne metoder taler for sig selv.«

I telefonen fra København tilføjer Kristian Pihl Lorentzen, at han mener, at rapporten er udtryk for en smædekampagne og et personangreb:

»Men sådan noget har det jo med at pege indad mod afsenderne og sætter deres såkaldte rapport i relief. Jeg finder det langt, langt under lavmålet. Men jeg står ved, at jeg kæmper for søen. Det har jeg gjort klart for vælgerne fra allerførste færd.«

Kristian Pihl Lorentzen oplyser, at rapporten har vakt en vis opstandelse blandt miljøpolitikerne på Borgen - og det ikke for det gode.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Silkeborg-direktør med hjertesuk og opfordring til VFF-fans - bliv hjemme fra topkamp i Silkeborg

Annonce