Annonce
Rundt om Viborg

Sag om forurenet gaslager-vand definitivt afgjort

Energinet.dk må ikke lukke sit rensevand fra gaslageret i Ll. Torup ud i Limfjorden og skal nu have fundet en anden løsning på at komme af med 500 millioner liter. Arkivfoto

Energinet.dk har ikke anket afgørelsen om, at rensevand fra det underjordiske gaslager i Ll. Torup ikke må lukkes ud i Limfjorden.

Ll. Torup: Det er nu endeligt, at Energinet.dk ikke må lukke skyllevand fra sit gaslager i Ll. Torup ud i Limfjorden. Fristen for at klage over afgørelsen i Miljø- og naturklagenævnet fra december sidste år er nu overskredet. Det betyder, at Foreningen Fjordvenner, der i mange år ihærdigt har kæmpet for at hindre udskylningen, definitivt har vundet sagen.

Det glæder naturligvis formand Sigvald Fihl, Knudby, der om udfaldet generelt siger, at det viser, at "der trods alt er ordentlige retstilstande i Danmark".

Kampen er dog ikke slut for Fjordvenner, for foreningen vil have Energinet.dk til at erstatte de ødelæggelser, man mener tidligere udskylninger af forurenet vand fra kavernerne i Ll. Torup-gaslageret allerede har forårsaget i Limfjorden.

- Der er jo ingen fisk mere. Alt er dødt. Det skal der rettes op på, siger Sigvald Fihl.

Foreningen Fjordvenner mener, at Energinet.dk bør betale en erstatning på 20 millioner kroner for forureningen af fjorden. Pengene skal ifølge Sigvald Fihl primært bruges til at udsætte fisk, så bestanden igen kan komme op.

Hvis fisk, dyr og planter igen skal trives i Limfjorden, forudsætter det dog ifølge Fjordvenner, at dele af fjordbunden bliver renset, og det skal Energinet.dk også betale for, mener foreningen.

81-årige Sigvald Fihl vil endnu ikke sige, hvad foreningen vil gøre, hvis Energinet.dk ikke frivilligt betaler erstatning. Men det ligger lige for, at Fjordvenner i så fald vil gå rettens vej.

500 mio. liter

Her og nu står Energinet.dk med det konkrete problem, at man skal af med 500 millioner liter kaverne-rensevand, som altså ikke må tømmes ud i Limfjorden, sådan som det tidligere er sket.

Til TV Midtvest siger Allan Therkelsen, afdelingsleder på Lille Torup Gaslager:

- Nu skal der findes en anden praktisk løsning for, at den udfordring bliver løst.

Allan Therkelsen fortæller, at løsningen kan være at køre vandet væk med tankbiler - i så fald mange tusinde transporter. At rense vandet er også en mulighed.

- Der er stadig eksterne aktører, der kontakter os og fortæller, at de har en løsning, siger afdelingslederen til tv-stationen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Så blev det alligevel til en hvid hue

Viborg FF For abonnenter

Trænerlegenden Ove C. har altid set et kæmpe potentiale i Viborg FF: Vi blev kaldt de grå mus - men vi var de kloge og flittige mus, som kunne slå de andre

Annonce