Annonce
Viborg

Samfundsgavnlig virksomhed i bogform

Et maleri af Poul S. Christiansen pryder forsiden. Det forestiller Joakim Skovgaard og medarbejderne, mens de arbejder i domkirkens kor.
Den 85. årgang af det historiske samfunds årbog er kommet ud.

Viborg: Tænk sig. Viborg har ligefrem "et samfund" for lokalhistorien. Ikke bare en forening. Siden 1928 har Historisk Samfund for Viborgegnen arbejdet for at vække befolkningens historiske interesse.

Og siden 1929 har samfundet hvert år udgivet sin årbog eller en anden lokalhistorisk bog, alle sprængfyldt med tidløse beretninger om tidens gang. En guldklump, der bare vokser og vokser i værdi.

Den 85. årgang af selve årbogen, "Fra Viborgegnen 2020", har ikke ladet sig stoppe af coronaen. Som det ellers er tradition, kunne Historisk Samfund for Viborgegnen ikke præsentere bogen ved et arrangement med små foredrag og historisk hygge. Til gengæld kan interesserede via hjemmesiden se videoklip med nogle af forfatterne.

Annonce

I øvrigt er flere og flere af bøgerne digitalt tilgængelige, hvilket letter vejen til den ellers uoverskuelige mængde af viden. Desuden har "samfundet" fortsat et pænt lager af gode, gammeldags fysiske bøger.

Seks artikler føjer sig til de i forvejen mange. Historiker Henrik Gjøde Nielsen åbner ballet med en mindeartikel om afdøde kunstmaler Johannes Bæch, der i år kunne være fyldt 100 år. Derpå følger en artikel, der viser, at aviser ikke blot er "hakkelse i døgnets rejsestald", men at de også udgør et historisk grundfjeld. Lærer og museumsassistent Leif V.J. Nielsen beretter om, hvad datidens aviser skrev om Joakim Skovgaard og hans hjælpere, da de malede freskerne i domkirken.

Jacques Gustin, tidligere stadsgartner i Viborg, beskriver i tekst og billeder, hvordan byens grønne områder udviklede sig i hans tid. En slags øjenvidneskildring af alt det, folk i Viborg fortsat kan glæde sig over. Middelalderarkæolog Jesper Hjermind, der er blandt årbogens nærmest faste skribenter, løfter en flig til "et muligt viborgensisk metalstøberværksted fra højmiddelalderen".

Og så til noget helt andet. Læseren får et indblik i, hvad det ville sige at komme ind i sikringsstyrken under første verdenskrig. Psykolog Vagn Frederiksen har studeret bunker af breve og bringer den indhøstede viden videre. Præst Dorte Ørtved runder af med en skildring af, hvordan det var at vokse op i Hersom Præstegård.

Steffen Elmer Jørgensen har som bogens redaktør haft en lille hjælpegruppe af "skriftkloge" til at gå teksterne igennem, så disse hverken sprogligt eller faktuelt fortjener at komme i glemmebogen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce