Annonce
Viborg

Samkørsel er blevet et hit

Man behøver ikke være 25 i en lille bil, før det giver god mening at køre flere sammen.
På Viborg Gymnasium indgås et stigende antal samkørselsaftaler i samarbejde med appen ”Commute”. Det har skabt incitament for de unge til lave køreaftaler.

Viborg: - Vi er mange, der bor lige der, hvor jeg kører fra, og som skal hen til det samme sted, så det er meget oplagt ikke at køre i tre biler hver dag. I stedet er vi nu 3-4 stykker, der kører sammen.

Sådan lød svaret fra Anne Sofie Erslev, da hun blev spurgt om, hvorfor hun har valgt at køre sammen med andre elever til og fra gymnasiet i Houlkær.

Commute-bil i en måned

Anne Sofie Erslev er en af de elever fra Viborg Gymnasium, der har valgt at køre sammen med andre i skole til hverdag. Hun har igennem appen Commute arrangeret samkørselsaftaler. Hendes indsats har resulteret i en præmie; en “Commute-bil”, som blev tilgængelig for hende i en måned.

Annonce

Deleøkonomiens fordele og ulemper

Viborg Gymnasium haft mange elever, der er kørt alene i skole. Her er samkørsel er et lille skridt hen imod et mere deleøkonomisk samfund, hvor man kan dele og genbruge flere midler, såsom mobiler og tøj.

- Der er helt klart flest fordele ved samkørsel, som jeg ser det, da det er nemt, og jeg skåner miljøet for noget CO2. Men får jeg fx sit sidste modul aflyst, samtidig med at jeg har lovet at køre folk hjem, bliver jeg nødt til at vente på, at de andre får fri, selvom det ville have været nemmere for mig at køre hjem, siger Anne Sofie Erslev.

- Men det er vel det, at man er lidt nødt til at gå på kompromis, fortsætter hun. Hun påpeger desuden også, at hun har sparet penge på benzin, da hun ikke længere er den eneste, der kører.

Annonce

Alle kan lave samkørsel

Men hvad skal der til, hvis vi skal have samkørsel normaliseret i samfundet? Mange samkørsels-apps er begyndt at dukke op på markedet som f.eks. Commute, Gomore og Pendlernet, som gør det overskueligt for brugerne at være bæredygtige og samtidig undgå det offentlige transport. Måske er tiden kommet til, at flere mennesker i Viborg og omegn kører til og fra arbejde og studie sammen. Det begynder blot med, at du stikker en føler ud og hører, hvem i dit nærområde, der er med på idéen.

Hvad er deleøkonomi?

Det handler f.eks. om at få ting til at leve længere ved at omfordele eller fællesgøre midler

Deling og udlejning af forbrugsgoder såsom biler, tøj og legetøj

Videresalg eller bytte af varer og ydelser

Lise Deleuran Weihrauch, Sebastian Lindgaard Thorup og Jones Abdel Rahim har skrevet denne artikel om, hvordan man kan spare penge og gavne miljøet, hvis man kører flere sammen,
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket her: Politikerne blev enige i nat - Danmark genåbner næsten 21. maj

Sport

Viborg HK-træner forventer stor håndboldpropaganda i afgørende DM-semifinale

Annonce