Annonce
Viborg

Samlet byråd står bag brev til ministre: Grav så de mink op

5000 tons mink er begravet ved Kølvrå. Arkivfoto: Mette Mørk/Scanpix
Byrådet vil nu i samlet flok vise beboerne i Kølvrå, at der er fuld opbakning til området, og at politikerne gør en indsats for at få gravet de aflivede mink op hurtigst muligt. Socialdemokrat kalder sagen for en "skandale", mens en konservativ er skuffet over det manglende samarbejde med myndigheder og ministre.

Viborg: Onsdag aften blev samtlige af byrådets 31 medlemmer enige om at sende et brev direkte til miljøminister Lea Wermelin(S) og fødevareminister Rasmus Prehn (S).

I brevet, der er underskrevet af borgmester Ulrik Wilbek (V) og kommunaldirektør Lasse Jacobsen, kræves det, at de mere end en million mink, der er placeret i ildelugtende massegrave ved Kølvrå, graves op igen.

Årsagen er minkenes påvirkning af både grundvandet samt vandløbene. Det påpeges nemlig i en rapport, at ”saftafgivelsen” fra minkene allerede er i gang og vil ske inden for få måneder fra nedgravningen. Rapporten beskriver også, at ”saften” er fyldt med næringsstoffer og miljøfremmede stoffer i ikke afklarede mængder, og at den vil trænge nedad i grundvandet.

Annonce

"Med andre ord, så pågår der en alvorlig forurening, som spreder sig dag for dag. For hver dag, der går, bliver forureningen både sværere at håndtere ved opgravning og sværere at afværge konsekvenserne af", står der i brevet, hvor man også kan læse, at:

"Det er vores opfattelse, at der snarest – og gerne inden jul - er brug for en endelig beslutning om opgravningen og en effektuering af opgravningen umiddelbart efter nytår".

En skandale

På byrådsmødet onsdag den 16. december var der fuld opbakning fra byrådets medlemmer. Socialdemokraten Mette Nielsen foreslog endda at give brevet lidt ekstra kant.

- Og som formand for landdistriktsudvalget kan jeg i hvert fald konstatere, at der godt nok skal laves mange tiltag, som alligevel aldrig vil kunne opveje den skandale, som det her jo bliver.

Borgmester Ulrik Wilbek slog fast, at nedgravningen var sket uden byrådets viden og accept - ligesom tilfældet er i Holstebro Kommune, hvorfra der også er sendt et brev afsted til de to socialdemokratiske borgmestre.

- Mange har nok haft den samme oplevelse som mig, nemlig at vi bliver kontaktet af utrygge borgere, primært fra Kølvrå. Det kan jeg godt forstå, og der skal ikke være en oplevelse af, at byrådet ikke bakker 100 procent op om området derude, og at vi ikke forsøger at få de mink gravet hurtigst muligt op, sagde Ulrik Wilbek.

Annonce

Samarbejde uden tillid

Stine Damborg Hust (K), formand for klima- og miljøudvalget i Viborg Kommune, har fra starten ment, at minkene skal graves op, og hun var godt tilfreds med, at man med brevet markerer, at man står samlet bag den holdning.

- Hvis nogen på Christiansborg lytter til os, håber jeg, at det her er en understregning af, at vi skal inddrages og lyttes til, og at vi ikke fremover skal læse om nogle ret alvorlige konsekvenser i en rapport en tidlig morgen, fordi Radio 4 lige breaker den. Det fordrer ikke et tillidsfuldt samarbejde, sagde hun blandt andet.

Niels Dueholm, socialdemokratiets borgmesterkandidat og gruppeformand, bakkede også op om brevet:

- Det er jo ikke ukendt for nogen, at vi er enige i, at de mink skal op. Det, der kan undre, er, at man kan beslutte at grave dem ned over natten, men at det nu er så problematisk at få dem op igen, at der skal en VVM-redegørelse til. Det hører ingen steder hjemme. Vi må hjælpe hinanden med at lægge så meget pres på folketings-politikerne, at vi får minkene op hurtigst muligt, og vi skal nok gøre vores, lovede han og afsluttede med en opfordring:

- Bare klø på!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce