Annonce
Danmark

Sammenstød mellem pindsvin og plæneklippere opklaret

Peter Rasmussen, chefredaktør, avisen Danmark. Foto: Peter Leth-Larsen

Det er måske ikke en kæmpe-historie. Slet ikke på en uge, hvor Danmark for alvor begyndte at lukke sig op, og eksperterne kritiserede politikerne for at gøre det muligt at bruge de kasserede vacciner på folk, der ikke kan vente til de godkendte vacciner er klar om et par uger. En slags vaccine mod utålmodighed.

Men midt i den store genåbning gik plæneklipningssæsonen også i gang. Og der skal da nok være nogen, der har tænkt; ”gad vide hvor farlig en robotplæneklipper egentlig er for pindsvin”.

Sådan tænkte postdoc og pindsvindeforsker ved Aalborg Universitet og University of Oxford, Sophie Lund Rasmussen, allerede for et år siden og satte sig for at finde ud af det.

Annonce

”Danskerne holder meget af pindsvin og er søde til at minde hinanden om, at pindsvin for eksempel ikke tåler mælk og kan finde på at gemme sig blandt grenene ved sankthansbålet. Vi har dog ikke videnskabeligt bevis for, at robotplæneklipperne reelt er dem, der påfører pindsvinene de skader, som vi ser. Vi ved, at nogle af skaderne kan forårsages af andre haveredskaber som kanttrimmere, men også hundebid”, sagde pindsvineforskeren dengang til Aalborg Universitets netavis.

Siden har hun så udført et forsøg, hvor 18 modeller af robotplæneklippere er blevet sat til at bumbe ind i døde pindsvin for at undersøge, hvilke skader de kunne udrette. Hver plæneklipper skulle 12 gange køre ind i eller hen over fire døde pindsvin af forskellig størrelse.

Og i denne uge kom det videnskabelige svar på Sophie Lund Rasmussens grundforskning så: 11 ud af de 18 plæneklippere udrettede skader på de døde pindsvin. Eller som forskeren konkluderede i Berlingske: "Nogle robotplæneklippere er sikre for pindsvin, andre er dødsensfarlige".


Eller som forskeren konkluderede i Berlingske: "Nogle robotplæneklippere er sikre for pindsvin, andre er dødsensfarlige".


Og hvilken maskine skal man så vælge, hvis man vil passe på pindsvinene i haven. Ja, de mest sikre er åbenbart de plæneklippere, der har fleksible knive som folder sig ind under maskinen, når de rammer noget, der ikke er græs. Maskiner med beskyttelsesplader er også gode for pindsvinesikkerheden. Og endelig er plæneklippere med forhjulstræk gode, fordi motorerne er svage og sjældent i stand til at gøre alvorlig skade.

Men lettest er det måske i virkeligheden at droppe plæneklipperiet om natten. Pindsvinene sover det mest af dagen, så her er der god tid til at få klippet græs.

Den oplysning kunne man i øvrigt have hentet ganske gratis på plæneklipperfirmaet Gardenas hjemmeside.

Studiet af robotplæneklippere og pindsvin er finansieret af British Hedgehog Preservation Society.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

Trafik og fortid ligner de største forhindringer ved enormt midtby-byggeri

Viborg For abonnenter

Fri for mundbind - næsten da...

Viborg

Kæmpe-investering prioriteres højt i byrådet

Sport

Sommerbrag i stadionhallen: Viborg tildelt Super Cup-værtskab

Danmark For abonnenter

Berygtet omskæringslæge er pludselig blevet stoppet: Nu kræver politikere en forklaring

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Debat

Debat: En saltvandsindsprøjtning til offentlig-privat samspil

Sport

Borgmesteren, cheftræneren og anføreren: Det siger de til den store VFF-nyhed

Erhverv

Trods sydlig fristelse: Ventelister giver fyldte sommerhuse

Erhverv

Sommerhus-debat rammer ikke regnskabet: Luksushuse.dk har fremgang som aldrig før

Navne For abonnenter

Ingelise Christensen sov stille ind med sin mand ved sin side

Debat

Det kulturelle selvbedrag – eller den danske model for støtte til alt det forskellige, vi synes er vigtigt?

Annonce