Annonce
Alarm 112

Sankthansbålet er truet - men den lokale beredskabsdirektør tror alligevel på brændende hekse

Det traditionsrige sankthansbål kan være truet på grund af et eventuelt kommende afbrændingsforbud. Den endelige melding kommer på mandag. Arkivfoto: Morten Dueholm.
Det tørre vejr kan gå hen og sætte en stopper for årets sankthansbål på onsdag. Beredskabsdirektøren for Midtjysk Brand og Redning er dog positiv i forhold til bålafbrænding i Viborg Kommune.

Viborgegnen: Midsommer nærmer sig, og traditionen tro skal hjemmelavede hekse landet over sendes til Bloksbjerg med ild i bagdelen.

Men, men, men...

Det viser sig, at der er et stort men.

Annonce

Den seneste tids forrygende sommervejr kan nemlig gå hen og sætte en stopper for onsdagens bålarrangementer på Viborg-egnen og i resten af landet.

Det har været småt med nedbør på det seneste, og derfor er det ved at være godt tørt derude. Det øger naturligvis risikoen for, at en glød fra et sankthansbål kan antænde det tørre græs.

Brandfareindekset på Brandfare.dk viser et stigende brandfareniveau i disse dage, og der er ikke umiddelbart udsigt til større mængder regn.

Den foreløbige besked fra Danske Beredskaber går på, at det kan blive nødvendigt med afbrændingsforbud i dele af landet i begyndelsen af næste uge.

- Det er desværre nødvendigt med disse overvejelser, fordi det er meget tørt og varmt lige nu og har været det i en periode mange steder, siger Bjarne Nigaard, sekretariatschef for Danske Beredskaber.


Som det ser ud nu, tror jeg ikke, at vi kommer til at udskrive et afbrændingsforbud i Viborg Kommune før sankthans i næste uge. Jeg tror ikke, at sankthans er i fare her.

Klaus Vibe Hebsgaard, beredskabsdirektør, Midtjysk Brand og Redning


Tror det ikke

Torsdag er brandfareniveauet på Viborg-egnen fortsat relativt lavt. Risikoen for brandfare er "moderat", hvilket vil sige, at det kun sjældent vil kunne forekomme, at en glød vil kunne antænde et større område.

Uden regn i de kommende dage vil det niveau dog kunne ændre sig til det værre.

Det er de kommunale beredskaber, der skal tage stilling til, om der eventuelt skal indføres et egentligt afbrændingsforbud, og her følger man situationen nøje, lyder det fra beredskabsdirektør Klaus Vibe Hebsgaard fra Midtjysk Brand og Redning.

- Som det ser ud nu, tror jeg ikke, at vi kommer til at udskrive et afbrændingsforbud i Viborg Kommune før sankthans i næste uge. Jeg tror ikke, at sankthans er i fare her, siger han og tilføjer, at meldingen fra Danske Beredskaber formentlig er møntet særligt på det østlige Danmark.

Når de lokale brandfolk skal tage stilling til, om et forbud mod bål skal komme på tale, kigger de både på indekset på Brandfare.dk og på vejrudsigten, men de kigger også på, hvor mange gange brandbilerne i løbet af den seneste tid er rykket ud til tørkerelaterede brande.

- Det kan godt være tørt, men hvis folk passer rigtig godt på derude, udgør det ikke som sådan en fare. Det, der giver os mange ture, er, hvis det både er tørt, og at folk ikke passer på, siger Klaus Vibe Hebsgaard.

I løbet af de seneste uger har Midtjysk Brand og Redning blot haft enkelte udrykninger til tørkerelaterede brande i naturen.

Annonce

Mindske sandsynligheden

Brandvæsnets beredskabsdirektør opfordrer til, at folk i den kommende tid passer ekstra godt på med at bruge ukrudtsbrænderen og grillen.

- Ved at borgerne er med til at holde antallet af udrykninger nede, er de også med til at mindske sandsynligheden for, at vi skulle få et afbrændingsforbud, siger Klaus Vibe Hebsgaard.

Viborgs store og traditionsrige sankthansbål ved Borgvold skal efter planen futtes af på platformen nogle meter ude i Nørresø onsdag aften klokken 21.

Det oplyser Snapsting-projektleder Henrik Hauritz, som samtidig understreger, at sankthansfejringen naturligvis vil følge myndighedernes anbefaling, hvis et afbrændingsforbud skulle komme på tale.

Klaus Vibe Hebsgaard oplyser, at et eventuelt afbrændingsforbud i udgangspunktet vil gælde alle former for afbrænding - altså også et bål ude i søen. Dog kan der ske undtagelser, som alligevel vil kunne gøre et Borgvold-bål muligt.

Danske Beredskaber kommer med en endelig melding om et eventuelt sankthansbål-forbud mandag middag.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Dommen står fast: Ansat på flyvestationen klemte og trak i kvindelig kollegas brystvorte

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Rundt om Viborg For abonnenter

Lokal Venstre-formand: Vi fyrede ikke Allan Clifford

Viborg For abonnenter

Byrådspolitiker afviser den lokale budgetaftale i jordklodens navn: - Jeres selvros er kvalmende

Sport

Pernille Harder sætter dansk målrekord i nem storsejr i Viborg

Bjerringbro For abonnenter

Fix a bike: Det startede med fem gamle cykler på græsplænen

Viborg

Hvad betyder kulturbuffet? - Jeg er blevet del af et fællesskab og har fået følelsen af, at Viborg er min by

Alarm 112 For abonnenter

Smil, du er på: Politiet har sat nye overvågningskameraer op to steder i midtbyen - og de har allerede afsløret en voldsmand

Alarm 112

Drabet på Væddeløbsbanen: Modstridende forklaringer mudrer billedet af drabet

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Kan købe med rabat: Flere end 7500 medarbejdere ejer Grundfos-aktier

Erhverv

Stjerneadvokat afsløret: Skal betale millionbeløb tilbage

Viborg For abonnenter

Finderup vil være årets lokalområde: - Det føles som én stor familie herude

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Debat

Skidt med Limfjorden - det bliver værre og værre!

Annonce