Annonce
Viborg

Sauna-sanseoplevelse for børnefamilier i Vestbadet

Rasmus Bøgvad Jørgensen bliver modtaget i det kolde vand af sin moster Louise. Foto: Anders Pørtner
Onsdag var der familie-saunagus i Vestbadets sauna. Det lignede deres normale sauna-gus, men i anledning af børnenes tilstedeværelse, var der ekstra pædagogisk forklaring, vittigheder og plads til snak.

Viborg: - Puha, jeg tror jeg skal ud nu. Det er godt nok varmt, siger Rasmus til sin moster Louise.

- Prøv at slappe af, og se om ikke du kan holde ud, svarer Louise, imens hun drypper noget koldt vand i nakken på ham. Det hjælper. Rasmus vinder kampen mod varmen, og det fortryder han ikke.

Sammen med Rasmus' bror Simon, deres mor Anita og en stor flok andre børn med tilhørende ledsagere, er de taget til Vestbadet til familie-saunagus.

Annonce
Der var også overskud til tricks på trods af udsigten til mødet med det kolde vand. Foto: Anders Pørtner

Saunagus er en form for sauna-oplevelse, hvor gusmesteren hælder vand og æteriske olier på varme sten. Saunagusen menes at have positive mentale og fysiske effekter.

- Jeg kan mærke det både fysisk og mentalt. Jeg savnede det virkelig under corona-nedlukningen, da vi ikke måtte komme her. Jeg kan mærke de gode stoffer, som det frigiver, og så har jeg fået et bedre immunforsvar, siger Louise Bøgvad Andersen - Rasmus' føromtalte moster.

Børne-special

Gusmester John Buksti vifter de varme saunadampe rundt med et håndklæde og en stor, sort vifte, og sveden pibler langsomt frem hos selv nogle af de sauna-vante forældre og andre voksne familiemedlemmer, som var fulgt med børnene til saunagus.


Jeg synes det er dejligt, og det gør det nemmere at slappe af, når jeg har været her.


Onsdagens familie-saunagus bærer præg af, at den hovedsageligt er tilrettelagt til børnene. Den normalt fuldkommen stille sauna-stemning er afløst af lidt grin og småsnak, ligesom at udgangen bliver flittigt benyttet, når de yngste gæster deserterer for en stund.

Ligeledes er det en pædagogisk og tålmodig John Buksti, som forklarer, hvilke positive effekter på kroppen, som saunagusen vil have. Børnene lytter spændte med og griner når han fortæller vittigheder.

Annonce

- Alle starter på lige vilkår

For nogle af dagens yngste gæster er det deres første oplevelse til saunagus, mens det for andre er tæt på at være hverdag. En af dem, for hvem det er en velkendt oplevelse, er Vincent. Han er gusmesterens papsøn og har helt styr på, hvordan han skal håndtere både varmen inde i saunaen og den efterfølgende kolde tur i swimmingpoolen.

- Jeg synes det er dejligt, og det gør det nemmere at slappe af, når jeg har været her. Det har jeg set frem til i efterårsferien, siger Vincent.

Vincent (nederste række, nummer to fra venstre) er en erfaren saunagus-deltager trods hans unge alder. Foto: Anders Pørtner

Vincent har også sin mor, Malene Yding, med. Hun fortæller, hvorfor hun mener, at aktiviteten egner sig godt til børnene.

- Det er en kropslig oplevelse, som børnene husker. Det er også fedt for børnene, fordi alle starter på lige vilkår. Der er ikke nogen, som på forhånd er bedre til det end de andre, siger Malene Yding.

Annonce

Popcorn, saltstænger og saftevand

Efter nogle ture frem og tilbage mellem saunaen og det kolde vand i poolen, mødes gæsterne i Vestbadets cafeteria. Her er der stillet popcorn, saltstænger og saftevand frem til de fremmødte.

De to brødre, Rasmus og Simon, var kommet med familien hele vejen fra Varde. Foto: Anders Pørtner

Her sidder også brødrene Rasmus og Simon Bøgvad Jørgensen. På trods af den hårde start i varmen er de nu glade og afslappede efter den specielle oplevelse.

- Det var dejligt, men bare rigtig varmt. Anden gang, vi kom ind, havde vi fået lidt kulde fra poolen. Det var rigtig rart, siger Rasmus og Simon.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Statens planer om nye veje og jernbaner fanger tusindvis af borgere i usikkerhed: Helle har ventet på en afklaring i otte år

Sport

Tysk læge gengiver Eriksens første ord efter genoplivning: - For fanden, jeg er kun 29 år gammel  

Annonce