Annonce
Viborg

Se billederne: Første sengeafsnit rykker ind i akutcenteret

De første patienter er nu på plads på det nye Hjerteafsnit. Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Regionshospitalet Viborg
Hjerteafsnittet på Regionshospitalet Viborg er som det første sengeafsnit ved at være på plads i det nye akutcenter. Under flytningen får hygiejnen stor opmærksomhed - den er nemlig noget af det vigtigste.

Viborg: Solens stråler kigger ind gennem vinduerne, hvorfra man kan nyde udsigten over Søndersø. Her dufter nyt og rent. Og så er her stille. Utroligt stille. Udover det fastgjorte fjernsyn og en vask med sæbe og håndsprit er der kun alarmsystemet og andet fastgjort udstyr på den store stue. Ellers er her helt tomt.

Patienterne bliver først flyttet senere på dagen, så lige nu skal det første avancerede udstyr og de første udpakkede flyttekasser på plads. I "kontrolrummet" er der computer- og tv-skærme overalt - klar til at overvåge hjerterytmerne på samtlige patienter. Men lige nu er de fleste skærme slukkede, for der er ingen at overvåge før om et par timer.

Hjerteafsnittet er det første sengeafsnit, der har fundet vej til det nye akutcenter på Regionshospitalet Viborg. På sjette sal og med en enestående udsigt over Søndersø skal 25 patienter flytte ind, og det har krævet en hel del træning de seneste uger.

- Det har været rigtigt vigtigt med simulationstræning for at gøre personalet trygt ved flytningen. Ellers kan det være svært at flytte i nye rammer, for det er jo et kæmpe projekt. Men nu føler alle sig trygge og glæder sig til at være her i nogle vanvittigt flotte rammer, fortæller ledende overlæge Jens Refsgaard.

Annonce
Der er endnu meget tomt på stuerne på det nye hjerteafsnit. Foto: Morten Pedersen

Rådgivning og vejledning

Tilbage på syvende sal, hvor der endnu står Hjerteafsnit på væggen, kunne man måske have forventet en smule kaos, når nu hjertepatienterne i løbet af dagen skal på plads i den spritnye afdeling.

Men det er slet ikke tilfældet. Der er kaldt ekstra mandskab på arbejde, og alle virker rolige og til at have styr egne roller i slagets gang. Et par bip-lyde hist og her forstyrrer den ellers rolige gang, hvor der bliver pakket ting i flyttekasser, puttet tungt udstyr på palleløftere, mens ledninger bliver hevet ud af stikkontakterne.

En af dem, der i dagens anledning, har en ekstra vigtig rolle er hygiejnesygeplejerske Karina Laustsen. Hun har brugt de seneste måneder på at oplære og træne afdelingens knap 100 ansatte i de meget nødvendige hygiejneinstrukser.

- Hygiejne er alfa omega under sådan en flytning. Det aller vigtigste er, at der er rent omkring patienterne. Derfor har vi brugt de sidste måneder på at rådgive og vejlede personalet, så vi kan komme godt afsted herfra og ind på den nye afdeling. Der er sørget for, at alt på forhånd er helt rent og klar til at blive flyttet, fortæller Karina Laustsen, der er tværgående rådgiver hos Hospitalsenhed Midt, og som skal deltage i alle flytninger til akutcenteret.

Alt skal være rent

Alt ned i mindste deltajer har simpelthen fået en tur med vand, sæbe og sprit, så alting er 100 procent rent, når det om lidt flyttes. Det er altid et job for to personer ad gangen, da den ene står med det sterile udstyr, mens den anden holder styr på det usterile. I flyttekasserne er alt blevet pakket i sterile poser, mens resten af afdelingen stort set har fået et bad i desinficerende sprit.

- Det er smaddervigtigt, at alting er rent. Ellers flytter vi bakterier med til den nye afdeling, og det må ikke ske. Det gælder også hjulene på vogne eller senge, tastaturer på computerne og så videre og så videre. Det hele har simpelthen fået en tur, siger Karina Laustsen, der har samlet erfaring fra flytninger på regionens andre sygehuse.

Langt det meste skal nemlig med over på den nye afdeling. Målet er at få 90 procent af møbler, udstyr og lignende genbrugt på den nye afdeling. Det gælder alt fra stole og borde til alarmsystemer og computere.

Den nye afdeling er større end den gamle, og som noget nyt bliver der enestuer til patienterne istedet for to-mands stuer. I lokalerne på syvende etage, hvor der om nogle timer vil være tomt, skal der i fremtiden være ortopædkirurgi. Hjerteafsnit kommer som endnu en bonus tættere på ambulatoriet, hvilket giver en langt bedre sammenhæng.

På sjette etage i det nye akutcenter befinder Hjerteafsnit sig.

Helende arkitektur

Flere nysgerrige ansigter kigger forbi akutcenteret for at se den nye afdeling. Ledende overlæge Jens Refsgaard møder dem med et stort smil, for han har længe glædet sig til at flytte ind på den nye afdeling, der er dekoreret med varme blå farver.

- Jeg tror virkelig på det her med helende arkitektur. Med lyse og venlige rammer og med en fantastisk udsigt over Søndersø, tror jeg på, patienterne kan blive hurtigere raske og få en bedre oplevelse af deres indlæggelse. Og det er langt mere imødekommende med farverne og de store vinduer for både patienter og personale, siger han.

Alt, der kan pakkes ned, er ved at være det. Stablen af flyttekasser, der fra morgenstunden stod klar til flyttemændene, er blevet flere og flere. Sygeplejersker, læger, social- og sundhedsassistenter og resten af personalet tripper for at sende det sidste afsted, for de kan næsten ikke vente med at tage deres nye arbejdsplads i brug.

Karina Laustsen sørger som hygiejnesygeplejerske for, at alle regler om hygiejne bliver overholdt under flytningen.
Både patienter og personale virkede glade for de nye omgivelser. Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Regionshospitalet Viborg
Ledende overlæge Jens Refsgaard har glædet sig til at kunne tage den nye afdeling i akutcenteret i brug.
Flyttekasserne finder stille og roligt vej til den nye afdeling.
Fællesrummet er endnu ikke færdigindrettet, men det bliver det i løbet af tirsdagen.
Fra mange af de nye enestuer er der udsigt til Søndersø.
På det nye Hjerteafsnit er der også en dagklinik, hvor patienterne i mange tilfælde kan undgå indlæggelse efter tjek.
Med det nye udstyr kan personalet på hjerteafsnittet overvåge patienter på hele sygehuset gennem trådløst internet og hjerterytme-udstyr.
Hjerteafsnittet har også såkaldte bariatriske stuer, der er væsentligt større, da de er indrettet til svært overvægtige patienter.
Rørpost-systemet gør det lettere og hurtige at sende blodprøver til tjek.
Tidligere har de fleste stuer på Hjerteafsnit været delt to og to, men nu bliver der istedet enestuer.
Foto: Morten Pedersen
Foto: Morten Pedersen
Foto: Morten Pedersen
Foto: Morten Pedersen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce