Annonce
Rundt om Viborg

Se hvad der dukkede op i et vandløb ved Viborg: Kæmpesnegl savner sin ejer

Så stor kan den afrikanske kæmpesnegl blive. Sneglen på billedet her er ikke den, der er fundet ved Kølsen. Foto: Wikimedia Commons, Rui Almeida
Viborg Kommune efterlyser den mulige ejer af en afrikansk kæmpesnegl, som er blevet fundet i et vandløb ved Kølsen. Sneglearten kan måske være en trussel mod den danske natur.

Kølsen: En afrikansk kæmpesnegl går i øjeblikket rundt i en kasse hos en af Viborg Kommunes medarbejdere. Sneglen blev fundet i et vandløb ved Kølsen lidt uden for Viborg, og hvis den er sluppet ud af fangenskab, så vil Viborg Kommune gerne høre fra dens ejer, så den kan blive leveret tilbage.

Det eksemplar af kæmpesneglen, der blev fundet ved Kølsen, er stort sammenlignet med danske snegle, men den kan blive meget større. Sneglehuset kan få en længde på 20 centimeter.

Hos Viborg Kommune har biolog Florian Rasmussen været i gang med at undersøge, hvordan man skal forholde sig til sneglefundet. Han nåede hurtigt frem til, at arten kaldes for "afrikansk kæmpesnegl" på dansk, og at det er almindeligt at holde den i fangenskab - også hos private. Man kan blandt andet se den i Randers Regnskov.

Annonce
Sneglen fra Kølsen, der ses her på billedet, bor nu hjemme hos en af Viborg Kommunes medarbejdere. Privatfoto

- Vi tænker, at nogen må vide, hvor den kan være kommet fra og måske savner den. Vi vil jo helst ikke have, at den etablerer sig i den danske natur og formerer sig, så vi lige pludselig står med en stor bestand ude ved Kølsen. EU har en liste over invasive dyr i den europæiske natur. Det er dyr, som man prøver at stoppe udbredelsen af, fordi de kan ødelægge levevilkårene for  nogle af de naturlige arter, men sneglen står ikke på den liste. Derfor har jeg kontaktet Miljøstyrelsen for at høre om, hvad vi skal stille op med den, siger Florian Rasmussen.

Vilde overlevelsesevner

Hvis udefrakommende arter skal overleve i den danske natur, skal de blandt andet kunne klare en dansk vinter, men Florian Rasmussen gætter umiddelbart på, at den afrikanske kæmpesnegl godt kan stå dansk vintervejr igennem.

- Det tror jeg sagtens, den kan. Den har nogle vilde overlevelsesevner. Det er godt nok i den anden ende af temperaturskalaen, men når den bliver udsat for temperaturer over 30 grader, kan den lukke sig helt inde i sit hus og forsegle indgangen. Jeg vil gætte på, at den kan gøre noget lignende i forhold til kulde, siger Florian Rasmussen.

Sneglen fra Kølsen ser ganske stor ud efter danske forhold. Privatfoto

Med hensyn til at formere sig, så har sneglen også unikke evner.

- Man tænker jo, at det først er et problem, når vi har to snegle ude i naturen, men den har en evne til at lave jomfrufødsler, så den kan altså formere sig uden en partner og få op til 1200 unger om året, siger Florian Rasmussen.

Sneglen blev fundet af en af de medarbejdere, der skærer grøde - det vil sige holder mængden af vandplanter nede i vandløbet. Den pågældende kunne hurtigt konstatere, at sneglen ikke hører til vandløbets normale fauna.

Annonce

Ulovlig i USA

Randers Regnskov skriver om kæmpesneglen, at når den forsegler sit hus ved høje temperaturer, kan den ligge i op til tre år, fordi "låget" på sneglehuset sikrer, at den ikke tørrer ud. Som nævnt er sneglen både han og hun på en gang - en såkaldt hermafrodit - så i princippet kan den befrugte sig selv. Det sker dog sjældent, da det genetisk set ikke er fordelagtigt, så normalt skal der to til for at lave befrugtede snegleæg, men en parring kan til gengælde resultere i, at begge individer befrugtes.

I Polynesien har man store problemer med afrikanske kæmpesnegle. De blev bragt til øerne under Anden Verdenskrig og har udkonkurreret lokale arter i naturen. I USA er det ulovligt at holde sneglen privat, fordi den truer det naturlige dyreliv.

Randers Regnskov kan fortælle, at sneglen i Kina og i lande i Afrika betragtes som en delikatesse og en vigtig kilde til protein. Den smager fortrinligt, men fordi den kan bære sygdomme, er det meget vigtigt, at den tilberedes korrekt!


Vi tænker, at nogen må vide, hvor den kan være kommet fra og måske savner den. Vi vil jo helst ikke have, at den etablerer sig i den danske natur og formerer sig.

Florian Rasmussen, biolog.


Annonce
Sport For abonnenter

Karakterbog: Stærkt sammenhold sikrede storsejren

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Storsejr sikret i Horsens: Viborg HK fortsætter sæsonen ubesejret

Sport For abonnenter

Kampen minut for minut: Viborg HK storsejrede i Horsens

Viborg

Varieret boligprojekt på vej i banebyen: Svanemærket er fællesnævneren for de mange forskellige boligtyper

Rundt om Viborg

12 nye boliger på vej i oplandsby: Fristen for at påvirke udformningen af midtby-projekt udløber snart

Debat

'Viborgs borgere og medarbejdere bliver ført bag lyset: Byrådet fejer nedskæringer ind under gulvtæppet'

Rundt om Viborg For abonnenter

Genbrugs-succes: Ny butiksflytning betød dobbeltsalg - og lidt til

Bjerringbro For abonnenter

Radiser og salat på taget af lokal idrætshal - idéer er der nok af

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Rundt om Viborg

Nu tager de sagen i egen hånd: Borgerforening vil selv finde manglende dagplejer

Danmark

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år - Min verden gik fuldstændig i sort

Livsstil For abonnenter

Merete så et opslag på Instagram og tog springet ud i det ukendte: Sagde sit job op og solgte stort set alle sine ting

Viborg For abonnenter

I 2019 var Karin Gaardsted og Mette Nielsen i direkte duel om socialdemokratiske stemmer, uden at nogen af dem kom i Folketinget - nu kan historien gentage sig

Kultur

750.000 kroner til Viborgs nye, eksperimenterende teater: - Det er en bekræftelse på, at vi er på rette vej

Annonce