Annonce
Rundt om Viborg

Se hvad gulvet gemte: Flaskepost fra fortiden

Peter Madsen fandt en hilsen fra 1949 under gulvbrædderne. Foto: Morten Dueholm
Peter Madsen fik sig en overraskelse, da han ville skifte stuegulvet i et hus i Møldrup. Gemt under gulvet var en hilsen fra de håndværkere, der byggede huset.

Møldrup: Gulvet i stuen i et hus på Søndergade 11 i Møldrup trængte efterhånden til at blive skiftet ud. Husets ejer, Peter Madsen, kiggede en ekstra gang, da han fjernede det gamle gulv og opdagede en Tuborg-ølflaske med et stykke papir i under gulvbrædderne.

Da han - efter flere dage og med temmelig meget besvær - fik trukket papiret ud af flasken, kunne han konstatere, at det var en hilsen fra de håndværkere, der havde bygget huset. Brevet var skrevet af Johannes Nielsen, som kunne fortælle, at han var en tømrerlærling på 14 år, og at han var i lære hos sin far, tømrer Niels Nielsen. Under gulvet var også gemt et eksemplar af Viborg Stifts Folkeblad fra den 22. marts 1949. "I dag er vi ved at lægge gulve", skriver Johs. Nielsen med sin fine skråskrift.

- Jeg tænkte faktisk, da vi brækkede gulvet op, at det kunne være sjovt, hvis der dukkede en hilsen fra gamle dage op, og det gjorde der så. Den har allerede gjort mig lidt klogere, for jeg troede egentlig, at huset var bygget i 1950'erne, men det er altså fra 1949, fortæller Peter Madsen, der ikke selv bor i huset længere, men lejer det ud.

Han har skrevet om fundet på Facebook og er overvældet over, at så mange finder det interessant. Opslaget er blevet delt 1500 gange.

Annonce
"Huset er bygget i 1949", står der i kanten af avisen.

Livstegn fra en fætter

Ind til videre er det ikke lykkedes at finde ud af, om flaskepost-skriveren stadig lever. Hvis han gør, må han være 84-85 år i dag. Han er søn af Niels Laustsen Nielsen og Kirstine Jensine Kjeldsen. Niels Laustsen Nielsen byggede huset og solgte det siden til Peter Madsens forældre.

- Jeg har hørt livstegn fra en fætter til Johannes Nielsen, men det er også det tætteste, jeg er kommet på, siger Peter Madsen.

Ny hilsen til fremtiden

Han blev i går færdig med at lægge det nye gulv i huset og har lagt den gamle flaskepost-hilsen ned i Tuborg-flasken og placeret den under gulvet igen. Samtidig har han skrevet en ny hilsen til eventuelle fremtidige findere. Her fortæller han lidt om, hvad han ved om husets historie siden opførelsen.

Den nye hilsen har han placeret i en flaske fra en Hancock-høkerbajer. Peter Madsen bor i Skive i dag og har boet der det meste af sit voksenliv, så han synes, det er mest passende med den lokale Skive-øl. Under gulvet placerede han også et friskt eksemplar af Viborg Stifts Folkeblad fra den 15. maj.

Johannes Nielsen fortæller i sin hilsen, at byggeriets murere var "Thandild og lærling". Tømreren var som nævnt Niels Nielsen og hans svend Frank Christensen, og installatørerne var Åge Sørensen og Svend Erik Sørensen.

- Jeg synes, det er vældigt sjovt sådan noget, selv om det jo i virkeligheden ikke er så mange år siden. Det synes andre åbenbart også, for det har jo fået en masse opmærksomhed på Facebook, siger Peter Madsen.

Viborg Stifts Folkeblad fra den 22. marts 1949 var placeret under gulvbrædderne. Dengang var den store nyhed, at Danmark skal med i Nato.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce