Annonce
Debat

Seebergs hus, lobbyisme og troværdige politikere

09.12.2008. VIA Direktion

Læserbrev: Man må ønske menighedsrådet ved Asmild Kirke tillykke med deres lobbyisme, der nu har medført, at de kan se frem til at kunne købe Peter Seebergs hus til nedrivning og bygge 1000 kvadratmeter menighedshus i stedet.

Siden 2008 har menighedsrådet kæmpet for at holde byggerier væk fra området ved kirken - og det har stædig nedlagt protest, når nogen fik ideer til byggeri; protester begrundet med beskyttelse af kirkebyggelinjer, Viborg som domkirkeby, kulturarven osv.

Nu mener menighedsrådet pludselig, at det selv bør have ret til de privilegier, som det stædigt har sagt nej til, at andre aktører kunne få del i. Nogen vil givet betegne det som dobbeltmoralsk, andre det der er værre. Det var det ene maskefald.

Annonce

På den anden side står bl.a. Socialdemokratiet med en stort anlagt kampagne om, at vi skal beskytte vores fælles kulturarv bedre i Viborg Kommune (I øvrigt suppleret af Venstremanden Mikael Nøhr).

Socialdemokratiet søger at lancere en ny linje, hvor der skal tages hensyn til kulturarven og kvaliteten i planlægningen og byggeriet i kommunen. Hvis nogen har tvivlet på denne nye linje, så man kan roligt lægge tvivlen på hylden: Socialdemokratiet støtter salget af Seebergs hus til nedrivning. Et lokalt kulturelt mindesmærke og et uhyre sårbart område med en lokalplan, der netop beskytter mod nybyggeri, skal nu erstattes af en ny lokalplan.

Det var det andet maskefald.

Socialdemokratiet har støttet det tætte byggeri i banebyen. Socialdemokraterne støtter fortsat også byggeriet af boliger ud til den mest trafikerede vej i Viborg - også ved banebyen. Oprindelig skulle der være kontorer m.v. her, begrundet i trafikstøjen. Men så dukkede en byggematador fra Silkeborg op og sagde, at han gerne ville bygge boliger der - lige ud til den tætte biltrafik.

Det synes både Socialdemokratiet, Venstre samt Konservative var en god idé. Godt nok havde man kort tid før besluttet at planlægge for en anden udnyttelse - men hvad gør det: Vi dispenserer da bare fra vores lokalplan, må de have tænkt.

Flere andre sager kan fremhæves: En aktuel en af slagen er det kommende højhus ved søbredden på Søndersø. Højhuset på 16 etager kommer så at sige dumpende ned fra himlen; og landede på et sted hvor der godt nok ikke var planlagt for et højhus, men argumenterne hos byrødderne i Socialdemokratiet, Venstre og Konservative var og er tydelig og klar: Det skal man have lov til.

Nu er tilliden på spil også lokalt, hvilket er et relativt nyt fænomen, og derfor er sagerne om planlægning afgørende for at befolkningen taber tillid til demokratiet som sådan.

Kan alle da bare bygge, hvor de vil? Nej selvfølgelig ikke: hvis man er almindelig borger i kommunen må man naturligvis kun bygge på dertil planlagte byggefelter, og skulle garagen være 10 cm for høj - ja så falder hammeren.

Nogen tænker måske: hvorfor ikke slappe lidt af? Er det ikke bare sådan, politk det ér? Folk glemmer da hurtigt Seebergs hus - og når først højhuset er rejst - så er det jo, som det er, og befolkningen gider ikke det vrøvl. Nej, sådan er det ikke, med mindre man opfatter befolkningen som besværlig, og nogen man helst kun skal beskæftige sig med hvert fjerde år.

Troværdigheden blandt politikerne er lav i DK: Det skyldes bl.a. sagen om Støjbergs troværdighed, den forrige statsministers private forbrug og livsstil, den nuværende statsministers håndtering af minksagen osv. Nu er tilliden på spil også lokalt, hvilket er et relativt nyt fænomen, og derfor er sagerne om planlægning afgørende for at befolkningen taber tillid til demokratiet som sådan.

Hvem skal man tro på, når man ikke gør, hvad man siger, eller siger, hvad man gør. Ja, vi overlever nok et højhus, men vores demokrati overlever ikke, hvis vi ikke har tillid til hinanden i den politiske samtale, og tilliden fra befolkningen er ikke noget, man kan tage for givet længere.

Når man gang på gang kører hen over befolkningen, så kommer afmagten, og med den kommer reaktionerne: Man vender ryggen til det etablerede politiske system.

Peter Seebergs tidligere bolig, som kommunen nu vil sælge til menighedsrådet. Foto: Andreas Søndergaard
Annonce
Viborg For abonnenter

Politiker fra Viborg vil have penge på bordet til sundhedspersonalet - og det skal gå stærkt: Situationen er for alvorlig til at lade være

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Lastbil og personbil er kørt sammen

Viborg For abonnenter

Store forskelle: De helt vilde prisstigninger på fjernvarme-stigninger rammer skævt

Debat

Viborg-politiker: Der mangler varme hænder – indfør folke-værnepligt for de unge

Alarm 112

Sagen om drabet på 'Frisør Mudi' ankes: Går efter dom for vold med døden til følge

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Debat For abonnenter

Sig op-dag er endnu et sygdomstegn

Debat

Der er stadig langt til integration i daginstitutioner og skoler

Sport

Landsholdet fuld af beundring over nyt græstæppe: Viborg oplagt som værtsby ved et nordisk EM

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Rundt om Viborg

Var det noget med en ekstra million til julegaverne? Million-kupon solgt hos købmand i Ulbjerg

Kultur For abonnenter

Stenmoseskatten er - sammen med Erik Klippings ligklæde og andet danefæ - måske tættere på at vende hjem til Viborg

Viborg FF For abonnenter

Bagkanten: Surt VAR-show får ikke lov til at spolere billedet af et glimrende efterår

Annonce