Annonce
Viborg

Sen regn og varme redder mælkebønder - svineproducenter er hårdt pressede

Mange græsmarker bærer lige nu præg af, at være slået for nyligt - med ekstra foder til malkekøerne som resultat Foto: Morten Pedersen

Den varmeste og tørreste sommer i mands minde presser mange svineproducenter hårdt. Flere konkurser truer.

Viborg: Det kan godt være, at rigtig mange danskere nød den lange, tørre sommer, men for landmændene var den rigtig skidt. Ikke mindst svineproducenterne står overfor store udfordringer med fodermangel, som - kombineret med meget lave priser på svinekød - kan koste en hel del af dem livet i den kommende tid.

- Vi har allerede set nogle konkurser, og der er desværre heller ikke tvivl om, at der kommer flere, når mange svineproducenter hen sidst på vinteren løber tør for eget foder. Så skal de ud og købe, og det bliver til høje priser, for det er jo ikke kun i Danmark, at kornhøsten er slået fejl på grund af tørken, så foder er blevet rigtig dyrt, siger formanden for Landboforeningen Midtjylland, Frede Lundgaard Madsen.

Han har beklageligvis ikke et rigtig godt råd til de af sine svineproducerende medlemmer, der står overfor store - måske uoverskuelige - økonomiske udfordringer.

- Det bedste råd, jeg kan give i den situation, er, at man skal mærke godt efter i maven, tale med sin familie og så finde ud af, om det er den kamp, man vil bruge sit liv på. Hvis ikke, skal man tage beslutningen om at stoppe, mens man selv kan træffe den. Det er desværre det bedste råd, jeg kan give, for det er altså meget svært at være svineproducent for tiden, og der er ikke meget, der tyder på, at det bliver lettere med det første, siger Frede Lundgaard Madsen.

- Vi har allerede set nogle konkurser, og der er desværre heller ikke tvivl om, at der kommer flere, når mange svineproducenter hen sidst på vinteren løber tør for eget foder.

Frede Lundgaard Madsen, formanden for Landboforeningen Midtjylland

Ekstra græshøst

Mens det således er mere end almindeligt svært at være svineproducent, ser det lidt bedre ud for de landmænd, der har malkekøer og en del af de rene planteavlere.

- Sensommeren og efterårets vejr med regn og varme har været ideelt for græsset, så mange har haft mulighed for ekstra høst til dyrefoder, og også majshøsten ser ud til at blive helt fin, siger Frede Lundgaard Madsen.

Han vurderer derfor, at mælkebønderne kommer gennem 2018 med skindet på næsen, ligesom de rene planteavlere også har udsigt til et nogenlunde fornuftigt år.

- Det er klart, at nogle planteavlere bliver ramt, hvis de har satset hårdt enkeltafgrøder, for eksempel på hestebønner, som stort set ikke gav noget udbytte, men generelt vil mange rene planteavleres noget mindre produktion blive opvejet af tilsvarende høje priser, siger Frede Lundgaard Madsen, som slet ikke tør forudsige, hvordan 2019 bliver for landmændene.

- Jeg kan dog nok godt slå fast, at det desværre næppe bliver nemmere for svineproducenterne, men for resten af landbruget er det umuligt at sige. Nu har vi haft en helt vildt våd sommer i 2017 efterfulgt af en ekstremt varm og tør sommer i 2018, ja faktisk den tørreste sommer jeg har oplevet i mine 40 år som landmand, så det tør jeg simpelhen ikke spå om, siger frede Lundgaard Madsen.

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Chancen kan komme - før man venter den: Emil Scheel nåede knap at varme op, før han skulle på banen

Annonce