Annonce
Viborg

Send heksen af sted under sikre forhold: Brandvæsnets og politiets råd til en god sankthansaften

Sådan så det ud på Borgvold i Viborg for lige præcis et år siden - inden corona og forsamlingsforbud. Dette års sankthans bliver en del anderledes. Arkivfoto: Morten Dueholm
Tirsdag er det sankthansaften, og selv om grænsen til Bloksbjerg for længst er genåbnet, bliver det en noget anderledes midsommerfejring end normalt. Men det er både politi og brandvæsen klar til.

Viborgegnen: For akkurat et år siden stod hundredvis af mennesker klos op ad hinanden på Borgvold og beundrede det store sankthansbål på søen.

Det var en kæmpe forsamling af glade sommerfolk på en smuk sommeraften. Og de mange fremmødte tænkte sikkert ikke i nævneværdig grad over, om sidemanden nøs i ærmet eller ud i luften, om en fjern bekendt skulle hilses med håndtryk, eller om det nu var en god idé at samles så mange på én gang.

Der er sket meget siden sidste midsommer.

Annonce

Forsamlinger på flere end 50 personer er - mere eller mindre - bandlyst, og det er stort set alle de ellers traditionsrige sankthansbål på hele Viborg-egnen dermed også.

Men det betyder ikke, at alle landets hekse bliver under hjemlige himmelstrøg i år. Grænsen til Bloksbjerg er som bekendt genåbnet, og mon ikke en del hekse i år blot vil blive sendt af sted fra mindre bål i folks egne haver.

Midtjysk Brand og Redning, som dækker Viborg og Silkeborg kommuner, udsendte i går, mandag, en række råd, så sankthansaften ikke bliver så travl for de lokale brandmænd og -kvinder, som den kunne blive.

- Forsigtighed er et nøgleord, når det kommer til sankthansbål. Sørg for at bygge bålet i sikker afstand til materialer, der kan brænde, tag hensyn til dine naboer og omgivelser og vær opmærksom på vind- og vejrforholdene, skrev Midtjysk Brand og Redning i et Facebook-opslag.

Beredskabernes sankthans-råd

  • Brug aldrig brandfarlige væsker, når du tænder bålet
  • Hold øje med bålet og forlad det først, når ild og gløder er helt slukket - hæld gerne vand på
  • Sørg for at have rigeligt med vand i nærheden
  • Vær særligt opmærksom på børn og dyr i nærheden af bålet
  • Hvis det er meget tørt eller blæser kraftigt, så lad være med at tænde bålet

Max 50 personer

Også fra politiets side opfordres der til, at heksen sendes af sted på en fornuftig og sundhedsmæssig forsvarlig måde.

- Vi opfordrer ikke til at aflyse sankthansaften, men vi opfordrer arrangører og deltagere i et sankthansarrangement til at gøre det med måde og omtanke, skriver politiet i et opslag ligeledes på Facebook.

Med de nuværende regler for at begrænse covid-19-smitten er der forbud mod at arrangere og deltage i begivenheder, hvor flere end 50 personer deltager. Dog må der samles op til 500 mennesker, hvis størstedelen af dem under begivenheden sidder ned.

- For at være på den sikre side opfordrer vi til, at sankthansarrangementer rundt omkring i hele landet bliver med under 50 personer samlet, lyder det dog fra politiet, som også opfordrer til at følge de gode råd om brandfare.

Vejrudsigten over det midtjyske byder tirsdag aften på fuld sol, svag til let vind og aftentemperaturer på omkring 20 grader.

Alt i alt formidabelt flyvevejr for områdets hekse.

Illustration: Danske Beredskaber/Beredskabsstyrelsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Så blev det alligevel til en hvid hue

Sport

VHK åbner sæsonen med storkamp

Viborg FF For abonnenter

Trænerlegenden Ove C. har altid set et kæmpe potentiale i Viborg FF: Vi blev kaldt de grå mus - men vi var de kloge og flittige mus, som kunne slå de andre

Annonce