Annonce
Rundt om Viborg

Servicesag: Flyvestationschef vil have kantiner tilbage

Flyvestation Karup beskæftiger cirka 3500 medarbejdere, som fordeler sig på et kæmpeområde og i 1000 bygninger. Mange af de ansatte på Flyvestation Karup har fået alt for langt til en kantine, mener flyvestationens driftschef, garnisonskommandant Palle N. Mikkelsen. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
På Flyvestation Karup er der utilfredshed med, at serviceleverandøren, ISS, har lukket filialkantinerne. Rengøringsstandarden er heller ikke altid god nok, mener garnisonskommandanten.
Annonce

Karup: - Kantinedriften er det store problem hos os. Mange har fem-otte kilometer at køre, hvis de skal i kantinen. Det er en alt for lang afstand.

Det siger oberst og garnisonskommandant Palle N. Mikkelsen om den aktuelle konflikt, der dels udspiller sig internt i rengørings- og servicekoncernen ISS, dels foregår mellem den multinationale koncern og det danske forsvar.


Kantinedriften er det store problem hos os

Palle Mikkelsen, garnisonskommandant på Flyvestation Karup


ISS har i snart to år haft en såkaldt "facility management"-kontrakt med det danske forsvar. Det betyder, at ISS ifølge kontrakten, der angiveligt er tre milliarder kroner værd, i en årrække skal stå for en lang række driftsområder såsom rengøring, kantiner, arealpleje og bygningsvedligehold i Forsvaret.

Palle N. Mikkelsen understreger, at der efter hans opfattelse ikke er noget i vejen med kvaliteten af ISS-maden. Det er tilgængeligheden, det halter med.

Pallen N. Mikkelsen, oberst og garnisonskommandant på Flyvestation Karup, vil have genåbnet en række filialkantiner, så de ansatte får kortere vej til spisning. Arkivfoto: Bjarne Luthcke/Ritzau Scanpix
Annonce

Også galt med rengøring

På Flyvestation Karup har man ifølge Palle Mikkelsen især mærket serviceforandringer, siden coronakrisen brød ud i marts. Her blev størsteparten af de cirka 3500 medarbejdere tilknyttet Flyvestation Karup sendt hjem. Et par måneder senere vendte en stor del af dem gradvist tilbage til deres militære arbejdsplads. Ved genåbningen havde ISS indskrænket kantinedriften. Fire såkaldte filialkantiner var lukket og er det stadig. Og det er altså et stort problem, når medarbejderne befinder sig spredt på et kæmpeområde - cirka 10 kvadratkilometer er der "inden for hegnet", mener garnisonskommandanten.

ISS-maden på flyvestationen fejler ikke noget, mener garnisonskommandanten - der er blot for langt til den. Arkivfoto: Mette Mørk

Fra medarbejdere i Forsvaret har der også været rejst en generel kritik af ISS' rengøring. Og det kan Palle N. Mikkelsen godt til en vis grad nikke genkendende til. Især her under coronakrisen, hvor der skal gøre ekstra rent.

- Der er nogle steder, hvor den del af kontrakten ikke bliver efterlevet, siger han.

Palle Mikkelsen forventer dog, at den del bliver løftet gennem overordnede forhandlinger mellem Forsvarets Ejendomsstyrelse og ISS.

Annonce

Krydspres for ansatte

Ifølge fagforbundet 3F, der organiserer en stor del af de ansatte hos ISS, skyldes problemerne primært, at ISS har skåret ned på antallet af ansatte, så de tilbageværende presses mellem arbejdsgiverens krav og kundernes - i dette tilfælde Forsvarets - forventninger.

Til Fagbladet 3F siger siger Norma Tolstrup, der er fællestillidsrepræsentant for rengøringsassistenterne på Flyvestation Karup, at "vi skal løbe stærkt, vi skal løbe rigtigt stærkt", og at der nu er blot 24 personer til at gøre rent på hele flyvestationen, hvor er cirka 1000 bygninger med i alt 70.000 kvadratmeter.

Annonce

- Typisk for udlicitering

Overordnet mener 3F, at miseren skyldes, at Forsvaret har indgået en for billig aftale.

- Det er den typiske historie ved udlicitering, siger Tina Møller Madsen, formand for 3F privat service, hotel og restauration, til fagbladet.

Hos ISS siger man, at kritikken fra medarbejderne - og kunderne - bliver taget alvorligt. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

ISS har ifølge Fagbladet 3F ikke villet stille op til et interview, men skriver i en kommentar, at medarbejdernes kritik af arbejdsforholdene gør indtryk, og at man "har iværksat initiativer i relation til den videre dialog med medarbejderne".

Annonce
Annonce
Viborg

Et sidste farvel til Carte Blanche

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

Viborg

Udlændingeministeren er ikke dommer

CORONAVIRUS

Live: Alkoholregler får Netto og Føtex til at lukke tidligere

Annonce