Annonce
Viborg

Signaltårnet gennemgår forandring og forskønnelse

Når banebyen står færdig, vil tårnet blive brugt som et vartegn, og det skal ?ikke stå tomt, men vil blive indrettet, så det kan bruges som mødelokale, ?fortæller Michal Krarup, uddannelsesleder på Byggetek.

Når banebyen er færdig, vil det gamle signaltårn stå der som et vartegn med samme udseende, men med nye funktioner.

Annonce
Det 120 år gamle signaltårn er ved at få nyt liv. Indtil midten af februar stod tårnet, ramponeret og graffitibefængt, ved togskinnernes østlige deling.
I februar blev tårnet revet ned, efter at byrådet havde bevilget 200.000 kroner til projektet. Arkivfoto.
Det stod i vejen, da de indledende manøvrer til Viborg Baneby gik i gang, og derfor måtte tårnet midlertidigt lade livet og give plads til fremskridtet. Nu er tårnet i gang med en fysisk genopstandelse, for når banebyen står færdig om nogle år, skal signaltårnet pryde dens indgang.
Det gamle signaltårn, som stod ved stationen indtil februar i år, står nu hos Byggetek, hvis elever skal renovere og istandsætte den 120 år gamle bygning. Foto: Preben Madsen
Annonce

Mange opgaver til eleverne

Efter nedtagelsen i februar har tårnet stået hos overfladebehandlingsvirksomheden Gardit. Her er den blyholdige maling blevet fjernet, og træet er blevet sandblæst, så Byggeteks praktikcenterelever snart kan få det til at ligne sig selv igen.
Signaltårnet har fået en overhaling hos Gardit, så den nu ikke længere er fyldt med blyholdig maling, ?og Byggeteks elever kan snart gå i gang med arbejdet.
Byggetek modtog tårnet i første halvdel af september, og nu skal det sidste papirarbejde bare gå op, så eleverne kan komme i gang med renoveringen. Uddannelsesleder Michal Krarup glæder sig over det kommende arbejde med det gamle tårn.
»Jeg har hørt, at der kun står to af denne slags signaltårne tilbage rundt om i landet, så det er jo noget historie, vi er med til at bevare. Det er rigtig spændende både for os og for eleverne at være en del af, og der ligger mange gode opgaver i arbejdet. Der er bjælker, der skal skiftes, der skal laves nye vinduer, og beklædningen skal også skiftes. Det er spændende for eleverne at være med til et arbejde, som de bagefter vil kunne se stå i bybilledet,« siger Michal Krarup, uddannelsesleder på Byggetek.
Annonce

Tårnets nye funktion

Allerede et år inden nedrivningen af signaltårnet gik de på Byggetek med idéer om forskønnelse af den gamle bygning.
»I lang tid havde vi forsøgt at rejse midler til at få lov at renovere signaltårnet og bygge det op igen. Vi kunne ikke rejse de nødvendige midler, og projektet var sådan set dødt, men så skulle broen over banen pilles ned, Gardit fangede interesse for det, og kommunen støttede virksomhedens planer økonomisk, og så gik det stærkt,« siger Michal Krarup.
Signaltårnets sider er efter alle årene hårdt medtaget af vind og vejr. Det øverste af siderne kan reddes, men gavlene er færdige, fortæller uddannelseslederen. Tagkonstruktionen har klaret sig godt igennem sin lange levetid, og indvendigt ser bygningen også godt ud. Vinduerne derimod var i meget skidt forfatning, da tårnet blev revet ned.
Byggetek mangler blot at modtage nogle tegninger af tårnet, før praktikcentereleverne kan påbegynde forskønnelsen. Og skønt bliver det, men tårnet kommer til at have en helt anden funktion, end da det for hundrede år siden blev bygget.
»Udvendigt kommer signaltårnet til at være identisk med tidligere, men indvendigt vil der ske store forandringer. Tårnet skal efter planen indrettes som mødelokale, og der kommer også til at være et toilet nederst i bygningen,« siger Michal Krarup.
Annonce

Alle kan følge arbejdet

Der er mange ting, man skal være opmærksom på i arbejdet med så gammel og elsket en bygning, som signaltårnet er. Byggetek vil gøre, hvad man kan for at få tårnet til at fremstå sådan, som det i første omgang var tiltænkt.
»Det vigtigste er, at det kommer til at ligne noget gammelt, men er i bedre stand end det, der var før. Det skulle gerne kunne stå i hundrede år endnu, ellers giver det jo ingen mening at renovere det,« siger Michal Krarup.
Signaltårnet er lige nu placeret ud til vejen på Byggeteks adresse på Håndværkervej, og alle interesserede kan løbende følge tårnets udvikling gennem de næste måneder og år.
»Vi lader det være åbent ud mod siden, så folk kan følge med i arbejdet, for der er sikkert nogen, der har en vis interesse i tårnet. De kan følge processen, men der vil gå lang tid, før man reelt kan se de store forandringer,« siger Michal Krarup.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce