Annonce
Alarm 112

Sigtet for menneskesmugling og uagtsomt manddrab: 37-årig viborgenser udleveres - frygter fransk fængsel

Den 37-årige mand kærede straks kendelsen fra Retten i Viborg. Nu skal landsretten vurdere hans sag. Arkivfoto: Morten Pedersen
Mandag eftermiddag satte Retten i Viborg et foreløbigt punktum i sagen om en lokal familiefar, som i Frankrig er sigtet for blandt andet uagtsomt manddrab og for at være en del af et internationalt netværk af menneskesmuglere. Han har kæret kendelsen til landsretten.

Viborg: En 37-årig mand fra Viborg skal udleveres til Frankrig, så han kan blive retsforfulgt der.

Det slog byretten fast i en kendelse mandag eftermiddag.

Manden blev anholdt i sin og familiens lejlighed natten til 23. juni, da politiet havde fået en arrestordre fra et internationalt samarbejde bestående af blandt andet fransk politi og Europol.

Annonce

Forinden var manden fra Viborg blevet fremstillet og varetægtsfængslet in absentia - altså uden selv at være til stede - ved domstolen i Dunkerque i Nordfrankrig.

Han er i Frankrig sigtet for fire forskellige forhold om menneskesmugling, uagtsomt manddrab, fareforvoldelse og deltagelse i en kriminel organisation.

Retten i Viborg tog ikke stilling til, hvorvidt den 37-årige er skyldig i den franske sigtelse eller ej. Det var derimod udelukkende byrettens opgave at vurdere, om alle betingelser var opfyldt i forhold til, om Danmark kunne udlevere ham til Frankrig.

Retten besluttede at udlevere manden blandt andet på baggrund af en vurdering fra Rigsadvokaten, og udleveringen sker i overensstemmelse med den EU-arrestordre, som har været omdrejningspunktet for hele sagen.

Sagen kort

  • 26.-27. oktober: En båd fyldt med migranter sejler ud fra Calais i Nordfrankrig med kurs mod England. Midt om natten kæntrer båden. Fire personer drukner, herunder to børn, og flere meldes efterfølgende savnet.
  • 21. juni: Danske myndigheder modtager en arrestordre fra Frankrig, som vil have en i dag 37-årig mand fra Viborg udleveret til retsforfølgelse. I Frankrig er han mistænkt for at være en af hovedmændene bag det menneskesmuglernetværk, som arrangerede den fatale bådrejse i oktober. 
  • 23. juni: Lige efter midnat bliver den 37-årige anholdt på sin bopæl i Viborg. Senere på dagen bliver han fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet ved Retten i Viborg. Her kommer det frem, at han i Frankrig er blevet fængslet in absentia, og at han der er sigtet for menneskesmugling, uagtsomt manddrab, fareforvoldelse og for deltagelse i et internationalt smuglernetværk. Selv nægter han sig skyldig. 
  • 21. juli: Varetægtsfængslingen forlænges med yderligere fire uger.
  • 18. august:et nyt retsmøde fremlægger anklagemyndigheden sagens efterforskning og kræver, at den 37-årige udleveres til retsforfølgelse i Frankrig. 
  • 23. august: Retten i Viborg afsiger kendelse om, at manden skal udleveres til retsforfølgelse i Frankrig. Han kærede kendelsen til landsretten.

Drukneulykke i oktober

Franske myndigheder mener at have beviser for, at den 37-årige mand har været dybt involveret i et netværk af menneskesmuglere, som siden september sidste år og frem til anholdelsen i juni har smuglet adskillige flygtninge og migranter over Den Engelske Kanal.

En nat i slutningen af oktober gik en af disse bådrejser grueligt galt.

En båd med i alt 22 migranter var sejlet ud fra nordfranske Calais, men båden kom i havsnød og kæntrede. En del personer blev senere reddet i land, men fire personer - herunder to børn - druknede. Efterfølgende er endnu et druknet barn blevet fundet og identificeret. To personer er fortsat savnet.

Det er på baggrund af episoden med de druknede migranter natten til 27. oktober, at manden fra Viborg i Frankrig er sigtet for uagtsomt manddrab.

Ved grundlovsforhøret kom det frem, at manden, som bor i et socialt boligbyggeri i Viborg med sin hustru og børn, har købt både i massevis. De franske myndigheder har en formodning om, at de mange både er blevet brugt til ulovlige og livsfarlige rejser for migranter mellem Frankrig og England.

Det er dog aldrig kommet frem, hvor han opbevarede bådene.

Gennem hele sagen har den 37-årige nægtet sig skyldig i alle de franske sigtelser.


Hvis jeg bliver behandlet sådan her i Danmark, hvordan kan jeg så forvente at blive behandlet i Frankrig?

Den 37-årige mand


Annonce

Frygter fængsel

Den sigtede var flankeret af to politibetjente, da han mødte op i byretten mandag kort tid før klokken 15.

Da retsformanden læste kendelsen op, sad han nærmest som forstenet og lyttede til tolkens oversættelse. Den 37-årige taler nemlig ikke selv dansk.

Han ankom som flygtning til Danmark fra Iran i begyndelsen af 2016. Siden har han haft forskellige småjobs i Viborg på blandt andet en restaurant, i et byggemarked, og sidste år forsøgte han sig tilmed som selvstændig med en forretning i midtbyen.

Da retsformanden var færdig med at læse kendelsen og begrundelsen for den, tog den 37-årige ordet.

- Jeg har et spørgsmål, sagde han gennem tolken, hvorefter han lænede sig ind over bordet og snakkede, som gjaldt det hans liv.

- Nu har jeg været i Danmark i så mange år, og så finder det her sted i Frankrig, mens alle grænser er lukket på grund af corona. Det giver ikke mening. Jeg ved ikke, hvorfor jeg er blevet en del af den her sag, sagde han.

Derefter fortalte dommeren ham, at kendelsen var afsagt, og at den ikke kunne diskuteres.

- Hvis jeg bliver behandlet sådan her i Danmark, hvordan kan jeg så forvente at blive behandlet i Frankrig?, spurgte han retorisk, før han blev ført ud af retslokalet af de to betjente.

Han har ved et tidligere retsmøde givet udtryk for, at han frygtede at blive udleveret til Frankrig, fordi det iranske præstestyre angiveligt er kendt for at likvidere iranere, som er fængslet i Frankrig.

Ifølge oplysninger fra franske myndigheder står manden fra Viborg til en straf på 10 års fængsel og en kæmpebøde på 7,5 millioner euro (godt 55 millioner kroner), hvis han bliver fundet skyldig.

Den 37-årige har kæret byrettens kendelse om udlevering til retsforfølgelse i Frankrig. Derfor skal Vestre Landsret nu træffe afgørelse i sagen. Indtil der ligger en afgørelse fra landsretten, vil den formodede menneskesmugler være varetægtsfængslet i Danmark.

Annonce
Sport For abonnenter

Se videoanalyse og liveblog: Viborg HK vandt med hiv og sving over ungarsk hold

Danmark

Lørdagens coronatal: 36.000 er testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Viborg FF vandt to timer lang testkamp i Farum - se videoanalyse og liveblog her

Viborg For abonnenter

Viborg-virksomheder har fået godt en halv milliard kroner i corona-kompensation: Se listen over, hvem der har fået mest

Rundt om Viborg

Efter uønsket farvel til kommunalpolitik: Nu er jeg bare Elo...

Sport For abonnenter

Karakterer: Sløj indsats mod ungarer afspejler sig i bedømmelsen af Viborg-spillerne, hvor kun få udmærkede sig

23-årige Lotte skal forsvare, at hun bliver boende i provinsen: - Folk har nærmest ondt af mig, fordi jeg ikke bor i byen

Alarm 112 For abonnenter

Grimt at kigge på og dyrt at få fjernet: Det vælter ind med anmeldelser om graffitihærværk - politiet vil vise, at det ikke betaler sig

Alarm 112

Fire gange på tre år: Kørekortløs 45-årig mister bilen efter mange løftede pegefingre

Debat

Åbent brev til Viborg og Skive byråd: - Undskyld, men den beregning må I altså længere ud på landet med

27-årig nordjyde skrev et 150 sider langt manifest og kaldte sine planer om et massemord for hævnens dag

Viborg FF For abonnenter

Meget godt og en lille smule skidt - her er tre ting vi lærte af testkampen mod FCN

Navne For abonnenter

Tidligere bryggeri-direktør fra Viborg gik på bryggerskole i München og overtog øl-posten i Viborg fra farmand

Viborg For abonnenter

Unge med gåpåmod: Det er altafgørende at kunne blive i Viborg

Annonce