Annonce
Debat

Sikkerhed på tekstilfabrikker i Bangladesh

Vi har alle set billederne i aviser og fjernsyn. Sidst i april kollapsede tekstilfabrikken Rana Plaza i Bangladeshs hovedstad, Dhaka, og over 1100 døde som følge af sammenstyrtningen. En anden fabrik står i brand, og arbejderne kan ikke komme ud, en skofabrik i Cambodia kollapser og endnu én. Bygningerne var ulovligt opført, og katastroferne kunne have været forhindret, hvis ejerne og myndighederne havde udvist større ansvarlighed og overholdt landets arbejds- og sikkerhedsregler.

I Danmark har sammenstyrtningerne og brandene fået meget omtale og samtidig belyst det faktum, at flere danske producenter og virksomheder får produceret tøj under kritisable forhold i lande langt væk fra Danmark.

Prøv for eksempel at læse mærkaterne på dit tøj. Hvis der står »made in Bangladesh«, ved vi nu, at der er stor risiko for, at det er syet under kritisable arbejdsforhold og til en meget lav løn. På den måde er mange danskere - uden at tænke over det - med til at støtte fabrikker, der ignorerer sikkerhedsregler og ser stort på de ansattes velfærd.

Annonce

Jeg er derfor også glad for, at den danske regering nu har lanceret en partnerskabsaftale, der skal sikre, at Danmark arbejder aktivt for at skabe bedre arbejdsforhold på fabrikkerne i Bangladesh. Helt konkret betyder aftalen, at regeringen, fagforeninger og hovedparten af den danske tøjbranche fremover arbejder sammen for at skabe bedre sikkerhed, bedre arbejdsforhold, bedre lønninger og sikre flere rettigheder til tekstilarbejdere i Bangladesh.

Aftalen vil desuden betyde større åbenhed fra virksomhederne og gøre det nemmere at sikre, at arbejdet på deres udenlandske fabrikker foregår under ordentlige forhold. Vi skal ikke nedlægge arbejdspladserne, men vi skal stå ved vores ansvar og gøre det mere sikkert for mænd og kvinder at gå på arbejde, også selv om det er i et land, der ligger langt væk.

Jeg mener, at både virksomheder og forbrugere har et medansvar for at sikre arbejdere i alle lande både sikkerhed og rettigheder. Danske virksomheder kan ikke holde til, at der igen sker alvorlige ulykker på fabrikker, hvor de får fremstillet deres varer. Med partnerskabsaftalen yder regeringen, organisationer og virksomheder et værdifuldt bidrag til at sikre, at danske varer er produceret under ordentlige forhold og med respekt for arbejdernes velfærd.

Annonce
Navne For abonnenter

Emil er medejer af succesfuldt Viborg-firma - har ikke mere end afgangseksamen fra folkeskolen: 'Unge mennesker skal passe på ikke at overuddanne sig'

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Familievirksomhed blev bygget på resterne af en konkurs og endte på en vindblæst mark - nu jubles der over de første 40 år

Kultur For abonnenter

Søskende fra Viborgs kulturskole i fornemt selskab: Nej, klassisk musik er ikke bare Mozart og andre døde komponister

Kultur

Dans på åben gade, operasang fra balkon og åbne døre en masse: Kulturnatten i Viborg er lige om hjørnet

Rundt om Viborg For abonnenter

Mød 'Græskar-Rasmus' - han har intet mindre end 20.000 græskar derhjemme

Viborg

Politikerne har gratis mad med til dig: Midtbyen til debat fredag på Nytorv

Debat For abonnenter

Slipper tigeren sit greb om vores børn?

Debat

Grøn omstilling og bæredygtighed kender ingen grænser

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Rundt om Viborg

'Nej, I får ikke min jord': 240 meter cykel- og gangsti er udsat på ubestemt tid

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Viborg For abonnenter

Begår du alvorlig kriminalitet, får du navnet i avisen

Bjerringbro For abonnenter

Gravemaskinerne skulle have været i gang: Ambitiøst å-projekt forsinkes yderligere - bygges ad to omgange

Viborg

Donation: Bilka sender en kvart million i Grusgraven - en million mere kan være på vej fra kommunen

Annonce