Annonce
Viborg

Sjægte VM

Sjægte VM i Hjarbæk. Foto: Hjarbæk Sjægtelaug

Hjarbæk: For 41. gang afholdtes i weekenden det traditionsrige Sjægte VM på Hjarbæk Fjord. Hjarbæk Havn og Stejlepladsen var udgangspunkt for sejladserne, der fandt sted fredag 17. og lørdag 18. august.

Om fredagen afholdtes sidst på eftermiddagen en såkaldt prolog, en kapsejlads for at teste sejlernes færdigheder, denne sejlads tæller med i mesterskabet. Efter prologen var der tændt op i de store grill på stejlepladsen, besætningerne hyggede og spiste grillmad til bluesmusik fra "lokale" Hemming Klokker fra Jegindø - selv sjægtesejler.

Der var tilmeldt 43 både, der dystede i fem forskellige klasser. En af klasserne er reserveret til norske både - de såkaldte X-sjekte - disse skyder dobbelt fart i forhold til en Limfjordssjægt. Seks norske både deltog.

Efter skippermødet lørdag 8.30 rettede bådene kursen mod fjorden for at afvente startsignalet. Vejret var frisk - til tider meget frisk - skiftende vinde og varierende styrke i stød. Alle var klar over, at ens sejlerfærdighederne denne dag kom på en prøve!

De to første sejladser blev afviklet umiddelbart efter hinanden og var slut ved 12-tiden. Herefter gik man i land for at spise frokost. Imens steg vinden i styrke. Tredje sejlads udsattes en times tid, til vinden havde lagt sig lidt. Vinden havde dog kun lagt sig, for så igen at stige i styrke - efter at starten var gået.

Der blev kæmpet bravt - alle mandskaber var "ude at hænge" - vendingerne krævede hurtighed og snarrådighed. Den generelle oplevelse blandt sjægtesejlerne var, at sejladserne gav masser af udfordringer og spænding - en fantastisk sejleroplevelse var man enige om.

Placeringerne

Inden sidste sejlads var ovre, var to både kæntret, en Hjarbæk-sjægt påsejlet med store skader med efterfølgende værftsbesøg til følge.

Trods skaderne "humpede" "Nasen" fra Hjarbæk med skipper Ole Rømer i havn til en førsteplads i klassen! Derudover var der to rorskader, en knækket mast og en knækket sprydstage. To besætninger fik brug for redningsveste - den ene - en norsk "pigebesætning" tog det med godt humør.

De norske piger påstod, at de altid var forberedt på sådan en situation - de sejler altid kun i det fineste blondeundertøj! Redningsberedskabet bestod udover Sjægtelaugets egen følgebåd af Viborg FDF'ernes RIB båd og fire lokale fartøjer - alle travlt beskæftigede sidst på dagen.

Førstepladserne i de fem klasser blev vundet af :

Sjægte 14-15 fod: Preben Jensen, Hjarbæk

Sjægte 16-18 fod: Hemming Klokker, Jegindø

Sjægte 18-20 fod: Ole Rømer Hjarbæk

Sjægte 20-22 fod: Karl Müller, Hjarbæk

Små Smakker: Børge Overgård, Humlum

X-Sjekte : Jens Egi Ellefsen, Kragerø, Norge

Åben Klasse: M19 "Freja" - FDF Viborg

Ålborg Joller: Arne Steffensen, Humlum.

Annonce

Afslutning

Det store festtelt på Stejlepladsen stod klar til 180 sjægtesejlere - en fjerdedel af disse var nordmænd fra Lindesnes, Flekkerøy og Kragerø.

Faktisk var det i år 30 år siden, de første nordmænd kom til Hjarbæk for at sejle verdensmesterskaber. I den forgangne tid er der knyttet mange venskaber og stærke forbindelser over Skagerak. Sjægtelaugets forårstogt er næste år planlagt at gå til Lindesnes på Norges sydligste spids. En enkelt tysk besætning deltog for anden gang i Sjægte VM.

Fanerne blev båret ind - herefter gik man over til præmieoverrækkelser. En ny vandrepokal til at hædre "Bedste Ungdomsbåd" var doneret af en anonym giver. Pokalen er en halvmodel af en såkaldt "Megin-jolle" udført af skibsbygger Ole Bräuner, Skive.

Godt "mørbankede" efter tre hårde sejladser gik sejlerne "ombord" i Slagter Storms lækre buffet - de mest hårdføre dansede indtil midnat til orkesteret "Tre mod En". Søndag var der fælles morgenmad, hvorefter deltagerne drog hjemover.

Vinden var frisk - til tider meget frisk - under sejladsen. Foto: Hjarbæk Sjægtelaug
Annonce
Viborg For abonnenter

Længe ventet millionhandel går endelig igennem: - Det er en bygning, der er værd at vente på

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Se alle billederne: Nu er det 'Jul i Viborg' igen

Viborg For abonnenter

Er du tilfreds med dit barns skole? Ny undersøgelse viser store forskelle på forældres tilfredshed med kommunens skoler

Rundt om Viborg

Efter to års corona-pause: Så skal den igen have fuld gas på populær musikfestival

Viborg For abonnenter

Der sprænges! - i biodiversitetens tjeneste

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Viborg FF For abonnenter

Ny næstformand vil sætte skub i Viborg FF's udvikling - man kan tage viborgenseren ud af Viborg, men man kan ikke tage Viborg FF ud af viborgenseren

Viborg FF

Viborg HK-talenter i rødt og hvidt - sørgede for to mål i sejr over Japan

Viborg

Krav om corona-pas til kommunalt ansatte fra på mandag: 'Det er en tillidsbaseret ordning', siger Ulrik Wilbek

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Kultur

Viborgs succesfulde Englehave åbner igen: Her kan du skrive en hilsen til dem, du savner

Rundt om Viborg For abonnenter

Landsbyens borgere arbejder på at genåbne købmandsbutikken: Salget af anparter er næsten i mål

Viborg

Jens Rohde clashede med Radio Loud-journalist: De skal ikke klynke

Annonce