Annonce
Viborg

Sjældent fund af 2700 år gammel bronzeskat

Museumsinspektør Mikkel Kieldsen og detektorfører Amund Segerhard samlede det nye sjældne fund i et præparat. Foto: Flemming Jeppesen
Ikke siden 1926 har Viborg Museum set et så fantastisk fund af bronzegenstande. To meget smukke kvindesmykker kom for nyligt til syne i Gaardsdal ved Ravnstrup vest for Viborg. Også på landsplan hører denne type fund til sjældenhederne
Annonce

Ravnstrup: Med detektoren i hånden har man ganske risikofrit kunnet få frisk luft i eget selskab på markerne. Og det er der mange, der har gjort, mens landet har været lukket ned på grund af corona.

Amund Segerhard, der er en erfaren detektorfører, vidste derfor også godt, at han stod med noget helt særligt, da han gravede lidt i Gaardsdal ved Ravnstrup. Hullet blev dækket til og Viborg Museum kontaktet.

Kort tid senere stod museets detektoransvarlige arkæolog, museumsinspektør Mikkel Kieldsen, på marken med sommerfugle i maven. For hvad gemte sig i mulden?

I fællesskab med Amund Segerhard blev der nænsomt gravet ned omkring skatten.

Desværre blev nysgerrigheden ikke stillet samme dag. Vurderingen var, at bronzegenstandene ikke var bevaret så godt, at de kunne klare at blive pillet op ude på marken. I stedet blev hele molevitten indkapslet i gips og taget op som et såkaldt præparat.

Halsringen fundet ved Gaardsal uden for Ravnstrup. Pressefoto
Annonce

Danefæ

Næste dag blev spændingen udløst. Præparatet blev transporteret til Moesgaard, hvor de med et røntgenbillede på "Konservering og naturvidenskabelig afdeling" kunne afsløre en halsring af bronze med spirallukning og et exceptionelt stort hængekar med flot udførte bølgemønstre.

Nede i hængekarret var der endda bevaret dele af en læderrem. Den kan være fra monteringen af hængekarret, der - på trods af navnet - har været båret som en bæltepryd af bronzealderens kvinder. Det har været datidens statussymbol for kvinderne på samme måde, som sværdet var for mændene.

Halsringen har formentlig også været et kvindesmykke, vurderer Viborg Museum. På de ovale endeplader viser særlige røntgenfotos, at der har været skibsornamenter.

Bronzegenstandene er endnu ikke konserveret. Og da fundet efter al sandsynlighed vil blive erklæret danefæ, er det Nationalmuseet, der skal stå for det.

Annonce

Nye metoder

Det glæder i høj grad arkæologerne på Viborg Museum, at fundet stadig lå samlet i den oprindelige nedgravning i præparatet.

- Det giver os mulighed for at vriste oplysninger ud af fundet. For med moderne naturvidenskabelige analyser som pollenanalyser, makrofossiler samt C14-dateringer kan vi komme tættere på det omgivende landskab og omstændighederne, hvor bronzerne havnede i jorden. Muligheder der ikke fandtes i 1926, hvor der sidst blev gjort et fund af denne kaliber i vores område, siger Mikkel Kieldsen.

Fundet i 1926 var det såkaldte Fårdal-fund, der blev gjort øst for Viborg, og som også bestod af flere unikke kvindesmykker fra samme periode i bronzealderen som det nye Gaarsdal-fund.

Hængekaret, der i virkeligheden var mere en bæltepryd. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

- Det må ikke ske i Viborg

Annonce