Annonce
Viborg

Skønne børn med store smil

En gruppe forældre har fundet på hver lørdag at lade børn, der alle har særlige udfordringer og funktionsnedsættelser, lege og more sig med hinanden. Foto: Johnny Pedersen

Et hold forældre til børn med handicap har skabt fundamentet for en fantastisk dag, hvor børnene trives i de rette rammer, og hvor de voksne kan tale med hinanden om alt det, de har til fælles.

Viborg: Skoene er smidt, og børnene suser hen ad det blanke halgulv på deres strømper.

De har lige klappet, krammet og råbt hurra, da de så, hvem af kammeraterne der mødte op denne lørdag eftermiddag.

For nu tredje lørdag i træk er mellem 15 og 20 familier troppet op til gymnastik på Sct. Laurentii Vej, hvor man har lånt Viborg Gymnastik-Forenings rummelige lokaler. Her er højt til loftet, særligt om lørdagen, hvor børn fra forskellige skoler og i forskellige aldre får lov til at slå sig løs.

Alle har de det til fælles, at de på grund af deres handicap og funktionsnedsættelser ikke passer ind hos de almindelige fritidstilbud.

Når de så samtidig er spredt ud over hele kommunen og hver dag må køre med taxi ind til Viborg for at gå på eksempelvis Rosenvængets Skole og derfor bruger nok tid på transport, så er det begrænset, hvor meget social aktivitet de får uden for skoletiden - og det var altså det, nogle af disse forældre ønskede at ændre på.

- Det er mega sjovt, og man får masser af varme, jubler Joakim, som på mandag fylder 16 år.

Annonce

Det første, min dreng spørger om, når vi tager hjem, er, hvornår vi skal afsted igen - og når han står op i morgen, begynder han at tælle timerne.

Lone Jorsal Rasmussen
Lone Jorsal Rasmussen er idémanden bag den ugentlige motionsdag, og den idé får hun her highfives for.

Livsglæde

Det var hans mor, Lone Jorsal Rasmussen, der for nogle uger siden tog initiativet til at samle børnefamilier som sin egen til to sjove og svedige timer.

- Vi bor selv 17 kilometer fra Joakims skole, og vi oplevede - som han blev ældre - at han fik et stigende, socialt behov for at se sine kammerater i fritiden, men når man har en time hver vej til og fra skole, så er det ikke særligt nemt at bruge de ellers fine tilbud, der er i Viborg. Samtidig ser vi forældre heller ikke rigtig hinanden, fordi mange af børnene er taxibørn, så hvorfor ikke lave noget i weekenden?

Det spørgsmål fandtes der ingen gode svar på, så det ene tog det andet, og nu render børnene altså rundt her og danser stopdans, uddeler highfives og hopper løs på trampolinerne.

- Det er fantastisk, og vi oplever en enorm livsglæde her. Det første, min dreng spørger om, når vi tager hjem, er, hvornår vi skal afsted igen - og når han står op i morgen, begynder han at tælle timerne, siger Lone Jorsal Rasmussen.

Også Conny Bang Thomsen kan med glæde i øjnene se sin dreng, 14-årige Niclas, tumle rundt og brænde krudt af.

- Han er mega glad, når jeg spørger, om han vil med, fortæller hun.

- Han er ikke alderssvarende og kan ikke være med i almindelige tilbud, men her er han på hjemmebane, og det er dejligt, når han kan være sammen med andre som ham.

Alle kan være med - det er hele konceptet.

Svært at forstå

Mens der springes, hoppes, danses og leges, er der også tid og plads til, at forældrene kan tale sammen på kryds og tværs, og også det er et vigtigt element i det stadig forholdsvis nye initiativ.

- Jeg møder jo ikke de andre forældre til dagligt, hverken ved købmanden eller til en snak over hækken, for de bor ikke lige i nærheden. Det der med at have et sted, hvor vi kan stå og snakke sammen, er godt, for vi har en anderledes hverdag, end vores øvrige omgangskreds har, og det kan være svært at sætte sig ind i, hvis ikke man selv står i problematikken. Det kan være svært for folk at forstå, at jeg har en dreng på 15, men at vi stadig har et liv som småbørnsfamilie, fortæller Lone Jorsal Rasmussen.

Det er som nævnt forældrene, der står bag tilbuddet, men kommunens fritidsvejledere er med både på sidelinjen og i praktisk forstand også på banen, hvor de hjælper til med at sætte fut i festen, hvor også søskende til børnene er mere end velkomne til at lege i det rum, der hver lørdag er et pusterum for familier, som til hverdag har så rigeligt at slås med.

Joakim, som mandag fylder 16 år, er vild med at dyrke gymnastik sammen med sine venner.
Efter opvarmningen blev der åbnet op til "paradis," hvor store og små virkelig foldede sig ud.
Kommunens fritidsvejledere støtter idéen og er medvirkende til at holde gang i både smil og krop.
Forældre og søskende er mere end velkomne til at være med på gulvet.
Annonce
Forsiden netop nu
112

Betjente var sikre i deres sag, da de nåede frem: Anholdt 71-årig havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce