Annonce
Bjerringbro

Skal vi have et kødsøm nede i skinkekutteren? Café Fodkold fejrer 100 års jubilæum

Det daværende Andels Slagteriet Bjerringbro havde også en pølsevogn, billedet med tidligere amtsborgmester P. E. Eriksen er taget på dyrskuepladsen på Vestergade. Foto fra Gamle Bjerringbro Billeder.
Pølsevognen og dens mad er gennem tiden blevet kaldt lidt af hvert.

- Vil du med på Cafe Fodkold og have et kødsøm med kindrødt?

Den lidt pudsige invitation betyder på almindelig dansk, om man vil med til pølsevognen og have en rød pølse med ketchup. Hvis man inviteres på en stadionplatte, så er det to ristede med brød og det hele, og navnet stadionplatte henviser til, at den servering er et kendt måltid til fodboldkampe.

I de 100 år, som pølsevognen har eksisteret, har både vognen og varerne fået mange forskellige både sjove men også vulgære navne.

Pølsemanden eller damen kaldes blandt andet skinkekaptajn eller tarmpusher, og hun eller han bestyrer Café Fodkold, skinkekutteren eller skinkeskuret. En ristet pølse kaldes blandt andet en varm hund og et skinke.

Fra starten i 1920 var der kun røde pølser, og for mange mennesker er 'nissearmen' stadig den 'rigtige' pølse.

Tidligere havde mange børn den tradition, at når de fik lommepenge, så gik turen til pølsevognen for  at få en 'krasser', et brød med sennep og ketchup. Og hvis man skulle flotte sig,  kunne man få en cacaomælk også kaldet en congo-bajer til.


På Torvet i Bjerringbro drev Helmut sin pølsevogn i mange år. Billedet er fra midt i 1970'erne. Foto fra Gamle Bjerringbro Billeder
Der er mange slangudtryk for både de røde og de stegte pølser og de øvrige varer, som sælges i pølsevognenenu om dage. Foto: Morten Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lyset for enden af tunnellen

Annonce