Annonce
Debat

Skal vi leve efter værst mulige scenarie, eller skal vi have tillid til danskerne?

Direktør Viborgegnens Erhvervsråd
Annonce

Læserbrev: Smittetallene er heldigvis lave, antal indlæggelser går nedad, og væsentligt færre har behov for respirator. Flere end 200.000 af de mest sårbare borgere er nu vaccineret mod Corona. Man må formode, at det er disse sårbare borgere, der er i størst risiko for at blive indlagt eller at afgå ved døden.

Undersøgelser viser at B-117, den britiske mutation, er ved at være den mest fremherskende, men heldigvis har det indtil videre ikke betydet højere smittetal, tværtimod ser det fortsat fornuftigt ud – i hvert fald i det meste af landet.

Befolkningen og en stor del af erhvervslivet har været holdt i en skruestik i et par måneder, og det gør ondt på mange parametre – økonomisk, socialt og sundhedsmæssigt.

Regeringen opererer efter et udvidet forsigtigheds-princip, og derfor lægges der ikke op til nogen mærkbar genåbning før påske, hvis dette princip skal håndhæves hele vejen. Og det er tilsyneladende lykkedes at få danskernes opbakning til fortsat nedlukning mange uger frem. Det skyldes vel primært frygten for ”italienske tilstande”, som vi så for et år siden.

Vi får hele tiden at vide, at vi ikke må smide alt det væk, som vi har opnået i Danmark under Corona-krisen. Men så stiller jeg spørgsmålet: Hvad er det, vi har opnået?


Men med de positive tal og tendenser, jeg nævnte i starten, så er tiden kommet til at sadle om og sætte gang i genåbning.


· Vi har lukket et helt erhverv ned – på et ulovligt grundlag, og måske også på et mangelfuldt, sundhedsfagligt grundlag.

· Vi har forbudt flere andre erhverv og bragt dem ud i en livstruende situation – uden erstatning, men blot med en delvis kompensationsordning, da man fik ændret loven om ret til fuld erstatning, inden nedlukningen 11. marts sidste år.

· Vi har indtil videre hjemsendt vores børn og unge fra deres uddannelser i mange måneder, sandsynligvis med en vis negativ betydning for deres indlæring og sociale trivsel.

· Vi har forbudt såvel børn som voksne at dyrke deres motion og idræt – sandsynligvis med en vis negativ påvirkning af både den fysiske og mentale sundhedstilstand.

· Vores samfundsøkonomi er i 2020 faldet mere end i de øvrige nordiske lande.

Der kan sagtens argumenteres for, at alle ovenstående punkter var nødvendige – specielt hvis man opererer med det udvidede forsigtigheds-princip.

Men med de positive tal og tendenser, jeg nævnte i starten, så er tiden kommet til at sadle om og sætte gang i genåbning. Måske skal den skal være lokal eller regional, måske skal der være nogle rejserestriktioner mellem kommuner, som man så i Nordjylland i efteråret, måske skal der være krav om negative test for at handle eller deltage i undervisning og sport.

Hvis nogle af måske’erne indføres sammen med genåbningen, så vil det være en meget kontrolleret proces og med en god mulighed for risikostyring. Og hvis der skulle komme en smittestigning, så vil den heldigvis kun i begrænset omfang ramme de mest sårbare, da de stort set alle er vaccinerede, og så er det også værd at huske, at der igen er god kapacitet på landets sygehuse, så risikoen for italienske tilstande er der ikke.

Så lad os nu sætte gang i den forsigtige genåbning – frem for blot at tale om den. Lav en god risikostyring og hav tillid til danskernes ansvarlighed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Her er forklaringen på kaos: Regionen indkalder langt flere end der er vacciner til

Debat

Debat: Boykot Vinter-OL i Beijing 2022

Annonce