Annonce
Erhverv

Nordeuropas mest moderne mikrobryggeri: Østjysk bryghus vil ti-doble produktionen

Anders Laursen har været ansat som direktør for bryghuset siden september sidste år. Foto: Axel Schütt
På få år er Skanderborg Bryghus gået fra at være et hobbyprojekt i garagen for de få til at være et fuldautomatiseret bryghus for de mange. En rivende udvikling som ledelsen af bryghuset stadig er ved at finde deres fodfæste i.
Annonce

SKANDERBORG: Der er øl i kog på Skanderborg Bryghus i disse dage. Det er tydeligt at mærke denne onsdag eftermiddag i januar, hvor det indvendige af bryggeriet er så hedt, at en t-shirt gør sig bedre end en sweater i strik.

En distinkt duft af malt og humle rammer næseborene. Den skyldes de tre store brygkar, der i øjeblikket er ved det sidste opkog af urterne, der skal til, før øllet er klar til at blive skyllet videre gennem et rørsystem og ind i de 27 gærings- og fermenteringstanke, der med sine syv meter i højden fylder godt op i bryggerihallen.

Bevæger man sig videre ned ad en trappe og forbi de mange tanke i rustfrit stål, bliver det for alvor synligt, hvor automatiseret Skanderborg Bryghus i virkeligheden er.

En lyd af klirrende af flasker og taktfaste støn fra maskineriet er første tegn på, at vi nærmer os tapperiet. Her foregår alt per automatik.

De få ansatte procesoperatører, der går omkring, bruger derfor primært deres tid på at kontrollere om maskinernes arbejde er veludført og på at fodre maskinerne med alt fra etiketter til pap, når behovet opstår.

En maskine sætter tomme flasker på et bånd, der kører dem hen til en anden maskine, som sætter etiketter på flaskerne. Derefter tager en ny maskine fat på flaskerne for at rengøre dem, fylde øl i dem og samtidigt sikre, at alt ilt i flaskerne er fjernet.

En ny maskine løfter derefter flaskerne op i luften og sætter dem så ned igen i papkasser. Papkasserne føres videre med et rullebånd til en vægt, der måler, at indholdet er, som det skal være, hvorefter en sidste maskine løfter papkasserne op på en palle én efter én.

- Jeg vil tro, at vi er et af de mest moderne mikrobryggerier i Nordeuropa, siger den administrerende direktør Anders Laursen med slet skjult stolthed i stemmen.

Fem ting du (måske) ikke vidste om øl

  1. Øl er brygget på malt (især bygmalt), vand, humle og gær. Malten bruges som næring til gæren under gæringsprocessen og til at give farve og smag. Den bitre humle bruges især som smagstilsætning.
  2. Vi har brygget og nydt øl siden før 6000 f.Kr. Dengang blev det brygget af sumererne og babylonierne i Mesopotamien.
  3. Bryggeriet Weihenstephan i Bayern i Tyskland menes at være verdens ældste, stadig fungerende bryggeri. Der findes skriftlige kilder, der dokumenterer, at der har været brygget øl på det tidligere benediktinerkloster siden 1040.
  4. Siden årtusindeskiftet er antallet af danske bryggerier steget væsentligt. Mens der i 2000 fandtes 12 bryggerier i Danmark, var der ved udgangen af 2018 hele 206 bryggerier og kontraktbryggerier i landet.
  5. En pilsnerøl indeholder 38 kcal pr. 100 g. Til sammenligning indeholder appelsinjuice 43 kcal, letmælk 48 kcal og rødvin 73 kcal.

Kilder: National Geographic og beerticker.dk

Annonce

Plads til flere bryggere

Moderne er det også at være økologisk og bæredygtig. Skanderborg Bryghus kan bryste sig af at være med på noderne på begge områder.

- Vi slår meget på, at vi sælger økologiske øl, der er bæredygtigt brygget, understreger Anders Laursen.

For mens naboen, Renosyd, sælger sin overskydende varme fra Skanderborg og Odder Kommuners affaldsforbrænding til Skanderborg Bryghus, som bruger varmen til at koge sit øl med, får deres anden nabo, Skanderborg Fjernvarme, gavn af den overskudsvarme, som bryghuset trækker ud af øllet, når det skal nedkøles.

Også det restprodukt, der er tilbage fra produktionen, når øllet står klar til tapning, bliver genanvendt. Det henter en lokal økologisk landmand, da han kan bruge masken, som det hedder, til at fodre sit kvæg med.

- Alternativet ville jo være, at vi havde oliefyr, og at vores restvarme gik til gråspurvene i stedet for til fjernvarmen, uddyber Anders Laursen.

Profilen som bæredygtigt og økologisk bryghus er Skanderborg Bryghus, så vidt Anders Laursen ved, ene om. Og netop det er da også noget af det, han slår på, når han tager ud for at sælge bryghusets ølsortiment, der tæller omkring 20 forskellige øl, ind til detailhandlen eller drøfter muligheden for at indgå aftaler med nye kontraktbryggerier (bryggeri, der får brygget deres øl på andre bryggeriers anlæg, red.).

Annonce

Plan om 10-dobling af produktion

Skanderborg Bryghus har i virkeligheden ikke mange år på bagen. Tværtimod skal man ikke længere tilbage end til 2015, hvor syv venner, der gennem en årrække havde brygget øl på hobbyplan, fik den idé at sælge folkeaktier for at stable et lokalt bryghus på benene.

Salget gik forrygende godt, og efter kort tid - og en gennemgribende renovering udført af mange frivillige - kunne vennerne flytte deres aktiviteter ind i en nedlagt reservedelsbutik på i byens industrikvarter.

Her lod de med glæde 18 gæringstanke og to bryggetanke på hver 500 liter afløse det tidligere garagebryggeris anlæg på 50 liter. Men allerede efter få år viste de 100.000 liter øl, som bryggeriet kunne levere årligt, sig at være for lidt.

- De 100.000 liter øl blev udsolgt, nærmest før de var brygget. Derfor så man en mulighed i at udvide. Og når man køber nyt, kan man lige så godt gøre tingene ordentligt første gang. Derfor valgte man at poste en masse penge i projektet, fortæller Anders Laursen, der anslår, at der alt i alt er investeret omkring 75-80 millioner kroner i bryghuset.

En ny aktieudvidelse førte til, at bryghuset i slutningen af 2018 købte deres nuværende anlæg, og af samme grund har det meste af 2019 gået med, at de 18 ansatte på stedet primært har brugt tid på at afprøve anlægget ved at brygge en masse øl.

For selvom godt 400.000 liter øl blev brygget og tappet sidste år, er ambitionen – med tiden – at nå op på det 10-dobbelte.

Foruden brygning og salg af egne og andres øl tjener Skanderborg Bryghus også penge på rundvisninger og arrangementer samt på at drive bar på stedet. Baren har åbent hver tirsdag og fredag, hvor offentligheden kan kigge forbi og købe sig øl direkte fra bryghuset og er ligesom meget andet på bryghuset drevet af frivillige kræfter. Foto: Axel Schütt
Annonce

Plads til mere end øl

Lige siden bryghuset i slutningen af 2018 anskaffede sig det nye anlæg, har Skanderborg Bryghus haft planer om at stille deres nye anlæg til rådighed for mikrobryggerier og andre mindre producenter, der har idéerne, men mangler kapaciteten og den sidste portion know-how til at få deres produkter ud over rampen.

For alt andet lige er de op mod fire millioner liter øl om året, som deres anlæg kan producere, langt mere end Skanderborg Bryghus selv kan sælge. Eller som administrerende direktør Anders Laursen udtrykker det:

- Der skal sælges meget øl for at få sorte tal på bundlinjen.

Netop derfor er det vigtigt for bryghuset, at flere mikrobryggerier får øjnene op for, at de kan låne bryghusets faciliteter.

- Der findes mange mikrobryggerier, der har gode kompetencer og en dygtig brygmester, men som måske mangler den kapacitet og det know-how, som vi sidder med, for at kunne tage det sidste skridt videre, mener Anders Laursen.

- Der kan vi tilbyde dem muligheden for at brygge på vores anlæg, hvor de for det første bliver sikret en ensartethed i øllet, og for det andet en høj kvalitet, da vores anlæg sørger for, at der er styr på processen fra stat til slut, tilføjer han.

Det er i øvrigt ikke kun øl, som anlægget kan bruges til. Også producenter af kildevand, læskedrikke og alkoholiske drikke som cider er velkomne til at bruge anlægget.

- Så hvis man som kontraktbryggeri står med et produkt, man gerne vil have tappet, kan det sagtens lade sig gøre her, understreger han og løfter i samme ombæring lidt af sløret for bryghusets egne planer på området:

- Om ikke så forfærdelig længe, så vil vi lancere andre produkter end øl, siger han, dog uden at løfte sløret for hvilke produkter, der er tale om, eller hvornår de kommer ud.

I øjeblikket er det Skanderborg Bryghus’ nye øl 8660, der er ved at blive tappet. Øllen er en del af en serie ved navn ”Kommunekassen”, der kommer til bestå af fem øl, der hver især repræsenterer de fem postnumre i Skanderborg Kommune. Foruden Skanderborg-øllen 8660, der har 6,0 procent i alkohol, bliver der tale om 8362 Hørning, 8464 Galten, 8670 Låsby og 8680 Ry. Foto: Axel Schütt
Annonce

God til salg og struktur

Netop opgaven med at få flere såkaldte kontraktbryggerier er en af grundene til, at Anders Laursen siden starten af september sidste år har siddet som direktør for bryghuset.

- Min opgave er at få noget struktur ind i virksomheden og få processen sat i gang med at få solgt vores eget øl og få flere kontraktbryggerier ind, fortæller han.

For mens den tidligere direktør, Lars Kromand, der var med til at starte Skanderborg Bryghus op og i øvrigt stadig er hovedaktionær i bryghuset, har sin force inden for iværksætteri, er Anders Laursens spidskompetencer foruden ledelse, også salg og markedsføring.

- Lars Kromand er en fantastisk iværksætter og vildt god til at få idéer, men i forhold til det at drifte en virksomhed, så fristede nye projekter ham mere, fortæller Anders Laursen, der selv har sammenlagt over 20 års erfaring fra fødevarebranchen, og som blandt andet har været direktør for 3-Stjernet og Rokkedahl Kylling.

Arbejdet er han da også godt i gang med. Og særligt i de kommende år har han stor tiltro til, at de røde tal på bundlinjen vil skifte farve til sort.

- Hele 2019 har været et indkøringsår for os, hvor vi har kørt den nye produktion ind. Og i sådan et år kan man ikke forvente andet end at få røde tal på bundlinjen, siger Anders Laursen og tilføjer:

- Men vi følger vores plan. For vi har hele tiden regnet med, at der skal tid til, før vi når den mængde, som anlægget kan producere. Men formentlig når vi allerede i løbet af 2020 til det punkt, hvor der vil være flere måneder, hvor vores indtjening overstiger vores udgifter.

Af samme grund har Skanderborg Bryghus endnu ingen planer om at sælge øl til det store udland.

- Når vi kommer dertil, hvor vi er ordentligt i drift, og vores egne mærker sælges nationalt, og vi har fået en kritisk masse ind på bryggerianlægget, så er det ikke utænkeligt. Men det er ikke en prioritet lige nu, slår han fast.

Over de sidste år er der postet et sted mellem 75-80 millioner kroner i Skanderborg Bryghus. Et beløb, der først og fremmest er kommet ind gennem de folkeaktier, bryghuset har solgt, men derudover også er blevet hjulpet godt på vej af de investeringer som ejerkredsen og bestyrelsen har lagt i at få bryghuset på benene. Foto: Axel Schütt
Skanderborg Bryghus er gået fra at være 100 procent drevet af frivillige til i dag at have 18 fastansatte. Dengang som i dag er et sted mellem 75-100 frivillige tilknyttet, som blandt andet hjælper til i baren, udlejer fadølsanlæg og pakker gaveæsker med øl for bryghuset. Foto: Axel Schütt
Al brygning foregår i lukkede rørsystemer. Dermed minimeres risikoen for, at svampesporer og bakterier påvirker øllet. Foto: Axel Schütt
For at bevare smagen så frisk som muligt er en del af processen i bryghusets nye anlæg at sikre, at alt ilt er fjernet. Foto: Axel Schütt
Anlægget bliver styret ovenfra på et lille kontor med udsigt til anlægget. Foto: Axel Schütt
Skanderborg Bryghus er på få år gået fra at kunne brygge omkring 100.000 liter øl på årsbasis til i dag at kunne brygge et sted mellem 3,5 til 4 millioner liter øl på årsbasis. Foto: Axel Schütt
Når anlægget er i drift, kan det fylde 7500 flasker i timen. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Annonce