Annonce
Kultur

Skimmelsvamp truer: Sahl Præstegård skal rives ned

Umiddelbart ser Sahl Præstegård ganske fin ud. Men huset er plaget af skimmelsvamp, der skal nyt tag på, og førstesalen skal renoveres. Derfor har provstiet godkendt, at bygningen rives ned, og der bygges ny præstebolig. Foto: Hanne Bliksted
7,7 millioner kroner er der afsat til den nye bolig og sognehus. Provsten erkender, det kan lyde dyrt, men man kan ikke længere bygge præstens privatbolig sammen med kontoret.

Sahl: Da Sahl Præstegård blev bygget i 1861, tænkte man ikke på, at den på et tidspunkt ville blive ramt af skimmelsvamp. Men det er tilfældet nu 160 år senere, hvor bygningen er så medtaget, at den skal rives ned.

På samme måde som det skete i Rødding for nogle år siden.

I forbindelse med en renovering i 2007 blev der brugt organiske materialer, blandt andet gipsvægge, som så at sige lukkede de oprindelige vægge inde, så de ikke kunne ånde, og på den måde er der opstået skimmelsvamp.

Annonce

- Foruden svampen er taget er så dårligt, at det skal skiftes, og førstesalen skal renoveres. Og så er spørgsmålet, om man skal bruge mange penge på at renovere eller bygge helt nyt. Provstiudvalget har godkendt, at der kan bygges nyt, fortæller provst i Viborg Østre Provsti, Bjarne Markussen, som også er præst i Bjerringbro.

To bygninger

Der er afsat 7,7 millioner kroner til byggeriet, som omfatter en bolig og et sognehus med to kontorer og en mindre sal. Sahl-Gullev sogne har selv 500.000 kroner, og provstiudvalget havde bevilget tre millioner kroner til renovering. Men nu hvor planen er at bygge helt nyt, lægger provstiudvalget 4,2 millioner kroner ekstra oveni.

Provsten erkender, at de 7,7 millioner kroner kan lyde dyrt.

- Tidligere byggede man præstens privatbolig sammen med kontoret, men sådan er det ikke mere; præsten skal have en selvstændig bolig. Og der er tale om to bygninger begge med høj rejsning. Det er nødvendigt med høj rejsning for at få det til at se pænt ud. To mindre bygninger med flade tage vil slet ikke passe ind ved siden af kirken, siger Bjarne Markussen.

Der er endnu ikke nogen tidsplan for, hvornår det nye byggeri kan stå klart til indflytning. Men håbet var, at arbejdet med nedrivningen kunne starte nu, hvor sognepræst Anna Rask Lauridsen i miden af august rejser til nyt job og flytter ud af præstegården.

- Vi har endnu ikke afholdt licitation. Det er jo meget svært at skaffe håndværkere i øjeblikket, og det kan fordyre byggeriet, så det kan blive nødvendigt at lave ændringer på de to bygninger. Derfor kan vi ikke love noget om, hvornår den nye præstebolig står klar, siger Bjarne Markussen.


Vi har endnu ikke afholdt licitation. Det er jo meget svært at skaffe håndværkere i øjeblikket, og det kan fordyre byggeriet, så det kan blive nødvendigt at lave ændringer på de to bygninger. Derfor kan vi ikke love noget om, hvornår den nye præstebolig står klar.

Bjarne Markussen, provst


Annonce

Midlertidig stilling

Formodentlig bliver stillingen som sognepræst i Sahl-Gullev sogne slået op som en midlertidig stilling. Men det er dog noget, som biskoppen beslutter.

- Vi kan jo ikke forlange, at en ny præst flytter ind i den eksisterende præstegård og så skal rykke ud og bo et andet sted, mens den nye bolig bygges, siger Bjarne Markussen.

Anna Rask Lauridsen kom til Sahl-Gullev sogne i 2018. Hun starter 15. august i en stilling som delvis sognepræst i Mejdal Pastorat og delvist som præst ved Center for Sundhed i Holstebro, Holstebro Provsti. Og hun får en travl start, idet hun indsættes i det nye job ved en gudstjeneste i Mejdal kirke om formiddagen søndag 15. august. Samme eftermiddag holder hun afskedsgudstjeneste i haven ved Ormstrup Gods.

Her er det traditionen tro muligt at tage sin kaffe med, som man kan nyde i Minna og Niels Due Jensens park efter gudstjenesten.

Når sognepræst Anna Rask Lauridsen flytter ud af præstegården i Sahl, skal den rives ned. Her er hun fotograferet, da hun holdt tale for årets studenter. Arkivfoto: Hanne Bliksted
Annonce
Viborg For abonnenter

Plads til dobbelt så mange vandhunde efter 1. august: Viborg Svømmehal er klar til flere gæster efter nedlukning

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Borgerne har fået ny GPS: Anja kan forklare sammenhængen og vise vej i det kommunale system

Viborg For abonnenter

Efter megen snak om rå beton fik viborgenserne selv syn for sagen: Peak 12 blev godt modtaget af gæsterne

Rundt om Viborg

Lokal herregård lukker dørene op for gæster: Enestående mulighed for et besøg

Viborg

Viborgs vandrette elevator er snart på skinner igen

Kultur For abonnenter

Dagens magasinfund: Bronzealderens krigere

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur For abonnenter

Dagens magasinfund: Flintesmedens svalesang

Rundt om Viborg For abonnenter

Opfordring fra naturfredningsforening: Fjern dæmningen og byg en bro

Sport

Mens du sov: Kajak-Emma klar til semifinale, dansk bryde-nedtur og ny verdensrekord

Sport For abonnenter

Viborg HK fik en kæmpesejr og et godt udbytte med hjem fra Tyskland

Viborg FF For abonnenter

Bagkanten: Nederlaget til FCM var et sundt virkelighedstjek

Viborg

Landboforeninger i offensiven om vandplaner: Problemerne skal løses lokalt og i fællesskab

Annonce