Annonce
Viborg

Skolelederfyring i kølvandet på sparerunde

Turbulente tider på STU, hvor man forsøger at holde hovedet højt. Arkivfoto: Morten Pedersen.

Det har - igen - været et turbulent år hos STU, uddannelsen for handicappede unge. En sparerunde og en omplacering af skolen ligger forud for den pludselige afsked med skolelederen.

Viborg: Man var stadig ved at slikke sårene efter en sparerunde i foråret, da medarbejderne på STU i sidste uge fik endnu et hak i tuden.

Her blev det annonceret, at deres leder, Søren Hedemann, var blevet afskediget med dags varsel.

Medarbejderstaben var inden da blevet beskåret med ni mand, da sparekniven i foråret ramte den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse. Sparerunden var "den sædvanlige af sin slags" og kom i forbindelse med, at man fik opgjort det forventede elevtal for det nye skoleår.

En stor årgang forlod skolen, færre kom ind, og dermed endte man på et minus på cirka 25 elever i det nye skoleår.

- Den situation har vi stået i næsten hvert eneste år, konstaterer Anne Halkjær Johnsson, lærernes tillidsmand på STU.

Hun konstaterer, at man på skolen lever op til Tivolis slogan: "Altid som aldrig før".

Det er som regel ret turbulent at arbejde på STU, men 2018 har alligevel været et kapitel for sig.

Annonce

STU

STU står for Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse.STU Viborg blev oprettet i 2010.

Unge under 25, der ikke kan gennemføre en anden ungdomsuddannelse, har et retskrav på at få tilbudt en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU).

Uddannelsen er ikke kompetencegivende til videre uddannelse eller erhverv. Den har til formål, at unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov opnår personlige, sociale og faglige kompetencer til en så selvstændig og aktiv deltagelse i voksenlivet som muligt og eventuelt til videre uddannelse og beskæftigelse.

STU er en treårig, individuelt sammensat ungdomsuddannelse.

Der er ikke eksamener i STU.

Den unge får ved afslutningen af uddannelsen et kompetencepapir, der blandt andet skal indeholde en beskrivelse af den unges opnåede kompetencer og ønsker efter uddannelsen.

Kilde: Undervisningsministeriet

Ikke megen luft

Udover at vinke farvel til værdsatte kolleger har man nemlig også på STU skullet vænne sig til en ny virkelighed, hvor hele konceptet for skolen er vendt op og ned.

I foråret blev man nemlig flyttet fra handicapområdet til beskæftigelsesområdet.

STU blev en del af det kommunale Jobigen, og det betyder, at STU i langt højere grad skal forberede de handicappede unge på at skulle i uddannelse eller arbejde. Det kommer kun 40 procent af afgangseleverne. Før var den ypperste mission at gøre dem livsduelige i en bredere forstand.

Hvordan er det at være på STU i øjeblikket?

- Det har været turbulent, og der har været rigtig mange spørgsmål, som bare har svævet i luften, siger Anne Halkjær Johnsson.

Hun peger da også på, at det igen har vist sig svært - for ikke at sige umuligt - at opgøre elevtallet allerede i april. Nogle af de unge kommer lidt drypvis, nogle kommer fra andre kommuner eller andre uddannelser, påpeger hun.

- Så nu viser det sig da også, at vi har flere elever, end man havde troet, at vi ville få. I forhold til de personaleressourcer, der er tilbage, er der ikke megen luft, fortæller Anne Halkjær Johnsson.

Afklaring?

I lørdags var de tilbageværende ansatte afsted til en i forvejen planlagt temadag, hvor de skulle blive klogere på, hvordan uddannelsen bliver en del af "Jobigen-familien".

Jobigen er den helt store organisation inden for beskæftigelsesområdet. Den favner også blandt andet Trepas og det, som før var kendt som Nørremarken samt Work4you.

På temadagen fik de STU-ansatte at vide, at Jette Fabian, stedfortræder i Jobigen, konstitueres som skoleleder i mindst seks måneder.

- Og i en mail fik vi senere at vide, at vi nu skulle se fremad igen. Men med en konstitueret leder kan det godt være svært at se ret langt frem, mener Anne Halkjær Johnsson.

Hun påpeger, at man på STU har haft mange lederskift i dens forholdsvis korte levetid.

I forhold til at blive en del af Jobigen har de STU-ansatte - siger tillidsmanden - oplevet, at meget er blevet trukket ned over hovedet på dem.

- Vi havde jo en frygt for, at der ville blive et uforholdsmæssigt stort fokus på beskæftigelse på bekostning af de mange andre områder, hvor vi faktisk også skal arbejde med de unge. Jeg kan da også huske, at Anders Bertel (socialdemokratisk formand for beskæftigelsesudvalget) sagde, at omorganiseringen ikke ville blive noget, som personalet ville mærke til. Det har jeg flere gange måttet konstatere ikke passede, siger hun.

Anne Halkjær Johnson siger dog, at man ved lørdagens temadag fik talt udmærket ud om nogle af de følelser og frustrationer, som mange af de ansatte bærer på.

- At få anerkendt, at det er sådan, vi har det, og at det er sådan, det føles at være ansat på STU, var vigtigt, og det gav da lidt ro, siger tillidsmanden.

Der er ekstraordinært bestyrelsesmøde hos STU i dag, torsdag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Margrethe sejler igen

Annonce