Annonce
Viborg

Skoleveje er blevet mindre farlige - eller er de?

Der arbejdes for en cykelsti langs Rute 16 mellem Daugbjerg og Mønsted Skole. Men i en ny vurdering lægger teknisk forvaltning op til, at elever fra 7. klasse og opefter godt kan cykle turen. Arkivfoto: Preben Madsen
Færre skoleelever vil få ret til transport med skolebus fra uge 43, hvis ny vurdering af kommunens trafikfarlige skoleveje bliver en realitet. Her er en del skoleveje blevet vurderet som mindre farlige end tidligere.

Viborgegnen: Færre skoleelever vil have retten til at tage skolebus i skole med henvisning til, at vejen til skole er for farlig til at tage på cykel fra uge 43.

Det kan blive konsekvensen, hvis en ny vurdering af kommunens trafikfarlige skoleveje bliver en realitet.

Børne- og ungdomsudvalget og teknisk udvalg har sidste år bemyndiget teknisk forvaltning til at lave en samlet vurdering af alle kommunens skoleveje for også at gennemføre en harmonisering af vurderingen fra før kommunesammenlægning.

Det forslag er nu sendt i høring hos skolebestyrelserne og skal også omkring politiet.

Og den nye vurdering rejser en række spørgsmål, påpeger Claus Clausen (V), der er medlem af børne- og ungdomsudvalget og fra Vroue i Fjends.

- Ud fra den del af vurderingen, som jeg har set, så er der mange veje, der nu nedgraderes i forhold til trafikfarlighed. Blandt andet kan jeg se, at Rute 16 - hovedvejen Holstebrovej mellem Daugbjerg og Mønsted - nu vurderes som trafikfarlig for elever til og med 6. klasse, mens strækningen i den gældende vurdering vurderes som farlig for elever til og med 9. klasse.

Generelt ser det ud til, at der er flere veje, der nedgraderes end opgraderes, og er det tilfældet over hele linjen, så er det efter min mening noget ved arbejdsopgaven, som man har misforstået, siger Claus Clausen.

En sammenligning mellem de to vurderinger viser, at mens 75 veje vurderes som farlige for alle elever i den gældende vurdering, så er det tal nede på 23 i det nye forslag.

Bedt om revurdering

Claus Clausen påpeger også, at man i økonomi- og erhvervsudvalget allerede har besluttet, at skolebusruterne fra 2020 skal være åbne for alle, og ikke som i dag kun for skoleelever, der er visiteret til at køre med på grund af afstand til skole, eller fordi ruten går ad trafikfarlige veje.

- Heller ikke på den baggrund giver den nye vurdering mening. Det betyder jo, at vi fra uge 43 må sige nej til nogle, som så i august 2020 kan køre med lige så meget, de vil, siger Claus Clausen.

Teknisk udvalg i Viborg Kommune fik på et møde forleden en orientering fra forvaltningen omkring den nye vurdering, og udvalget har allerede bedt om en revurdering, siger udvalgets formand, Johannes Vesterby (V).

- Hele øvelsen gik ud på at få lavet en harmonisering af vurderingerne fra de gamle kommuners tid, og det har ikke været tænkt som en spareøvelse. Vi må konstatere, at der er mange veje, der er blevet nedvurderet, og at det har skabt en del rynkede bryn. Og på den baggrund har vi bedt om at få lavet en revurdering, siger Johannes Vesterby, der er formand for teknisk udvalg.

Også strækningen Busbjergvej ved Bjerringbro er et eksempel på en strækning, der tidligere var "trafikfarlig for alle elever", men som nu vurderes "trafikfarlig til og med 6. klasse". Det samme gælder Hviddingvej ved Hammershøj Skole.

Nye cykelstier kan naturligvis være afsæt for en nedgradering, men det gælder ikke for de nævnte eksempler.

Retfærdigvis skal siges, at der også er opgraderinger i den nye vurdering. Jegstrupvej Vest til Hald Ege Skole var tidligere trafikfarlig til og med 3. klasse, men er nu vurderet trafikfarlig til og med 6. klasse.

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Viborg FF delte med Vendsyssel - men overtager førstepladsen

Mest læste

Annonce