Annonce
Kultur

Skovgaard Museet går til 'podden'

Skovgaard Museets Kathrine Svanum Andersen og Lars Hamann taler kultur i den brede forstand i den nye podcast "Den vidunderlige podcast". Pressefoto

Vi har lavet en podcast i samarbejde med Radio Viborg og Viborg Stifts Folkeblad. Hvorfor? Fordi vi ikke kan lade være – og fordi podcast er the shit.

Fire ud af 10 danskere lytter til podcast hver uge. Det viser en opgørelse over danskernes anvendelse af it fra 2020 fra Danmarks Statistik. Særligt i de seneste år er der sket en markant øgning af forbruget. Podcast er det nye sort.

Podcast er et medie, hvori ørerne er det vigtigste. Podcast er en sammentrækning af ordene iPod og broadcasting, men kendes måske bedst som en beskrivelse for "personal on demand casting". Det er godt beskrevet, for det er nemlig noget af det, vi værdsætter mest ved mediet. Det virker nærværende og autentisk.

Det kan måske virke lidt komisk, at vi nørder fra et kunstmuseum arbejder med lyd. Vi vil jo gerne have jer til at se på kunsten. Den er svær at lytte til. Det skal ses, men har det til fælles med podcasten, at det kan ramme noget inde i os. Det vil vi gerne lære.

Podcast Lars og Kathrine anbefaler

  • Revisionist History
  • Supersnak
  • Undskyld vi roder!

Vores podcast hedder ”Den vidunderlige podcast”. Det skyldes mest af alt, at det bare lyder knaldgodt (hvis vi selv skal sige det). Men det gør den også, fordi vi gerne vil sætte fokus på det vidunderlige - og især hvor vidunderlig kultur er.

Vi taler ikke kun museumskultur, hvor vi selv kommer fra. Nej, i podcasten har vi det brede blik på kultur, så det, du oplever, kære læser (og forhåbentlig kommende lytter), også kan blive en del af vores nye lydunivers. Vi spørger, hvad er kultur? Og inviterer kloge, spændende og vidende mennesker i studiet til at kortlægge forskellige sider af, hvad kultur er.

I den første episode talte vi med borgmester Ulrik Wilbek om talentkultur. Vi skal også tale med købmand Lasse Lauritsen om gæstekultur og rektor Lene Klemensen Gade om dannelseskultur. Vi har nemlig lagt mærke til, at ordet kultur bliver brugt i mange forskellige, og nogle gange overraskende, sammenhænge, men hvad betyder det egentlig?

Vores ønske er at lave en undrende podcast, hvor vi sammen går på opdagelse i vores hverdag og ser på, hvordan kultur både er noget, vi gør, og noget vi tænker.

Der findes mange typer podcast – nogle hvor det er et helt lydunivers, der bliver bygget op, gennemarbejdede radiofortællinger med et menneskeligt nærvær, hvor man får fortalt en historie – ikke bare en lydbog, stemning, lyddesign – akkurat som i de første radiospil om Superman.

Længderne varierer meget. Nogle er rigtig lange, andre er superkorte espresso-nyheder, hvor man bliver sulten efter mere.

Lars Hamann og Kathrine Svanum Andersen. Privatfoto

Nøgleordet for os er nærvær. Man overhører og bliver en del af en samtale. De podcast, der virkelig giver os noget, er dem, som inspirerer os, ved at vi får lov til at lytte på passionerede mennesker, som man ikke møder til hverdag. Vi afbryder dem ikke for at få dem til at komme til en bestemt pointe. Der skal være tid til at lade dem tale ud.

Vi håber, at du vil være med til at undersøge kulturen med os.

Første afsnit er allerede i luften. Ulrik Wilbek giver fif til, hvordan vi træner fremtidens talenter og minder os om, hvad vi for alt i verden ikke må gøre, når vi arbejder med talent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

VFF-træner har respekt for toprival - men tager til Silkeborg for at udbygge forspringet

Annonce